Ook XerxesDZB verdwijnt uit zondagvoetbal

Diverse clubs hebben al aangegeven niet meer prestatief te gaan spelen op de zondag. Daar voegt ook XerxeDZB zich bij aan. Bij de Rotterdamse club gaat het zondagvoetbal alleen verder als recreatieve tak. De lagere elftallen blijven op Sportpark Faas Wilkes wel actief.

Op haar eigen website meldt XerxesDZB: ,,Met veel trots en een beetje weemoed kijken we als vereniging terug op decennia van mooi, drukbezocht en spannend amateurvoetbal op zondag. Generaties voetballers hebben bij Xerxes en DZB en sinds de eeuwwisseling bij XerxesDZB hun wedstrijden gespeeld. Veel stads- en regioderby’s. Al jaren echter loopt de belangstelling voor het zondagvoetbal, met name ook het prestatieve gedeelte, achteruit. Zowel van spelers als van vrijwilligers en toeschouwers. Door een steeds kleinere groep werd de zondagselectie en later alleen nog het eerste elftal gedragen. Voor de Corona-periode was er ondanks deze inzet al een verdere daling gezien in prestaties en belangstelling. Dat is spijtig en tegelijk wel logisch plaatsbaar in de ontwikkelingen om ons heen. De belangstelling voor het zaterdagvoetbal is vele malen groter in West II. Jeugdspelers stappen nauwelijks meer over naar de zondag. De Corona-periode heeft daar uiteraard geen goed aan gedaan. Het voetbal heeft lang stilgelegen en zoals op zoveel terreinen een aantal ontwikkelingen versterkt.”

Geen perspectief

Ondanks het vele en goede werk van enkelingen ziet het bestuur van XerxesDZB geen perspectief meer voor prestatievoetbal op zondag. De club zal dan ook geen prestatie-elftal inschrijven voor het seizoen 2021-2022. ,,Een moeilijke maar onafwendbare beslissing. Inmiddels hebben we de direct betrokkenen en staf en spelers ingelicht over ons besluit. Uiteraard gaat XerxesDZB onveranderd door met het overige voetbal op zondag.”

XerxesDZB speelde de laatste jaren in de zondag tweede klasse. In het seizoen 2014-2015 kwam het zelfs een jaar uit in de zondag eerste klasse.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder