Oranje Leeuwinnen zetten met nipte winst belangrijke stap

||

Mark Parsons, bondscoach van Oranje, moest puzzelen, want hij miste tegen Portugal vier basisspeelsters. Sari van Veenendaal (al terug in Nederland) en Aniek Nouwen haakten af vanwege een blessure en Jackie Groenen en Vivianne Miedema hadden eerder positief getest op het coronavirus. Toch won zijn ploeg met 3-2 en zette een goede stap richting kwartfinale van het EK.

Tekst: Ton Beije        |      Foto’s: Orange Pictures

Voor van Veenendaal kwam tegen Zweden al keepster Daphne van Domselaar in het veld. Parsons bracht nu verder als vervangers in de ploeg Marisa Olislagers, Lineth Beerensteyn (beiden voormalig speelster van ADO Den Haag) en Damaris Egurrola.

Bijna keek Oranje al snel tegen een achterstand aan, maar een treffer van Ana Borges werd wegens buitenspel afgekeurd. Kort daarna opende Nederland de score via Damaris Egurrola, op aangeven van captain Sherida Spitse: 1-0. Het ging voorspoedig, want na een kwartier spelen werd de marge verdubbeld door een rake kopbal van Stephanie van der Gragt: 2-0.

Tien minuten voor de pauze kwam Portugal terug in de wedstrijd. Op advies van de VAR ging scheidsrechter Martincic zelf kijken op het scherm aan de kant van het veld. Na lang kijken besloot zij de bal op de stip te leggen. Carole Costa gaf vanaf de stip Van Domselaar geen kans: 2-1.

Portugal kwam vervolgens veel alerter uit de kleedkamer. Eerst kon Van Domselaar nog met een katachtige reactie een kopbal onder de lat vandaan halen, maar even later was ook zij kansloos op een kopbal van Silva: 2-2. Nederland leek al snel op 3-2 te komen door een inzet van Jill Roord, maar ook die treffer werd geannuleerd wegens buitenspel van Lineth Beerensteyn. De OranjeLeeuwinnen trokken toch aan het langste eind. Een schitterend schot van afstand van Daniëlle van de Donk verdween boven keepster Pereira in de kruising: 3-2. Ondanks de vijf minuten extra speeltijd bleef deze stand op het scorebord staan.

Zondag om 18.00 uur speelt Oranje haar laatste wedstrijd in de poule tegen Zwitserland. Een gelijkspel volstaat om inderdaad de kwartfinale binnen te stappen.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder