Tweede Divisie: Scheveningen creëert wel kansen, maar verzuimt meer te scoren

Ondanks de vele kansen die Scheveningen kreeg in de wedstrijd tegen hekkensluiter OFC, moest het team van trainer John Blok genoegen nemen met een gelijkspel. Wel werd twintig minuten voor het laatste fluitsignaal een voorsprong van 1-0 genomen, maar een gelukkig doelpunt voor OFC vanuit een vrije trap, waarbij invaller keeper Kenny Lipman niet helemaal vrijuit ging, werd het tien minuten voor het einde toch nog 1-1.

Tekst: John Carlier

Op basis van het goede resultaat van Scheveningen vorige week tegen Quick Boys was de verwachting dat de drie punten op sportpark Houtrust zouden blijven. In de beginfase bleek al snel dat OFC goed tegenstand bood en een beeld liet zien, dat het waarschijnlijk ten onrechte onderaan staat. Wel heeft de ploeg een doelsaldo waaruit blijkt dat het niet de sterkste verdediging heeft, maar dit komt doordat OFC in de beginfase van competitie tegen een paar ongelukkige nederlagen is aangelopen. Maar in de laatste wedstrijden hebben de Noord-Hollanders een stijgende lijn vertoond.

Signaal

Voor Scheveningen was dit een signaal om niet te euforisch te raken, maar uiteraard uit moest gaan van haar eigen kwaliteiten en de wetenschap dat het een sterke en een moeilijk te passeren verdediging heeft.

OFC begon wel goed aan de wedstrijd en zag kans om in de vierde minuut al te scoren, maar de assistent-scheidsrechter stak resoluut de vlag omhoog, waardoor de scheidsrechter op basis van buitenspel het doelpunt afkeurde.

Scheveningen nam hierna toch het initiatief wat in de zesde minuut leidde tot een vrije trap vlak voor het strafschopgebied, omdat de doorgebroken Mehmet Aldogan onderuit was gehaald. De vrije trap leverde niets op, maar Scheveningen bleef wel druk zetten, waardoor er kansen ontstonden. In de achtste minuut gaf Julian Markvoort Beke een voorzet, maar de bal kon nog net door keeper Daniël Agyei tot corner worden verwerkt. Een paar minjuten later was het Lex Immers die Michael De Niet de kans gaf om te scoren, maar weer kon de keeper dit voorkomen.

Kansen

Een goede start van Scheveningen, dat voor een groot deel in de eerste helft domineerde, wat in de 37e minuut tot de 1-0 had moeten leiden. Michael de Niet (foto) ging alleen op de keeper af, maar werd wel gehinderd door een verdediger, waardoor hij geen goede controle kreeg over de bal en deze via een schot net naast zag gaan. Hoewel OFC nog wel via Nino van den Heuvel keeper Kenny Lipman op zijn kwaliteiten testte vijf minuten voor rust, was het toch Scheveningen weer dat in de laatste twee minuten de kans kreeg om te scoren. In beide gevallen was het weer Michael de Niet die voor een doelpunt had kunnen zorgen, maar via twee fantastische reddingen van de keeper daarvan werd weerhouden en uiteindelijk moest Scheveningen genoegen nemen met een 0-0 ruststand.

Initiatief

OFC begon de tweede helft met invaller Fouad Belarbi, maar ondanks deze wissel nam Scheveningen toch weer het initiatief waarbij Dario van Breukelen tegen een gele kaart opliep. In de 51e minuut kreeg de thuisploeg een corner, die nog niet tot het gewenste resultaat leidde en twee minuten later kopte Lex Immers vanuit een voorzet van Mehmet Aldogan de bal net over. In de 54e minuut heel even een opleving van OFC-kant via twee corners zonder resultaat overigens, maar direct hierna was het weer Michael de Niet die tot twee keer toe de kans kreeg om de score te openen. Bij de eerste kans struikelde hij op basis van zijn snelheid over zijn eigen benen en bij de tweede voorkwam de keeper een doelpunt. Hierna werd Julian Markvoort gewisseld voor Tim Peters.

Hoewel OFC toch kans zag om nog twee corners te forceren zonder resultaat, kon Scheveningen in de 68e minuut toch verdiend de 1-0 op het scorebord zetten. Vanuit een prachtige combinatie op het middenveld ontving Mike de Niet de bal en speelde zich via een verdediger vrij en kon vervolgens de hoek uitzoeken om te scoren: 1-0.

Uitzoeken

Hierna bracht OFC Denzei Prijor in het veld voor Demio Walberg en bij Scheveningen kwam Maarten Rieder binnen de lijnen voor Dario van Breukelen. Ondanks de wissels bleef Scheveningen het initiatief houden en had het in de 72e minuut 2-0 moeten staan. Invaller Tim Peters kreeg op aangeven van Michael de Niet een niet te missen kans en had de hoek voor het uitzoeken, maar faalde op het laatste moment.

Ondanks het feit dat Scheveningen de kans had voor een verdiende hogere score, was het toch OFC dat geheel onverwachts tien minuten voor tijd de gelijkmaker op het scorebord bracht. Niels Butter mocht een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied waarbij de bal niet alleen langs de muur ging, maar ook via de handen van de keeper in het net verdween. Of het zicht werd door de muur ontnomen of de bal was glad vanwege de regen, maar in ieder was het een houdbare bal.

Kenny Lipman

Hierna wisselde Scheveningen nog een keer en werd Mitchell de Vlugt uit het veld gehaald voor Gautam Kalpoe en ook OFC bracht nog drie verse krachten in. De wedstrijd eindigde voor Scheveningen in een teleurstellende gelijke stand, maar kan toch terugzien op een goede wedstrijd waarbij een overwinning verdiend geweest zou zijn. Aan het creëren van kansen ligt het in ieder geval niet!