Zaterdag Hoofdklasse: FC ’s-Gravenzande houdt Smitshoek onder zich

||||||||||||

Nu de laatste uitwedstrijd van de competitie voor FC ’s-Gravenzande, volgende week nog thuis tegen DHSC, dan zit de competitie erop en kan dit jaar gelukkig worden uitgespeeld. Smitshoek was de tegenstander, een oude bekende. Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel. FC ’s-Gravenzande op een zesde plaats met 45 punten en Smitshoek op een zevende stek met 43 punten. De thuiswedstrijd ging voor FC ’s-Gravenzande met 1-3 verloren, dus er viel nog wat goed te maken in Barendrecht.

Tekst: Jan Hoogenraad        |      Foto’s: Pieter Vermeer

Boven- en onderin is het nog reuze spannend met nog twee wedstrijd rondes te gaan. FC Rijnvogels, ARC, SC Feyenoord en Capelle maken nog kans op het kampioenschap en welke twee ploegen de nacompetitie gaan spelen voor behoud in de hoofdklasse: DUNO Doorwerth, DHSC, Scherpenzeel en Spijkenisse.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd, dat leverde twee kansjes op om de score te openen. Een schot van Luigi Bruins werd door doelman Jurrian Jouvenaar gestopt en dat deed hij ook op een inzet van Jochem van den Biggelaar. Na bijna een kwartier spelen was FC ’s-Gravenzande voor de eerste maal kansrijk, maar het schot van Twan van Meerten ging voorlangs en rolde de bal uiteindelijk achter. In de achttiende minuut kwam FC ‘s-Gravenzande op voorsprong. Na een goed lopende aanval aan de rechterkant kwam de bal bij Twan van Meerten, die goed voorgaf en zo kon Patrick Triep het afmaken: 0-1. Zeven minuten later verzuimde FC ’s-Gravenzande de voorsprong te vergroten; uit een voorzet van Daan van Unen liet Frank Broos het na de bal binnen te koppen.

Na een half uur spelen was de thuisploeg gevaarlijk, een snoeiharde uithaal van Nino Urban werd door Jurrian Jouvenaar tot hoekschop verwerkt. In de 36e minuut was het weer Frank Broos die de bal eenvoudig voor het inkoppen leek te hebben, ditmaal op aangeven van Patrick Triep, maar zijn inzet ging naast. Nadat voor Smitshoek Noah de Neijs de kans op de gelijkmaker niet wist te benutten, was er nog een schotje van Frank Broos, maar dat deed hij recht in de handen van doelman Michael Fabrie.

Volle winst

De thuisploeg ging uiteraard op zoek naar de gelijkmaker. Eerst was het Joey Kleijn, die naast schoot en het vizier van Elson Rosario Almeida stond ook niet op scherp, want hij zocht het vijandelijke doel veel te hoog. Het was toch voornamelijk FC ’s-Gravenzande dat de betere kansen kreeg om de voorsprong verder uit te bouwen, al moest het alert zijn op de soms snelle uitvallen van de Smitshoek-aanvallers. Yuri Westhoff kreeg een niet te missen kans op aangeven van Frank Broos, maar kopte over en ook een schot van Patrick Triep van afstand bleef zonder resultaat. Tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van Roy Vermolen, zijn vervanger was Jordi Klepke. Voor de thuisploeg was Elson Rosario Almeida kansrijk uit een hoekschop en na een gevaarlijke situatie voor het ’s-Gravenzandse doel was er nog een poging van Joey Kleijn.

In de 69e minuut kwam FC ’s-Gravenzande op een 0-2 voorsprong toen Frank Broos, na een prima pass van grote afstand van Yuri Westhoff, het prima afrondde. Nadat een poging van Twan van Meerten op een grotere voorsprong door de Smitshoek-doelman werd verijdeld, kwam de thuisploeg toch weer terug. Uit een voorzet vanaf de rechterkant bracht Joey Kleijn de stand op 1-2. In het resterende deel van de wedstrijd waren de betere mogelijkheden voor de ’s-Gravenzanders. Een kans voor Ardi Luijendijk uit een vrije trap werd tot hoekschop verwerkt en na een goed schot van Frank Broos kwam de bal via de doelman weer terug in het veld en schoot Yuri Westhoff in de rebound over. Positief was dat in de slotminuten Kilian Berkhout weer in het veld kwam na langdurige afwezigheid vanwege een blessure. Ook twee jeugdspelers, Ruben Hagen en Armin Mehrab kregen weer speelminuten. Gescoord werd er niet meer en klom FC ’s-Gravenzande weer naar de vijfde plaats.

Volgende week zal de beslissing vallen in de laatste speelronde en wacht voor FC ’s-Gravenzande de thuiswedstrijd tegen DHSC, een belangrijke wedstrijd voor de Utrechters.