Warming-up Hoofdklasse (zo): Vooruitblik met beide trainers en captain TOGB

||

De opponent van TOGB komende zondag, VOC, heeft één wedstrijd meer gespeeld dan TOGB. Dit door het oneven aantal teams dat actief is in de Hoofdklasse A. TOGB speelt inclusief de finale van komende zondag nog viermaal, terwijl VOC nog driemaal in actie komt deze competitie.

Tekst: Ron Fruining

De derby TOGB – VOC is een affiche waarop waarschijnlijk weer veel publiek af zal komen. VOC won afgelopen weekend op bezoek bij rkvv Velsen met dezelfde uitslag als TOGB bij Purmersteijn: 2-4. De Rotterdams zijn zo goed als veilig, terwijl TOGB bovenaan de ranglijst staat.

Belang

Voor koploper TOGB is winst belangrijk om de voorsprong op de ranglijst vast te houden op haar achtervolgers en concurrenten voor de titel. Daarnaast wil de spelersgroep de nederlaag die geleden werd op bezoek bij VOC eerder dit seizoen, 5-1, graag rechtzetten. VOC weet dat het bij winst op het Hoge Land ook volgend jaar definitief in de Hoofdklasse zal uitkomen. Het gat met de promotie/degradatieplekken is bij winst, met de resterende wedstrijden te gaan, voldoende groot.

Vooruitblik

De voorbeschouwing wordt deze week gedaan namens TOGB met Mark Schuur en captain Jay Zandbergen en met de trainer-coach van VOC Mark Weel. Met de drie kijken we alvast vooruit naar komende wedstrijd en beginnen met de oefenmeester van VOC, Mark Weel.

Mark afgelopen week gewonnen van Rkvv Velsen. Nu de derby tegen TOGB. Wat voor wedstrijd verwacht jij?

Weel: ,,Wij verwachten een wedstrijd waarin TOGB nog iets recht te zetten heeft en ons het spreekwoordelijke koekje van eigen deeg wil geven. Voor TOGB staat er meer dan alleen maar prestige op het spel en is er duidelijk nog iets te winnen. Gezien de uitslagen van de afgelopen periode heeft TOGB echt wel de kwaliteiten voor de hoofdklasse en mogelijk zelfs meer.  Hopelijk wordt het, voor de naar verwachting vele toeschouwers, een leuke en open wedstrijd met veel doelpunten.”

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat TOGB haar twaalfde overwinning op rij niet kan bijschrijven?

Weel: ,,Dat ga ik natuurlijk niet vertellen. We zullen in ieder geval elf spelers opstellen en zoveel mogelijk uitgaan van onze eigen kwaliteiten. Wij hebben laten zien dat we goed kunnen voetballen en bij een aantal teams uit de top vijf goede uitslagen hebben neergezet. Helaas zijn wij door het seizoen heen te wisselvallig gebleken om bovenin mee te doen. Maar goed dat is (en was) ook niet de doelstelling.”

De publieke belangstelling zal wellicht groter zijn dan bij andere duels. Een voor- of een nadeel?

Weel: ,,Altijd leuk als er veel belangstelling is. Hopelijk kunnen we een sportieve, attractieve en aantrekkelijke pot voetbal op de mat leggen. Historisch gezien hebben we de laatste paar keren bij TOGB uit niet gewonnen. We gaan uiteraard ons uiterste best doen om dat deze keer wel voor elkaar te krijgen.”

Jullie kunnen je bij winst komende zondag ook volgend seizoen Hoofdklasser noemen. Een extra reden om er zondag vol voor te gaan?

Weel: ,,Iedere zondag moeten we er vol voor gaan en dat doen we ook deze keer. Op papier zijn we inderdaad nog niet officieel ‘veilig’ maar gezien het programma van de onderste ploegen moet het raar lopen… We krijgen zelf Alcides (uit) en De Zouaven (thuis) ook nog. We zullen in ieder geval het niet nalaten om, als de mogelijkheden er zondag al zijn, om het dan al voor elkaar te krijgen.”

Tot slot even vooruitkijken naar volgend jaar. De drie broers Verhaar spelen dan weer bij VOC en brengen de nodige routine mee. Hoe belangrijk zijn routiniers in een selectie?

