Nacompetitie zaterdag 1e/2e klasse: HVC’10 in zinderend duel langs Sparta

||||||||||||||

Het was zo’n wedstrijd van een ploeg die ‘moet’ en één die ‘mag’. Voor HVC’10 is promotie naar de eerste klas niet per se nodig. De amateurs van Sparta echter willen al jaren naar die eerste klas, maar grijpen er steeds naast, meestal in de nacompetitie. Het werd ook een wedstrijd van ontgoocheling versus opperste blijdschap. Omdat Sparta niet op het eigen afgebroken terrein kon spelen, was men uitgeweken naar het kleine kunstgrasveld van Steeds Hooger.

Tekst: Cees van der Poel         |      Foto’s: Johan Sepers

Piet Boon: ,,Het ligt hier mooi, maar het is echt geen entourage voor een wedstrijd naar de eerste klas. Er is geen tribune, er is maar één zijde voor het publiek beschikbaar. Nauwelijks parkeerplaatsen aanwezig. Veel mensen moesten parkeren bij de dierentuin. De KNVB moet in dergelijke omstandigheden zo’n wedstrijd dan omdraaien in een uitduel.”

Ook om klimatologische redenen zou dat een goede optie zijn geweest, want er waren zeker meer betalende bezoekers uit Hoek van Holland dan echte Rotterdammers. En bussen waren op deze zaterdag niet beschikbaar. Energieverspilling derhalve.

Sparta onder leiding van Robert Verbeek begon fel. In de tweede minuut had linksback Danny Abbing na een veel te forse overtreding op Jorno Reurink al diepgeel moeten krijgen, maar de overigens prima leidende Ron Wolf hield ze toen nog op zak. Hij wilde het blijkbaar even aankijken. Maar de toon was vlug gezet. Overigens bleef het aantal forse overtredingen in de gehele wedstrijd binnen de perken, misschien ook wel juist dankzij de scheidsrechter. En neutrale grensrechters zijn echt heerlijk, ook al maken die ook wel eens een foutje.

Kansenfestival

De eerste kans was voor Sparta, maar Rowdy Janssen bleek meteen wakker. Direct daarna kwam Kirill Slutskyy helemaal vrij voor invaller-doelman Michael Bongers, die de hele middag een uitstekende indruk maakte. De boomlange invaller voor Daniël van de Knijff (ex- HVC’10 en nu op vakantie) pareerde het schot. Tien minuten later knalde Slutskyy uit eenzelfde mogelijkheid naast en weer twee minuten later schoot Sil van Ooijen, ook helemaal vrij, eveneens naast. HVC’10 was in die fase heer en meester en de ploeg vond elkaar in vlotte combinaties. Hoewel de Hoekenezen thuis op natuurgras spelen, is het merendeel van de ploeg geen tegenstander van kunstgras. Sparta kon daar eigenlijk weinig tegenoverstellen, behalve dat Michael Bongers zeer betrouwbaar bleef, zoals in de 38e minuut toen Kirill Slutskyy weer naar hem op weg ging. Bij Sparta ontbrak het de aanvallers aan creativiteit en de vaak scorende spits Jordi Zwart irriteerde tegenstanders en scheidsrechter. Ergens in de wedstrijd zou hij vanzelfsprekend geel krijgen. De sterk koppende centrale verdedigers Kay van den Bos en Glenn Boon hielden hem en Jordi van Buren ver weg van doelman Janssen.

Sparta komt terug

Verbeek zal zijn ploeg andere instructies hebben gegeven, want Sparta kwam sterker uit de kleedkamer na rust. Al na zeven minuten was het raak. Een slecht weggewerkte corner werd door Jay Gulpen teruggekopt en de bal werd weer niet goed weggewerkt. Jordi van Buren tikte op de doellijn staande simpel binnen: 1-0. Lucas van Oeveren had een paar minuten later de 2-0 op zijn voeten, maar nu redde Rowdy Janssen wel goed. HVC’10 kreeg het lastig.

