Versterkte degradatie eerste klasse: de mening van Kevin van der Geest (10)

De nieuwe voetbalpiramide heeft flinke gevolgen voor een groot aantal clubs. Vanaf volgend seizoen moeten er in twee jaar tijd 773 eerste elftallen (eerste tot en met vierde klasse) degraderen naar een lager niveau.

De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 naar acht eerste klassen in Nederland. De versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse. De kans bestaat dan dat de nummers 14, 13, 12 en 11 rechtstreeks degraderen naar de tweede klasse. Nu is dat alleen de nummer 14. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

Rondje

In die eerste klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus. Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die eerste klasse. Ditmaal de mening van Kevin van der Geest (foto), hoofdtrainer van zaterdag eersteklasser VELO.

Een versterkte degradatie, dat wordt voor een trainer, werkzaam in de eerste klasse, twee seizoenen een zware klus. Kevin van der Geest zit er niet mee: ,,Dit maakt de eerste klasse attractiever en spannender. Daarnaast zal het ook de populariteit ten goede komen doordat teams uit de regio tegen elkaar spelen. Daar moet je wel blij mee zijn.”

Toeval

Maar het zal vanaf het begin van het seizoen voor veel teams knokken worden tegen degradatie. Dat zal het spel niet altijd ten goede komen, het resultaat wordt immers heilig. Van der Geest echter: ,,Mijn overtuiging zegt dat je met slecht voetbal geen resultaten kan halen, op een enkele wedstrijd na. Dus je moet ervoor zorgen dat je iedere wedstrijd voor de winst kan spelen met fitte spelers een goede trainings- en wedstrijdaanpak. Winnen mag geen toeval zijn.”

Omhoog

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – zal het bij een eventuele degradatie weer een stap terug zijn. ,,De invoering van de piramide is een goede zaak. Minder afstanden door het bij elkaar brengen van zaterdag en zondag. Ik verwacht dat een deel van de zondagteams het zwaar gaat krijgen. Maar het belangrijkste: het voetbalniveau moet omhoog”, aldus VELO-trainer Kevin van der Geest.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder