Zaterdag 1A: VELO werkt achterstand weg tegen AFC en speelt gelijk

||||||||||||||||||||||||||

VELO heeft altijd moeite met clubs in de onderste regionen en na een snelle 0-2 achterstand zag het er ook somber uit. Pas in de tweede helft was VELO meer bij de les en kon er in de slotfase toch nog een 2-2 remise worden bereikt.

Tekst: Louis de Letter        |      Foto’s: Aad van der Knaap

Hekkensluiter AFC ging fel van start om met een goed resultaat directe degradatie proberen te ontlopen. VELO werd teruggedrongen op eigen helft en kreeg rond de tiende minuut na een snelle aanval al het eerste tegendoelpunt te verwerken: 0-1. VELO probeerde het wel met onder meer een schot van Lars de Jong op de lat, maar verder was het voetbal niet goed en werd de bal te vaak naar een speler met het verkeerde shirt gespeeld. Na ruim twintig minuten kreeg AFC weer loon naar werken toen de vrijstaande Bas Middelkoop een voorzet van de rechterkant kon inkoppen: 0-2. In de 25e minuut een doelkans voor VELO, maar de omhaal van Ricky van Mierlo op een voorzet van Lars de Jong werd gestopt door de AFC-doelman.

VELO mocht weer van geluk spreken dat rond de dertigste minuut Max de Bruijne vrij voor doel volledig mistastte op een voorzet, want anders was de wedstrijd al beslist geweest. VELO was danig van slag en had tot aan de rust nog slechts enkele doelpogingen via vrije trappen van Daan van Rossum.

In de tweede helft, met Mitchell Weissenberg voor Benjamin el Amrani, ging VELO feller van start dan voor rust met in de 54e minuut een kopbal van Lars de Jong op de lat. VELO kreeg meer vat op het spel en drong AFC terug op eigen helft. In de zeventigste minuut volgde dan ook de aansluitende treffer toen topscorer Ricky van Mierlo, op aangeven van Roderick Meinema, met een strakke schuiver in de verre hoek de AFC-doelman kansloos liet: 1-2.

Trainer Kevin van der Geest bracht met Ramon Ripson, Jessy en Vince van Egmond nieuw bloed in het veld voor Rick en Mike Das en Mo Ozdemir. Het spel ging enige tijd op en neer, waarbij VELO wel attent moest blijven bij counters van AFC. Zes minuten voor tijd een doelkans voor VELO met een kopbal van Ricky van Mierlo net naast het doel na een voorzet van Daan van Rossum. Kort voor het laatste fluitsignaal kwam VELO toch langszij toen Sergi Roeleveld een zuivere vrije trap van ruim dertig meter de AFC-doelman het nakijken gaf: 2-2. Na een grove overtreding op Ramon Ripson raakten de gemoederen enigszins verhit, waarna scheidsrechter Collé het verstandig vond om met nog zes minuten in extra tijd te spelen een adempauze in te lassen. Na terugkomst op het veld probeerden beide teams nog voor de volle winst te gaan, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Komende zaterdag de laatste wedstrijd ook voor VELO in de competitie, uit tegen Zwaluwen ’30, de nummer voorlaatst in de rangschikking. Gelet op het doelsaldo is VELO uitgeschakeld voor de nacompetitie, maar om deze competitie waardig af te sluiten zou een overwinning wel mooi zijn.