Zaterdag 2C: Het zit HVC’10 niet mee, eerder tegen

Dat HVC’10 het de komende weken zonder voorhoede moeilijk zou krijgen, was duidelijk. Feyenoord zonder Sinisterra, Dessers en Nelson maakt ook geen doelpunt meer. Alle geblesseerden worden hier niet weer genoemd, maar voor de wedstrijd van zaterdag kwam ook nog rechtsachter Dylan Boogaards bij het rijtje te staan.

Tekst: Cees van der Pol

Tegen DoCoS op het hobbelige veld was het feitelijk een onbegonnen zaak. Maar als Jorno Reurink en Mitchell Bouwhuis respectievelijk in de vijfde en achttiende minuut geheel vrij voor invaller-keeper Jeroen Krabbendam (Van Abtswoude werd vijf wedstrijden geschorst na een kopstoot) niet over en net naast hadden geschoten, was de wedstrijd waarschijnlijk toch heel anders verlopen.

‘Koekje van eigen deeg’

Niet benutte Hoekse kansen werden door de tegenstander die bovendien erg fel van leer trok, wel benut. In de twintigste minuut beloonde Milan Tippo een voorzet van links. HVC’10 schreeuwde om hands van de aanvaller, maar hij mocht van arbiter Richard Steenbergen doorgaan en doelman Tom van der Spek passeren: 1-0. De 2-0 van de sterk spelende middenvelder Quendrim Gashi (na een half uur) was wel van bijzondere klasse. Zijn volley na een voorzet van rechts plofte hoog in de kruising achter Van der Spek. Krabbendam had aan de andere kant nog niets te doen gekregen, omdat de eerste Hoekse kansen immers naast en over zijn doel waren geschoten.

Omzetting

Piet Boon zette meteen zijn ploeg om: hij liet rechtsback Jorn Groothuizen naar het middenveld verhuizen en zette Len van Ooijen op rechts. Met drie verdedigers moest HVC’10 opboksen tegen het linke aanvalskoppel Chris van Empel en de af en toe te snelle Milan Flippo. Daarom was de ruststand niet zo vreemd en eigenlijk best verdiend.

‘Tikkie!’

In de rust zaten de twee verslaggevers die aanwezig waren geheel alleen in de DoCoS-bestuurskamer en dus schonken zij hun eigen kop (lauwe) koffie maar in. Als er kosten aan verbonden zijn, stuur maar ‘een tikkie’.

HVC’10 kwam toch weer wat opgepept in het veld en Dave Kram miste direct na rust een kans op de aansluitingstreffer na een steekpass van Jorno Reurink. De drie verdedigers bleven nu wel Van Empel en Flippo de baas. Ze werden bovendien van hen verlost toen Dennis Holman hen inruilde voor Guyt en Jeroen Boogmans. DoCoS ging voor zekerheid. HVC’10 begon steeds meer aan te dringen, maar DoCoS speelde met twaalf man.

Assistenten-tragedie

De assistenten-tragedie voor HVC’10 zette zich namelijk na de wedstrijd tegen Te Werve voort (waarvan Te Werve overigens door de aanklager is vrijgesproken – red). Scheidsrechter Steenbergen kreeg pas in de tweede helft door dat hij steeds gefopt werd door zijn assistent Marco Boot. Nadat hij hem zes keer (!) had genegeerd, stuurde hij hem naar de kant. De man is een schande voor de club, maar het leek niemand in Leiden te deren. Op dat moment van het gedwongen vertrek was HVC’10 echter alweer langszij gekomen.

Gelijkmaker

HVC’10 had intussen good-old Leroy Smits (foto) in de ploeg gebracht voor de niet zo blij gewisselde Thomas van der Bogt. Smits kopte steeds de lange ballen vanuit de verdediging door. Die lange halen kwamen van Kay van den Bos en Glenn Boon die beiden verdienstelijk speelden. In de 66e minuut snelde Dave Kram langs de felle Michel Klein en passeerde doelman Krabbendam. Steenbergen negeerde voor de zoveelste keer het vlagsignaal van Boot en weer een paar minuten later verlengde Leroy Smits een lange vrije trap van Glenn Boon, waarna Jorn Groothuizen de gelijkmaker binnentikte: 2-2.

Alles was mogelijk geweest toen Dave Kram (nota bene één minuut later) gelanceerd door Jorno Reurink alleen op Krabbendam mocht doorlopen, maar hij miste. Dat was het moment waarop de assistent werd weggestuurd. Scheidsrechter Steenbergen direct na afloop: ,,Ja, ik heb hem zes keer genegeerd, ik ken zijn reputatie, maar wat kan ik nog meer doen?”

Apegapen

DoCoS leek nu toch de te kloppen ploeg, nam de bekende maatregelen tijdrekken en blessures aangrijpen. Hoewel Steenbergen steeds duidelijk aangaf de tijd stil te zetten, liet hij nog maar vier minuten naspelen. Misschien maar goed ook, want de HVC’10-defensie ging in de laatste minuten twee keer knullig onderuit. Eerst strafte invaller Jeroen Boogmans een blunderende verdediging met een simpel tikkie af: 3-2. De boomlange doelpuntenmaker zou overigens daarna maar kort meedoen, want na een botsing met Kay van den Bos liep hij een hoofdwond op en moest daardoor het veld verlaten.

Risico’s

HVC’10 nam daarna alle risico’s om toch de toch verdiende gelijkmaker te maken, maar viel weer in het zwaard van eigen knulligheid. Een niet resoluut weggewerkte bal kwam onverwacht voor het doel en Kars Bisschop maakte aan de Leidse onzekerheid een einde met een schot in de hoek: 4-2. Misschien was dat wel de reden dat Steenbergen zo weinig tijd bijtelde, uit medelijden met HVC’10. Waar de Hoekse club voor rust volledig faalde, had het na rust zelfs kans op de overwinning.

Nacompetitie

Na de tweede nederlaag op rij zijn de kansen op de nacompetitie voor HVC’10 stevig geslonken. Bovendien wonnen Westlandia, RCL en DSO allemaal hun wedstrijd. Wanneer een derde nederlaag (volgende week tegen DSO uit) het geval wordt, dan zijn de kansen op de nacompetitie echt verkeken. Wat na de hervatting van de tweede helft van de competitie zo mooi leek te worden, is door de blessures in de lente de mist in gegaan.