Zaterdag Hoofdklasse: Heilige vuur ontbreekt bij FC ’s-Gravenzande

|||||||||||

Voor FC ’s-Gravenzande staat er niet veel meer op het spel en het neemt momenteel een keurige vijfde positie in op de ranglijst. Die plaats behouden, of mogelijk nog over SC Feyenoord heengaan, lijkt het hoogst haalbare, maar je weet het nooit. Hoe anders is dat voor Spijkenisse, de nummer veertien op de ranglijst, al jaren een bekende tegenstander voor de ’s-Gravenzanders.

Tekst: Jan Hoogenraad      |    Foto’s: Pieter Vermeer

DHSC, DUNO Doorwerth, Scherpenzeel en Spijkenisse strijden om nacompetitie voor degradatie te ontlopen voor behoud in de Hoofdklasse. Achilles’29 en Rijsoord zijn al gedegradeerd. Het zou Spijkenisse er alles aan gelegen zijn om de punten in eigen huis te houden. De ’s-Gravenzanders wisten de laatste vier wedstrijden winnend af te sluiten en wilden daar graag de vijfde aan toevoegen.

Achterstand

FC ’s-Gravenzande begon goed aan de wedstrijd en dat leverde al een prima mogelijkheid op voor Ardi Luijendijk om de score te openen. Eerst schoot hij goed in, waarna hij in de rebound zijn kopbal gestopt zag worden door doelman Ragip Ozrak. Hierna was Yuri Westhoff kansrijk, maar hij schoot over. Ook Frank Broos verzuimde tweemaal om de bal binnen te schieten, eerst uit een voorzet van Rick Boers en hierna uit een hoekschop, maar die ging naast of over. De eerste serieuze kans voor de thuisploeg was voor Mika Weerts, maar hij schoot de bal voorlangs. Na een foutje in de verdediging leek Spijkenisse op voorsprong te komen, maar doelman Jurrian Jouvenaar maakte er nog een hoekschop van. Hierna speelde het spel zich hoofdzakelijk af op het middenveld, het bleef bij een schot van Twan van Meerten dat net naast ging en dat deed aan de andere kant ook Daan Bourgonje voor Spijkenisse. De eerste helft leek op een brilstand af te gaan, maar vijf minuten voor rust maakte Pascal Broch wel erg opzichtig hands in het strafschopgebied en ging de bal op de stip. Daan Bourgonje liet de kans niet ontnemen en schoot Spijkenisse naar een 1-0 voorsprong.

Gelijkspel

Het heilige vuur ontbrak bij aanvang van de tweede helft een beetje bij FC ’s-Gravenzande, al was er nog wel een mogelijkheid voor Yuri Westhoff op aangeven van Rick Boers, maar hij miste, bijna op de doellijn. Uiteraard was het de thuisploeg er alles aan gelegen om de volle winst in eigen huis te houden, maar dan moet je de mogelijkheden die je krijgt ook wel benutten. Dat deed Daan Bourgonje niet, want hij schoot de bal recht in de handen van de doelman, en ook toen Mika Weerts alleen op Jurrian Jouvenaar afging wist hij niet te scoren. Gaandeweg de tweede helft werd FC ’s-Gravenzande toch weer wat sterker en kreeg ook weer wat kansen. Een prima schot van Twan van Meerten werd door doelman Ragip Ozrak tot hoekschop verwerkt. Maar het ’s-Gravenzandse doelpunt kwam er toch. Na een steekpassje van Roy Vermolen in de 71e minuut bracht Twan van Meerten de 1-1 stand op het scorebord.

Tien minuten voor tijd was er weer een basisdebuut voor een speler uit de eigen jeugdopleiding bij FC ’s-Gravenzande. Amin Mehrab kwam in het veld voor Patrick Triep en ook Bas Sommeling maakte voor de tweede week achtereen zijn invalbeurt. Hij kwam in het veld voor de geblesseerde Daan van Unen. In de blessuretijd nog twee kansen voor de thuisploeg om alsnog de volle winst binnen te halen. Eerst schoot Daan Bourgonje voorlangs en de inzet van invaller Jawad Bellahsan werd een prooi voor doelman Jouvenaar. Voor FC ’s-Gravenzande was het diep in blessuretijd Dennis van Rijn die nog op het doel schoot, maar de bal ging ruim over en bleef het dus bij de 1-1 stand.

Door de andere uitslagen is de situatie er voor Spijkenisse niet beter op geworden en moet gevreesd worden, dat het spelen van de nacompetitie voor degradatie wel heel erg dichtbij komt.