FeVoWest houdt weer nuttige Algemene Vergadering

|||

Maandag 16 mei vond de jaarlijkse ALV van FeVoWest (Federatie Voetbalverenigingen Westland en Midden-Delfland) plaats. De locatie was het clubgebouw van vv Lyra in de Lier. Na twee jaar kon deze vergadering, met onder andere de afgevaardigden van elf van de zestien aangesloten verenigingen, oud-bestuurders en KNVB-vertegenwoordigers, eindelijk weer fysiek plaatsvinden.

Secretaris Dick Hartman ontving vooraf bericht van verhindering om uiteenlopende redenen van de voetbalverenigingen Westlandia, sv Den Hoorn, Schipluiden, MVV’27 en sv Loosduinen. Maar ook de trainer van het Westlands elftal, Barry de Man en de wethouder Sport Pieter Varekamp van de gemeente Westland, meldden zich door omstandigheden af. Wel aanwezig was de wethouder Sport van de gemeente Midden-Delfland, Wendy Renzen.

Agenda

In een kort tijdsbestek en in een goede sfeer werden alle agendapunten doorgenomen. De afwezige voorzitter van sv Den Hoorn, Frank van Mil, vroeg schriftelijk om een aanvulling in het verslag van de vorige ALV over het spelen van jeugdwedstrijden op zondag, om de druk op de zaterdag bij de vrijwilligers te laten afnemen en de vaak lege complexen op zondag beter te benutten. Als aanvulling gaf hij schriftelijk aan dat ook de vrijdagavond een optie kan zijn om te spelen, met bijvoorbeeld de JO23 elftallen.

Voorzitter Nico van der Knaap keek kort terug op de afgelopen twee jaar, waarin twee voetbalseizoenen vroegtijdig werden beëindigd, maar gelukkig zijn er geen verenigingen in onze regio, mede door de steun van de gemeente en de overheid, omgevallen. En gelukkig kan het huidige seizoen wel weer afgemaakt worden. Maar veel wedstrijden in een kort tijdbestek, waaronder veel doordeweekse wedstrijden, is niet ideaal voor speler en club.

Bij de bestuursverkiezing werd Nico van der Knaap herkozen als voorzitter van FeVoWest voor de komende drie jaar. Het volgend seizoen wil FeVoWest weer toernooien gaan organiseren voor de oudere jeugd en het vrouwenvoetbal.

Westlands Elftal

Het Westland Elftal komt dit jaar maar eenmaal in actie. Op zaterdag 23 juli wordt in Naaldwijk bij Westlandia gepeeld tegen de zondagformatie van die club. Vooruitlopend hierop vinden nog wel drie trainingen plaats op dit complex. Dus ongetraind wordt er niet gespeeld. De selectie wordt binnenkort door Barry de Man bekend gemaakt.

Het plannen van de wedstrijden van dit elftal is elk jaar weer een puzzel.  Een betaald voetbalorganisatie uitnodigen is gezien de hoge kosten voor FeVoWest geen optie meer, wel de divisieverenigingen. Maar steeds meer tweede en derde divisie verenigingen ‘knippen’ de voorbereiding in twee gedeeltes, waardoor geschikte data voor wedstrijden (het liefst twee kort na elkaar) nog moeilijker zijn te vinden. Voor het volgend jaar wordt bekeken om aan het einde van het seizoen deze wedstrijden te gaan spelen, maar dan zijn de nacompetitie wedstrijden en de finale van de Westland Cup mogelijke belemmeringen voor het spelen van wedstrijden in die periode. Toch wil FeVoWest deze traditie in ere houden, ook al omdat veel voetballers in deze regio het nog steeds een eer vinden om door dit elftal te worden geselecteerd. Daarbij zijn het ook wedstrijden die reclame zijn voor het Westlands voetbal.

Westland Wint

Via voorzitter Peter van den Berg van KMD  was er aandacht voor de gemeentelijke campagne ‘Westland Wint’, de vertaalslag van het Nationaal Sportakkoord. Alle Westlandse sportverenigingen ontvangen hiervoor een banner en drie posters voor de clubgebouwen. Meer informatie over deze campagne is te vinden op www.westlandwint.nl.

Salarissen trainers

Bij de rondvraag, die langer duurde dan de overige agendapunten samen, werd door de penningmeester van Lyra gevraagd om een (anonieme) benchmark op te stellen van de vergoedingen die de aangesloten verenigen aan trainers betalen. Wicher Schreuders van de KNVB attendeerde de vergadering op een eerdere benchmark die enige tijd terug ook landelijk is gehouden. Hij stuurt deze benchmark naar de secretaris van FeVoWest ter verspreiding.

Alcoholproblematiek

Bij de rondvraag was er veel aandacht voor de problematiek die veel verenigingen ondervinden bij het bezoek van groepen jeugdigen, tussen de 13 – 17 jaar, bij de ‘derde helften’ op de zaterdagmiddagen her en der in het Westland.  Dit geeft vaak veel overlast voor de clubs bij het handhaven van de alcoholregelgeving. Ervaringen en suggesties werden gedeeld. Een draaiboek voor alle verenigingen kan de helpende hand hierbij bieden.

Uitstel wedstrijden

Bij de rondvraag kwam ook het probleem van de vele late verzoeken via Sportlink om een wedstrijd in de B-categorie te verplaatsen ter sprake. Vaak is dit ook het geval ook zonder enig vooroverleg en zelfs nog op vrijdagavond of zelfs op zaterdagmorgen. Met als gevolg dat in een laat stadium wedstrijden vervallen, waar tegenstanders, zoals spelers en trainers, maar ook barpersoneel niet blij mee zijn. Daarbij brengt dit bij veel wedstrijdsecretarissen extra werk met zich mee.

Aan de aanwezige KNVB-vertegenwoordigers, Wicher Schreuder en Walter Hunsche, is gevraagd hieraan aandacht te gaan schenken voor het nieuwe seizoen. Bijvoorbeeld door een eerdere sluitingstijd voor de verzoeken in te stellen in Sportlink.

Presentatie

Na de pauze volgde een prestatie van Piet Voskamp, van de stichting beheer van sportpark De Zweth, over de regelgeving in de sport en kantinezaken. Hierna volgde nog een gezellige derde helft onder het genot van een drankje en een hapje en was het voor velen weer een prettig weerzien. Volgend jaar vindt de ALV plaats in het dan vernieuwde clubgebouw van vv Maasdijk.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder
Net binnen