Weel: ,,Voor de club en de broertjes Verhaar is het een mooie en verwachtingsvolle hereniging. Ik hoop oprecht dat het iedereen brengt wat men ervan verwacht. De ervaring van Wessel, die we dit seizoen als spits hebben gepositioneerd, is van grote waarde gebleken. Op dit moment heeft hij er zestien in liggen. Met de komst van zijn beide broers verwacht ik een mooie dynamiek in de jonge en leergierige groep. Routiniers hebben we door de jaren heen ook gebruikt. Jongens als Nito Sequeira, Yannick Koevermans, Martijn de Vries, Erwin Nuytinck, Nico van Mechelen en Boris Polderman geven onze jonge talenten de juiste input, tips en trucs mee. Mooi om die wisselwerking te zien. Lang verhaal kort: met een ideale mix aan routiniers en talent, kom je aan het einde van de rit een heel end.”

Mark Schuur en Jay Zandbergen over de derby

Komende zondag weer een finale. Ditmaal tegen “buurman” VOC. Wat voor wedstrijd zal deze derby gaan worden?

Schuur: ,,Het is één van de 28 wedstrijden die wij dit seizoen spelen. We spelen tegen VOC dat een leuke ploeg heeft met goede spelers. Ik verwacht dat het een open wedstrijd zal gaan worden, met hopelijk veel publiek langs de lijn.”

Zandbergen: ,,Uiteraard hebben wij wat goed te maken tegen VOC. Los van heel de titelstrijd willen we deze wedstrijd koste wat het kost winnen. Derby’s zijn altijd speciaal. Tot nu is het nooit echt een derby geweest, maar na dit seizoen kan het wel zo genoemd gaan worden denk ik.”

Wordt het maken van keuzes wie jullie als technische staf opstellen per wedstrijd makkelijker?

Schuur: ,,De spelers maken het ons als staf wekelijks lastig Er wordt goed en scherp getraind en ook de spelers van O23 die meetrainen maken een goede, gretige en fitte indruk. We kijken als staf naar waar wij kansen zien om het de tegenstander moeilijk te maken. Dat kan inhouden dat wij als staf keuzes maken, waarmee wij dan spelers moeten teleurstellen. Alleen moeten ze het in het gehele plaatje bekijken en dat is soms lastig maar begrijpelijk.”

Hoe kijken jullie als groep naar de laatste fase van het seizoen?

Schuur: ,,We hebben nog vier wedstrijden te gaan. Wij spelen ergens om, dat is sowieso al vele malen leuker dan al uitgespeeld te zijn. Van week tot week en van wedstrijd tot wedstrijd bekijken en bepalen wat nodig is, maar nemen alles zoals het op ons pad komt.”

Zandbergen: ,,Onze kijk op de laatste fase is hetzelfde als de rest van het seizoen. Nuchter als we zijn, bekijken wedstrijd op wedstrijd waar de mogelijkheden en kansen liggen. Tuurlijk spelen de titelkansen daarin mee, maar je hebt het in eigen hand. De druk ligt denk ik hoger bij de achtervolgers.”

Neemt de druk in de groep toe nu jullie voor de titel spelen?

Schuur: ,,Zoals al eerder gezegd, wij hoeven niet, maar nu er iets te halen valt, ook in de tweede periode, willen onze spelers heel erg graag de prijzen pakken. Het grote verschil tussen de visie die TOGB heeft, het zo hoog mogelijk spelen met eigen opgeleide spelers met andere clubs die misschien wel “moeten”. Wij willen maar er moet niks. Van deze wedstrijden moeten we met zijn alle genieten. Het is een jonge spelersgroep waarmee het als staf heerlijk werken is en waarvan niemand aan het begin van het seizoen wist en dacht, dat we de plek waar we nu staan haalbaar was.”

Zandbergen: ,,Dat kan ik moeilijk ontkennen, al wil ik het geen druk noemen. Wij hebben onszelf geen druk gelegd, want we blijven een ploeg die gepromoveerd is. Wij doen het heel goed en hebben de ambitie om de titel naar ons toe te trekken. Denk dat je het beter “spanning” kunt noemen in plaats van druk! Spanning houdt je scherp en zorgt dat je gefocust bent en blijft voor iedere wedstrijd.”

De publieke belangstelling bij de laatste thuiswedstrijden blijft toenemen. Motiveert deze belangstelling jullie extra?

Zandbergen: ,,Uiteraard! Het is fantastisch om te zien wat de publieke opkomst is van de afgelopen weken. Wij als eerste elftal halen daar veel energie en kracht uit. Hopelijk blijft dit tot het einde zo, want het geeft een heerlijk gevoel als iedereen je aanmoedigt en naar de overwinning schreeuwt!”

© Haaglanden Voetbal

 

 

Lees verder