OS: OranjeLeeuwinnen in laatste groepsduel tegen China

De laatste groepswedstrijd van deze Olympische Spelen staat vanmiddag (aanvang 13.30 uur Nederlandse tijd) op het programma voor de OranjeLeeuwinnen. Zij kunnen zich dan in Yokohama tegen China plaatsen voor de kwartfinales.

Nederland is na twee duels koploper in groep F, maar nog niet helemaal zeker van de kwartfinale. Toch moet het balletje wel héél raar rollen wil Oranje na het afronden van de groepsfase alsnog buiten de boot vallen. De nummers één en twee gaan sowieso door, net als de twee beste nummers drie van de – in totaal – drie poules.

Mocht Oranje onverhoopt verliezen van China, dan is er nog weinig aan de hand. Bij een gelijke stand in de poule is in eerste instantie het doelsaldo doorslaggevend. Wat dat betreft heeft Nederland met de doelpuntenfestijnen tegen Zambia (10-3) en Brazilië (3-3) al heel goede zaken gedaan. De ploeg heeft daardoor een doelsaldo van +7, terwijl China op -5 staat.

Vervolg

Bij een eerste plaats in de poule treft Nederland in de kwartfinale de nummer twee uit groep G. Dat is op dit moment de Verenigde Staten. Als Nederland als tweede eindigt, dan treft het de nummer twee van groep E. Dat is momenteel Canada. Uiteraard kan dit allemaal nog wijzigen, aangezien in alle drie poules de beslissende wedstrijden vandaag nog moeten worden gespeeld.

Lastig

Oranje heeft het – de statistieken bekijkend – in het verleden best lastig gehad met de Chinezen. Van de dertien eerdere interlands was Nederland slechts tweemaal de bovenliggende partij. Vijf duels eindigden onbeslist en in zes gevallen was er een Chinese overwinning.

Ruim tien jaar geleden smaakte Oranje in de negende onderlinge ontmoeting voor het eerst het zoet van de overwinning. In augustus 2011 besliste Manon Melis in Hohhot een oefenduel: 1-0. Het was een oefentrip die Lieke Martens zich nog goed zal kunnen herinneren, want twee dagen daarvoor maakte zij onder bondscoach Roger Reijners haar debuut in Oranje. Ook tegen China (1-1). Ze startte in de basis en speelde de gehele wedstrijd. Inmiddels staat de Limburgse op 125 interlands en 51 goals. Tegen China scoorde Martens nog nooit.

Mijlpaal

Dat lukte van de huidige selectie wel Daniëlle van de Donk, Vivianne Miedema en Renate Jansen (foto), oud-speelsters van ADO Den haag Vrouwen. De laatste staat op de drempel van een mooie mijlpaal. Wanneer Jansen in actie komt tegen China, speelt ze haar 50e interland. Renate Jansen, die vier jaar geleden tijdens de Algarve Cup scoorde tegen China, kan vandaag haar 50e interland spelen.

Scherp

De Leeuwinnen hebben geen last van de Chinese middenvelder Li Qingtong. Zij is geschorst als gevolg van de rode kaart die zij kreeg in het treffen met Zambia. Bij Oranje voorlopig geen schorsingen, al staan drie speelsters (Stefanie van der Gragt, Jill Roord en Kika van Es) wel op scherp en moeten tegen China wel op hun tellen passen en geen onnodige gele kaart incasseren. Een nieuwe gele prent tegen China zou betekenen dat zij de kwartfinale moeten missen. Enkele gele kaarten worden pas na de kwartfinale kwijtgescholden.

Bondscoach Sarina Wiegman was als speelster van de partij in de interlands tegen China in 1988, 1997, 1998 en 1999. Alle vier de duels gingen verloren. Als bondscoach is Wiegman nog ongeslagen tegen China: in 2017 was er winst na reguliere speeltijd, in 2019 na het nemen van strafschoppen.

Bron: KNVB Media

Lees verder