Ronald Samson: ,,We speelden als team een hele goede wedstrijd’’

Afgelopen zaterdag heeft ADO Den Haag O21 de uitwedstrijd tegen FC Emmen O21 met minimaal verschil gewonnen: 0-1. De uitslag geeft wel een vertekend beeld van wat er werkelijk op het veld gebeurde. De formatie van Ronald Samson, assistent van Giovanni Franken, had meer dan genoeg mogelijkheden om de wedstrijd met een hogere score af te sluiten.

Tekst: Glenn Duijzer                 Foto: Angelo van Loenen

Een gesprek met Ronald Samson over dat duel tegen Fc Emmen O21.

De competitie is nu vijf wedstrijden onderweg, waarin er tweemaal is gewonnen. Het is nu wel duidelijk wie er beter als eindverantwoordelijke op bank kan zitten tijdens de wedstrijden?

,,Dat heb je wel gezien, haha. Maar zoals je weet werken Giovanni Franken en ik al een tijdje samen. We werken de gehele week naar de wedstrijd toe, waardoor we op de zaterdag alleen maar hoeven bij te sturen. We proberen op de zaterdag zoveel als mogelijk de rust te bewaren richting de wedstrijd. De spelers weten precies wat er van hen wordt verwacht. We kijken naar de tegenstander en nemen dan eventueel stappen. We hadden verwacht dat FC Emmen in een ruit zou gaan spelen en dat bleek juist te zijn. Daar hadden we het even moeilijk mee. Daarna hebben we wat  omzettingen gedaan om onze tactiek beter op FC Emmen af te stemmen. Dat lukte waardoor we ook meer kansen creëerden na de twintigste minuut. Na rust waren we de dominantste ploeg en had het ook makkelijk 0-2 of 0-3 kunnen worden. Op basis van de tweede helft hebben we verzuimd om meer te scoren. We stonden één op één met de keeper en een paar vrije kansen met een schot op de keeper. Het is dan jammer dat we die niet weten te verzilveren.’’

Elano Yegen maakte na lange tijd ook zijn rentree voor ADO Den Haag, maar dat was van korte duur?

,,Yegen begon goed aan de wedstrijd. Na iets meer dan tien minuten krijgt hij de bal op het middenveld en wil hij in dribbelen. Hij wordt van achteren onderuitgehaald, waarbij hij een schop op zijn enkel kreeg. Yegen heeft het daarna nog wel verder geprobeerd, maar dat lukte vanwege de pijn gewoon niet meer. Toen hebben wij de beslissing genomen om hem ervan af te halen. De fysio heeft naar zijn enkel gekeken. Hij kon er nog op staan en lopen, dat was wel positief. Deze week wordt er op de club gekeken wat de echte schade is. Hij baalde heel erg en wilde niet gewisseld worden. Maar hij kon niet meer aanzetten en in overleg met de fysio hebben we hem gewisseld. Die tegenstander kreeg een gele kaart, maar dat was een rode kaart waard.’’

Zijn vervanger was Niels Noordhoek. Aangezien jullie de nul hebben gehouden, heeft hij het goed gedaan.

,,Niels viel heel goed in. Met Noordhoek hebben we een speler die iets meer kan opkomen. Dat kwam ons beter uit om de wedstrijd te kantelen. David van de Riet keepte ook een sterke wedstrijd. Kaj van Houwelingen speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. Met z’n zeventien jaar is hij de controleur op het middenveld. We speelden met het gehele team een goede wedstrijd.’’

En dan Sofyan El Hannoui met zijn eerste officiële treffer van het seizoen.

,,Eindelijk heeft hij hem. Hij viel na iets meer dan zeventig minuten in voor El Karicha. Hij kaatst de bal in zijn eerste balcontact en met zijn tweede balcontact scoort hij de enige treffer van de wedstrijd. Iedereen ging helemaal los. Dat is leuk om te zien en hij was zelf ook heel erg blij met zijn treffer. Het is goed voor hem om ook te scoren en hij verdiende het ook.’’

Een 0-1 overwinning is ook gewoon drie punten.

,,We zijn er ook hartstikke blij mee. FC Emmen uit is altijd lastig met een busreis van drie uur heen en drie uur terug. We hebben deze wedstrijd gehad en door de overwinning hebben we weer een beetje de aansluiting gevonden. De komende weken komen de moeilijke wedstrijden met De Graafschap en PEC Zwolle. De nummers 2 en 1.’’

Dat die ploegen nu bovenaan staan wil niet zeggen dat ze daar in de winterstop nog staan. PEC Zwolle kende vorig seizoen ook een goede start van de voorjaarscompetitie, maar uiteindelijk werd Feyenoord de kampioen.

,,Wij komen nu ook langzaam in de flow. We gaan nu weer elke week winnen. We hebben komende dinsdag ook geen oefenwedstrijd, omdat we met de gehele groep willen trainen. De weken erop staan er oefenwedstrijden op het programma tegen TOGB en RKDEO op de dinsdagavonden.’’

Voor de tweede week op rij waren er slechts drie spelers vanuit de selectie teruggezet. Dat werkt ook voor jullie in het voordeel om een eenheid te creëren binnen ADO Den Haag O21.

,,De communicatie met de selectie is goed, waarbij er regelmatig overleg is. De technische staf weet welke type spelers we kunnen gebruiken en deze krijgen we dan ook. Dan kunnen die gasten die bij de selectie weinig minuten maken ook hun wedstrijdritme behouden.’’

Bij de selectie is Chris van der Weerden vertrokken naar Vitesse. Hij was een regelmatige bezoeker van wedstijden van jullie team. Daarmee verliezen jullie ook iemand met de aansluiting naar de selectie.

,,Chris was niet de enige die bij ons kwam kijken. John Metgod was er bij de wedstrijd tegen Feyenoord O21 bij. Raymond Mulder is ook een paar wedstrijden komen kijken. Tot nu toe is er altijd iemand van de selectie bij. Dat is goed geregeld en ik verwacht dat dit ook zo blijft voor de rest van het seizoen.’’