KNVB benoemt Eric Gudde en Martin Sturkenboom tot bondsridder

Eric Gudde en Martin Sturkenboom zijn donderdag tijdens de bondsvergadering benoemd tot bondsridder van de KNVB. Gudde en Sturkenboom kregen deze onderscheiding uit handen van bondsvoorzitter Just Spee vanwege hun jarenlange inzet voor het Nederlandse en internationale voetbal.

Directeur betaald voetbal van de KNVB Eric Gudde is al sinds 1983 actief in de voetballerij. Voordat hij in 2007 directeur bij Feyenoord werd, en daarvoor in 2001 aan de slag ging als technisch manager bij Excelsior, was Gudde al actief als trainer in het amateurvoetbal. Als trainer werkte hij achtereenvolgens bij Excelsior’20, Excelsior Maassluis en Spijkenisse. Op 1 september 2021 zwaait Eric Gudde af als directeur betaald voetbal. Deze functie bekleedde hij sinds november 2017.

Sturkenboom

Sturkenboom bekleedt sinds 1988 verschillende functies binnen het Nederlandse en internationale voetbal. Zo is hij onder andere voorzitter geweest van FC Utrecht, voorzitter van de FBO (Federatie Betaald voetbal Organisaties), lid van de Raad van Commissarissen van de KNVB, CEO bij Ajax en ook bekleedde hij, sinds 2012, de functies van UEFA Delegate en van FIFA Commissionar waarin hij verantwoordelijk was voor de organisatie van uiteindelijk 85 internationale wedstrijden. Sturkenboom heeft te kennen gegeven aan het eind van dit seizoen deze functies te zullen neerleggen.

Onderscheidingsbeleid

De KNVB kent onderscheidingen toe, als erkenning voor de inzet van verenigingsvrijwilligers of KNVB-officials met een lange staat van dienst. Afhankelijk van de lengte van de ‘diensttijd’ en de zwaarte van de functie zijn er verschillende onderscheidingen: een zilveren en gouden scheidsrechtersspeld, een zilveren en gouden KNVB waarderingsspeld, lid van verdienste, bondsridder en erelid van de KNVB.

Bron & foto: KNVB Media

Lees verder