Zaterdag 2C: HVC’10 flitst eerste helft langs Kagia naar vierde plaats

Kagia-trainer Hein Leliveld keek voor de wedstrijd vol verbazing naar de opstelling van HVC’10 op het wedstrijdformulier. Er stond een heel ander team dan in de destijds verloren uitwedstrijd tegen Kagia, toen Piet Boon met een B-team aantrad. Boon weigerde in maart gebruik te maken van de afzegmogelijkheid vanwege corona. Tijdens die wedstrijd werden ook nog eens twee spelers ziek.

Tekst: Cees van der Pol

De laatste weken is de afdeling fysio van de thuisclub druk in de weer om een aantal spelers weer fit op de weg terug te maken. Dat lukt aardig, maar intussen heeft HVC’10 vijf nederlagen geleden, die de plaats voor de nacompetitie sterk in gevaar brachten.

Kirill Slutskyy

Wat de terugkeer van Slutskyy (foto) voor HVC’10 betekent, bleek vooral in de eerste helft. Keer op keer flitste de buitenspeler langs rechtsback Tom van Dijk. Hij en Jorno Reurink lieten zien hoe leuk voetbal kan zijn, als er niet geschopt wordt of als een grensrechter zijn normale taak doet. De vijf verdedigers van Kagia (dat niet wilde verliezen vanwege hun plaats op de ranglijst) wisten niet waar ze het zoeken moesten.

‘Valse spits’

Na twaalf minuten opende Kirill Slutskyy zelf vanaf links de score na een fraaie assist van Bouwhuis: 1-0. Daarna volgden schoten van Daniël Storm en Thomas van der Bogt, maar het schot van Storm werd gered door doelman Wijsman en dat van Van der Bogt vloog net naast. Van der Bogt, die tussen de twee balvirtuozen als ‘valse spits’ ook prima speelde, bereidde na een fout van dezelfde doelman het negende competitiedoelpunt van Jorno Reurink in: 2-0. En weer een paar minuten later knalde Thomas van der Bogt zelf de 3-0 achter Wijsman. Kagia vreesde voor op dat moment een grote afgang, maar kon er gewoon niets tegen inbrengen. De voorhoede was ongrijpbaar en werd nu ook gevoed door Storm en Groothuizen. Alleen doelman Wijsman hield dapper stand. Voor rust opnieuw bij een scherpe actie op de doorgelopen Slutskyy.

Doelsaldo

Met nadruk werd tijdens de rust in de Hoekse kleedkamer gesproken over de situatie dat het doelsaldo na 24 wedstrijden wel eens van belang kan worden in de tweestrijd met Westlandia om de vierde plaats. Door de extreme 12-0-uitslag van vorige week tegen Van Nispen zijn de Westlanders flink dichterbij gekomen.

De Hoekse doelpuntenmachine had in het begin na de rust nog genoeg benzine: te weten Slutskyy, die na tien minuten Mitchel Bouwhuis een niet te missen kans bood. Maar Wijsman keerde het schot van dichtbij toch in laatste instantie. Toen Slutskyy na een uur uit veiligheidsoverwegingen werd vervangen was de ziel uit de ploeg. Scott Kraan kan natuurlijk niet brengen wat de Oekraïner kan.

Uitspelen

HVC’10 koos toen voor rustig uitspelen, kreeg nog twee doelrijpe kansen voor Bouwhuis en nog één voor invaller Marlon van Minnen. Maar Wijsman hield ook toen stand. Toen Kagia doorkreeg dat Te Werve tegen RCL achterstond, was haar probleem ook voorbij. Het maakte het doelman Rowdy Janssen dan ook helemaal niet meer lastig. Bovendien stak het centrale duo Glenn Boon en Kay van den Bos in de vorm van de laatste weken. Boon moest alleen oppassen voor zijn vijfde gele kaart, want de verder goed leidende scheids Kenneth van Dijk uit Vlaardingen trok toch een paar keer een kaart. Kagia is in deze tweede klas één van de sportiefste ploegen met de minste gele kaarten. Ook HVC’10 steekt gunstig af bij de meeste andere clubs. Kaarten waren derhalve ook niet echt noodzakelijk, al gingen de verdedigers Bogaards (HVC’10) en Tom van Dijk (Kagia) er wel stevig in.

Competitievervalsing?

Na afloop hoorde men dat de wedstrijd SVC’08-Westlandia wegens een ernstige blessure gestaakt was. De grote vraag is wanneer het restant van die partij wordt uitgespeeld. Beide ploegen kunnen namelijk profijt trekken uit een uitgespeelde wedstrijd na het komende weekeinde. SVC ’08 is in gevecht met Te Werve en HVC’08 strijdt om de vierde plaats met Westlandia. Het eerlijkste scenario zou zijn dat de wedstrijd op Hemelvaartsdag wordt afgemaakt. Wat de situatie nog ingewikkelder maakt, is dat Westlandia aanstaande zaterdag tegen Te Werve speelt.