Zondag Hoofdklasse: TOGB zet Velsen opzij en pakt titel

||||||||||||||

TOGB boekte met 5-0 op rkvv Velsen haar veertiende zege op rij. Bas Mourits opende in de twaalfdee minuut de score: 1-0. Met een onhoudbare kopbal zette Kjell Scheer TOGB op 2-0. Voor de rust maakte Sitor Sla na een fantastische solo er 3-0 van. Al vroeg in de tweede helft passeerde Bryan Dijkhuizen zijn eigen doelman, waarmee de verdediger de 4-0 voor TOGB realiseerde. Invaller Merick Heintjes maakte de 5-0, waarmee de kampioenswedstrijd van de Hoge Land bewoners extra mooi werd.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

Vooraf gaf trainer Ronald Dooijweerd aan dat zijn elftal naar sportpark Het Hoge Land was gekomen om de huid duur te verkopen. De bezoekers hadden echter geen vat op het frisse spel van TOGB. De geel zwarten vermaakte de ruim 1.500 toeschouwers en liet de aanhang vijfmaal juichen.

De kampioenswedstrijd was de laatste thuiswedstrijd voor routinier Bas Mourits. Hij zette met zijn goal TOGB op voorsprong en gaf hiermee de jonkies richting en drive om het karwei af te maken. Bovendien is er niets mooier dan afscheid te nemen met een treffer.

TOGB kreeg in de eerste helft maar liefst zes corners te nemen. Bij één van de hoekschoppen was het centrale verdediger Kjell Scheers, die zijn hoofd hard tegen het leer zette en doelman Halil Suzumus kansloos liet: 2-0.

De mooiste treffer van de dag kwam van de voet van Sitor Sla. De aanvaller werd de hoek in gedreven door de Velsen-verdedigers. Sla kapte en draaide zich langs maar liefst vijf Velsenaren en schoot vervolgens de bal buiten bereik van Suzumus binnen: 3-0.

TOGB nam in de tweede helft geen gas terug. Wel was het spel van de geel zwarten minder precies. Toch kwam de thuisploeg geen moment onder druk te staan van de bezoekers en kwam de aanstaand kampioen zelfs op 4-0. Sitor Sla sneed een hoekschop scherp aan. Bij een poging de bal weg te koppen, verlengde Remco van Dam de bal onbedoeld en kopte collega verdediger Bryan Dijkhuizen vervolgens via Bas Mourits in eigen doel: 4-0. Mourits kreeg hiermee de treffer officieel op zijn naam, maar had hier naar eigen zeggen geen weet van.

TOGB nam na de vierde treffer gas terug, waardoor Velsen zowaar gevaarlijk kon worden. Een kopbal van Richie Agyapong dwong TOGB-doelman Zwarteveld handelend op te treden, waarmee de kopbal onschadelijk gemaakt werd. Schuur wisselde bij de ruime voorsprong als eerste Kjell Scheers. De centrale verdediger werd afgelost door Max de Winkel. Daarna volgde tien minuten later een drievoudige wissel. De vertrekkende spelers Sitor Sla (Jong Sparta) en Jordan Weegman (sc Feyenoord) kregen zo een publiekswissel voor de getoonde inzet voor TOGB in de verschillende selecties. Twan Verdel en Merick Heintjes waren hun vervangers. Ook Guus Steerneman mocht naar de kant en werd door Younes Assaih afgelost. Heintjes stond koud in het veld toen hij de vijfde TOGB-treffer liet aantekenen: 5-0.

Schuur bewaarde zijn laatste wissel om zijn routinier een prachtig afscheid te gunnen. In de 84ste minuut stond Sven Paternot klaar om Bas Mourits af te lossen. Staf en spelers van TOGB vormden een erehaag om Mourits te bedanken voor zijn aandeel in het kampioenschap en de jaren in het geel-zwart. Samen met vrouw en dochter verliet Mourits voor het laatst als selectiespeler het hoofdveld van TOGB.

Na het laatste fluitsignaal was de veertiende overwinning en dus het kampioenschap van TOGB in de hoofdklasse A een feit. Debuterend coach Mark Schuur promoveert met zijn team naar de Derde Divisie en schrijft geschiedenis.

Schaal

Uit handen van de KNVB ontving aanvoerder Jay Zandbergen de schaal die bij het kampioenschap in de Hoofdklasse A hoort. Daarna werden staf en spelers door de supporters uitgebreid gehuldigd en volgde er een spetterend feest in het clubgebouw.