NEC en NAC spelen zondag voor plaats in Eredivisie volgend seizoen

Zondag staan NAC en NEC tegenover elkaar in het strijdperk in het Rat Verlegh Stadion in Breda met als inzet een plaats volgend seizoen in de Eredivisie. NEC sneed Roda JC de pas af in Nijmegen (met 3-0), terwijl NAC na verlenging en het beter nemen van de strafschoppen aan het langste eind trok.

Tekst: Ton Beije                |   Foto: Orange Pictures

NEC – Roda JC

NEC nam in De Goffert al snel de leiding door een fraaie treffer van Bart van Rooij. NEC kreeg nog wat kansen en kwam in de blessuretijd van de eerste helft zelfs op 2-0 via Rangelo Janga, die raak schoot in de kluts.

Na de doelwisseling gaf Jonathan Okitana een uur spelen Roda JC de genadeklap: 3-0. De droom van een ticket naar de Eredivisie zit erop voor de oud-spelers van ADO Den Haag, die nu het shirt dragen van Roda: Thijmen Goppel, Danny Bakker, Erik Fallenburg en Kees Luijckx, die overigens al na 37 minuten werd gewisseld door zijn trainer Streppel.

FC Emmen -NAC

Bij FC Emmen tegen NAC, de ploeg van trainer Maurice Steijn, was de spanning om te snijden. In de eerste helft bracht oud-ADO-er Lex Immers (foto na zijn treffer) zijn ploeg uit Breda op een 0-1 voorsprong. Aan deze treffer ging goed voorbereidend werk vooraf van een andere oud-ADO Den Haag-speler: Thom Haye. NAC nam die voorsprong mee in de rust.

Laat in het tweede bedrijf moest NAC, dat naast Immers en Haye in Dion Malone een derde oud-ADO Den Haag-speler (en uitblinker) in de ploeg had, alsnog de gelijkmaker toestaan van Nicolai Laursen: 1-1. Die stand stond ook op het scorebord na het laatste fluitsignaal na negentig minuten en de extra tijd van arbiter Allard Lindhout.

Verlenging en pingels

Ook in de verlenging waren de doelpunten heel duur. FC Emmen was veelal de bovenliggende partij, maar NAC Breda hield ook na 120 slopende minuten (en 4 minuten in de reguliere strijd en 3 in de verlenging) stand: 1-1. En dat betekende strafschoppen nemen.

Voor thuisploeg FC Emmen miste Veendorp, terwijl aan NAC-zijde Dion Malone zijn elfmetertrap gestopt zag worden. Toen Pena ook miste voor de ploeg van trainer Dick Lukkien, maakte Mounir El Allouchi het karwei fraai af en schoot hij met zijn rake pingel de formatie van Maurice Steijn naar de finale, komende zondag tegen NEC, met als inzet een plaats in de Eredivisie. FC Emmen keert na drie seizoenen Eredivisie, weer terug naar de Keuken Kampioen Divisie, net als eerder al ADO Den Haag en VVV Venlo.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder