Zaterdag Hoofdklasse: Verrassende zege van FC ’s-Gravenzande op ARC

Zou FC ’s-Gravenzande de opmars van ARC kunnen stuiten? Dat was vooraf de vraag, want de ploeg uit Alphen aan den Rijn is aan een prima reeks bezig. Ondanks het verlies tweede paasdag tegen SC Feyenoord deelt het nu in punten de tweede plaats met FC Rijnvogels (46 punten uit 23 wedstrijden).

Tekst: Jan Hoogenraad

Vorig jaar werd het een 0-0 gelijkspel in Alphen aan den Rijn, terwijl de thuiswedstrijd op 11 september vorig jaar met 2-1 werd gewonnen door FC ’s-Gravenzande dankzij twee treffers van Frank Broos. Tegen kopploegen Capelle en FC Rijnvogels speelde FC ’s-Gravenzande prima wedstrijden, maar bleek uiteindelijk in de slotfase niet bestand tegen de druk. Zou het nu wel een keer lukken om tegen één van de kopploegen punten in de wacht te slepen?

Sterke start

De thuisploeg ging voortvarend uit de startblokken. Dat leverde een aantal spannende momenten op voor het ’s-Gravenzandse doel. Het was voornamelijk Matthijs de Oude die voor het gevaar zorgde. Eerst schoot hij voorlangs, vervolgens werd zijn inzet door de verdediging weggewerkt, hierna stond doelman Jurrian Jouvenaar op de juiste plaats en hij schoot ook nog een keer naast. FC ’s-Gravenzande kwam maar zelden voor het doel van ARC, maar de verdediging stond goed en wist de aanvalsgolf goed te doorstaan.

Tegenvaller

Tegenvaller was het uitvallen van Patrick Fonseca met een blessure; zijn vervanger was Dennis van Rijn. Na 27 minuten de eerste doelpoging voor FC ’s-Gravenzande en die was gelijk raak. Na goed doorgaan van Twan van Meerten aan de rechterkant tikte Frank Broos (foto) de bal bij de tweede paal binnen: 0-1. Hierna kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht en was er nog een kans voor Twan van Meerten na een snelle uitbraak, maar de bal ging net naast. Tien minuten voor rust moest ook Sander Koeleman vanwege een blessure van het veld, zijn vervanger was Yuri Westhoff. Voor rust was ARC nog gevaarlijk bij een voorzet van Jordi Tuithof, maar maakte Pascal Broch er een hoekschop van en uit een voorzet vanaf de linkerkant kopte Neal Arnoldus de bal naast.

Snel op 0-2

Alsof twee blessures in de eerste helft nog niet genoeg waren kwam na rust ook Roy Vermolen niet meer terug in het veld en werd vervangen door Daan Struckman. Verwacht werd een sterk offensief van ARC, maar het was FC ’s-Gravenzande dat in de 47e minuut op een 0-2 voorsprong kwam. Na een prima actie van Patrick Triep aan de rechterkant gaf hij goed voor en kwam de bal bij Frank Broos in het strafschopgebied. Hij nam de bal goed aan en schoot uit de draai in de linkerhoek: 0-2. Hierna ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Eerst was het Twan van Meerten die goed inschoot, maar zijn inzet was een makkelijke prooi voor doelman Aäron Balk en uit een hoekschop van Patrick Triep kopte Pascal Broch de bal recht in de handen van de doelman.

Geen krimp

Uiteraard probeerde de thuisploeg om alsnog de aansluitende treffer binnen te schieten met enkele extra aanvallers; zo waren er mogelijkheden voor Lilinho Martins Da Silva, maar hij deed het te gehaast en schoot hoog over. Invaller Daan van Leeuwen kopte goed in, maar doelman Jurrian Jouvenaar pakte zijn kopbal en Pepijn Kooij schoot voorlangs. Hoe ARC het ook probeerde, mede omdat de verdediging van FC ’s-Gravenzande van geen krimp wilde weten, lukte het de thuisploeg niet om te scoren.