Betaald Voetbal zwaar teleurgesteld: Geen publiek bij laatste speelrondes

Vrijdag (vandaag) is er over de mogelijkheid om publiek te ontvangen bij de laatste speelrondes in de competities overleg geweest tussen het kabinet en namens het Nederlands betaald voetbal de Eredivisie CV (Jan de Jong), Keuken Kampioen Divisie (Marc Boele) en KNVB (Eric Gudde).

Het kabinet heeft hierbij te kennen gegeven dat de juridische basis nog ontbreekt om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen. Hierdoor is het niet mogelijk om publiek toe te laten bij de laatste speelrondes in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie.

Veilig

Het Nederlands betaald voetbal is zwaar teleurgesteld dat het wettelijke kader zolang op zich laat wachten, omdat eerder veelvuldig is gebleken dat in de stadions voetbalwedstrijden veilig en verantwoord kunnen worden georganiseerd met beperkt publiek. Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo’n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op.

Fieldlab-experimenten

Dat gold ook voor de drie Fieldlab-experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand (1,5 meter) houden. Met de recente, eenmalige pilot mochten bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in.

Perspectief

Hierdoor, maar ook met het oog op de beleving van het betaald voetbal in Nederland en het perspectief op het volgend seizoen, was het naar ons idee gepast én verantwoord om het huidige seizoen met beperkt publiek af te sluiten. Het is alleen de regelgeving die nu in de weg zit. Hopelijk lukt dit nog wel na 18 mei in de nacompetitie, de play-offwedstrijden voor promotie/degradatie en voor een Europees ticket. De Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en KNVB blijven hierover in gesprek met het kabinet.

Bron: KNVB

 

 

Lees verder