OS: OranjeLeeuwinnen na winst op China naar kwartfinale

||

Als groepswinnaar hebben de OranjeLeeuwinnen de poulefase van de Olympische Spelen in Tokio afgesloten. Oranje was dinsdag in Yokohama met 8-2 te sterk voor China, waardoor ze op basis van een beter doelsaldo boven Brazilië eindigen. In de kwartfinale wacht viervoudig Olympisch kampioen Verenigde Staten, een herhaling van de WK-finale van 2019.

Foto’s: Orange Pictures

De Amerikaanse vrouwen lijken op dit toernooi echter kwetsbaar. Er werd verloren van Zweden (3-0) en tegen Australië werd het slechts een 0-0 gelijkspel. En dat leverde een tweede plek in de groep op.

Ontspannen

Het duel in Yokohama had bij tijd en wijle veel weg van een trainingspartijtje. Met name in de tweede helft reeg Oranje met het grootste gemak de doelpunten aaneen. China, toch de nummer vijftien van de FIFA-ranking, had niets in te brengen en boog naarmate de wedstrijd vorderde steeds dieper het hoofd. Voor Oranje was er in deze ongelijke strijd maar één ding opdracht te vervullen: zo ontspannen en ongeschonden mogelijk het einde halen.

Doelpuntenfestijn

Dat lukte en het werd opnieuw een doelpuntenfestijn. Ook zonder Vivianne Miedema wisten de Nederlandse vrouwen het net makkelijk te vinden. De topschutter van deze Spelen kwam pas na een uur spelen in het veld, bij een stand van 4-1. Vijf minuten later schoot ze overigens simpel haar zevende treffer van Tokio 2020 binnen. Nummer acht volgde in de slotfase. Nu al een Olympisch record voor de Drentse spits. Nooit eerder scoorde een voetbalster vaker dan zesmaal in een Olympisch toernooi.

Waarde

Met Miedema in de reserverol startte Lineth Beerensteyn voor het eerst dit toernooi vanaf het beginsignaal. Zij toonde in de eerste helft met twee knappe treffers meteen haar waarde. In de 37e minuut ontdeed ze zich knap van Yuping Lin om vervolgens de bal knap in de hoek te plaatsen en hetzelfde deed ze op slag van rust met een bekeken lobje. Oranje ging daardoor met een 3-1 voorsprong rusten.

Nadat Shanice van de Sanden al vroeg in de wedstrijd de score opende, leek de ploeg volledig in controle. Totdat opnieuw, net als in voorgaande duels, een defensief slordigheidje voor een tegentreffer zorgde. Ook na rust, bij een stand van 5-1, kreeg keepster Sari van Veenendaal nog een onnodige treffer om de oren. Het waren de enige twee smetjes op deze verder probleemloze avond. Lieke Martens scoorde nog twee doelpunten en ook Victoria Pelova (ex-DHC en ex-ADO Den Haag) deed een duit in het zakje. Renate Jansen (ooit ook speelster bij de ADO Den Haag Vrouwen) speelde haar vijftigste interland.

Bij 8-2 bleef de teller steken. Daardoor eindigde Oranje op het duizelingwekkende aantal van 21 gescoorde doelpunten in drie groepsduels. Een ongekende productiviteit. Over de aanvallende kracht van de Olympische Leeuwinnen hoeft coach Sarina Wiegman zich dus geen zorgen te maken. In defensief opzicht is er nog ruimte voor verbetering.

Ook de kwartfinale tussen Nederland en de VS wordt vrijdag om 13.00 uur (Nederlandse tijd) in Yokohama gespeeld. Vanwege de coronamaatregelen in Japan zijn er geen toeschouwers welkom.

Bron: KNVB Media