Marokkaanse inbreng

In de zeventigste minuut bracht Piet Boon Badr ben Mohammed in de ploeg (voor de overigens prima spelende back Bram Leerdam). Er moest nu eenmaal wat gebeuren en de creativiteit van Badr ben Mohammed komt dan mooi van pas. HVC’10 kwam weer terug in de wedstrijd, die het al een tijdje verlaten had. Het kreeg opnieuw twee opgelegde kansen (Reurink en Van Ooijen) maar in beide gevallen was Michael Bongers de winnaar. Nog steeds leek Sparta de wedstrijd binnen te slepen.

Boon bracht tien minuten voor tijd Thomas van der Bogt voor Reurink en Leroy Smits voor Mitchel Bouwhuis. Het leverde al snel een enorme kans op voor Badr ben Mohammed, die weer op Bongers stuitte. Deze keer viel de bal goed en Sil van Ooijen maakte zijn faam als topscorer wel waar door de gelijkmaker in de touwen te knallen: 1-1. In de blessuretijd kreeg Sil van Ooijen nog een kans, maar de verlenging bleek onvermijdelijk. Een moeilijke opgave voor veel spelers die al op hun tandvlees liepen.

Verlenging

De teleurstelling droop toen al van de Rotterdamse gezichten. Men had gedacht de overwinning naar het einde te slepen.  Maar Sparta had een Formule I start. Na eén minuut miste Lucas van Oeveren een enorme kans die hij naast knalde. Maar in de vijfde minuut scoorde spits Jordi Zwart na een uitgespeelde rugby-aanval: 2-1. Zou HVC’10 nu geknakt zijn? Nee, het middenveld met Daniël Storm en Jorn Groothuizen richtte zich weer op, leek ook fitter dan de Rotterdamse tegenstanders. Vlak voor het einde van de eerste verlenging benutte Leroy Smits (vorige week afscheid genomen) zijn slimheid. Hij liet zich net buiten het strafschopgebied in de rug lopen. Met een wonderschone vrije trap in de linker kruising maakte Glenn Boon de gelijkmaker: 2-2.

Sparta gooide ook alle remmen los en het billenknijpen voor de Hoekse tegenstanders begon. De beste kans kreeg Yannick van der Sman in de 116e minuut, toen hij helemaal vrij voor Janssen van dichtbij naast knalde. Op het van de hitte zinderende kunstveld kon je op dat moment bewondering hebben voor alle spelers die voor de overwinning knokten. Krampaanvallen kwamen relatief vaak voor.

De penalty-loterij

Twee goede keepers op de doellijn: één kwam er als held uit, de ander als ‘loser’, maar dan toch in de goede betekenis van het woord. Jordi Zwart begon de strafschoppenserie, maar zijn telefoontje naar Janssen was te duidelijk. De Hoekse keeper werd dan ook winnaar. Thomas van der Bogt (kruising), Glenn Boon (hard en laag), Badr ben Mohammed (prima) maakten het mentaal moeilijk voor de kleine Guillermo Williams (Sparta O18). Hij kon de druk niet aan, want Rowdy Janssen pakte ook deze bal.  De twee minuten voor tijd ingevallen penaltyspecialist Tom Plooij mocht het afmaken. Hij ‘panenkaat’ meestal, deed dat nu ook en Michael Bongers ving de bal simpel op. Toen kwam een opmerkelijke beslissing van scheidsrechter Wolf. Hij had nog niet gefloten. In de herkansing schoof Plooij de bal laag langs Bongers. Die moet vannacht huilend in zijn bed gelegen hebben. Zo goed gekeept en door HVC’10 geklopt. Ook Rowdy Janssen zal moeilijk slapen, want hij werd de held van de middag en dan komt er vaak heel wat adrenaline in je lichaam.

Over de gehele wedstrijd genomen was HVC’10 iets beter qua veldvoetbal. Sparta droop echt af: de promotie was alweer niet gelukt. Maar de wedstrijd op zich was het aankijken voor de toeschouwers alleszins waard. Dat voetbal had een betere entourage verdiend. HVC’10 mag dinsdagavond naar Heinenoord. Jammer dat het nu niet thuis mag spelen.