Tyrese Asante (ADO) na duel tegen Helmond Sport: ,,We hebben als team gefaald”

Afgelopen vrijdag verloor ADO Den Haag de uitwedstrijd tegen Helmond Sport met 2-1. In het centrum van de Haagse verdediging stond weer Tyrese Asante. Afgelopen vrijdag speelde de geboren Hagenaar zijn 42e officiële wedstijd voor ADO Den Haag. Een respectabel aantal voor de 20-jarige speler.

Tekst: Glenn Duijzer

De van Quick overgekomen verdediger werd aanvankelijk aangetrokken voor ADO Den Haag O21, maar sloot vrijwel direct aan bij de eerste selectie van ADO Den Haag. Na afloop van de wedstrijd in Helmond sprak Haaglanden Voetbal met de verdediger.

Helmond Sport is een ploeg die in de problemen zit. Hoe kun je daar 2-1 van verliezen?

,,Geen idee, kan echt niet. Het mag simpel gewoon niet. Ook al speel je heel slecht, dan moet je deze wedstrijd winnen en Helmond van de mat spelen.”

Terugkijkend naar de wedstrijd, dan had Helmond Sport elf spelers die absoluut niet wilden verliezen en daar alles voor over hadden. ADO Den Haag had maar drie van dat soort spelers!

,,Ik denk dat we gewoon heel slordig waren. We hielden de concentratie niet vast. Ik leverde zelf ook één bal bij de tegenstander in. Dat kan gebeuren, daarna pak ik het weer redelijk op. Maar ik denk dat niemand van ons zijn normale niveau heeft gehaald. Maar zelfs dan moet je hier nog gewoon winnen.”

In het begin van het seizoen kreeg je al snel een tegentreffer in de eerste minuten. Daar leken jullie vanaf te zijn, maar tegen Helmond Sport was het weer binnen vijf minuten raak.

,,Dat is gewoon geen concentratie. We beginnen heel slordig met een terugspeelbal en hij ligt in het net. Maar alsnog was ik van mening, het is Helmond Sport, die moeten we gewoon pakken. Met respect voor Helmond Sport natuurlijk. Na rust doen we dat ook goed. We scoren de gelijkmaker en we gaan er tegenaan. Maar we incasseren weer een tegentreffer.”

Je kreeg vlak voor die 2-1 nog een waarschuwing vanaf elf meter!

,,Ja, die pakt Hugo Wentges heel goed, maar daarna ligt de bal er gewoon toch nog in. Dan is het klaar. Terwijl we nog steeds goede kansen kregen.”

Vooral in de laatste vijf tot tien minuten. Dan kan het dus wel, druk zetten?

,,Dat is een beetje het verhaal van ons. Pas bij een achterstand gaan we drukken. Ik weet niet waar dat aan ligt, daar heb ik geen verklaring voor, maar het is wel zo. Dan krijgen we een tegentreffer en krijgen we wel ineens energie. We moeten vanaf het begin al met die energie beginnen.”

Ligt het soms aan de mentaliteit?

,,Ik kan niet bepalen voor anderen, maar bij mijzelf is het niet de mentaliteit. Ik denk dat het gewoon slordigheden aan de bal zijn. We krijgen de bal naar het middenveld en bij de aanval wordt de bal weer ingeleverd. Daarna lopen we achteruit en dat gaat ook weer niet lekker. Zo vallen die twee treffers. Het ligt aan alles, maar niet iets specifieks.”

Bij een overwinning had je uit de onderste regionen kunnen komen.

,,We hadden hier een goede stap kunnen zetten en dat lukt niet. Dat ligt echt aan onszelf. We moeten echt in de spiegel kijken en elkaar de waarheid vertellen.”

Vertellen jullie elkaar ook de waarheid?

,,We spreken elkaar zeker aan. Maar we verliezen weer, dat kan gewoon niet.”

Wordt het niet vervelend om elkaar iedere keer de waarheid te vertellen. Dat moet bijna wekelijks gebeuren?

,,Dat wordt het zeker. Elkaar iedere keer weer aanspreken op fouten of afspraken die niet worden nagekomen. Alle respect voor Helmond Sport, maar als je speler voor speler bekijkt, dan moeten we hier gewoon 8-0 winnen bij wijze van spreken. Dat het niet gebeurt, dat slaat nergens op. Daar heb ik geen woorden voor.”

Je zegt nu het juiste. Speler voor speler ben je beter dan Helmond Sport, maar als team was Helmond Sport beter of gretiger!

,,Daar hebben wij keihard gefaald. Dat is ook de reden waarom we van Helmond Sport hebben verloren.”

Vrijdag staat VVV-Venlo weer op het programma. Hoe ziet jullie week er nu uit?

,,Natuurlijk kijken we de wedstrijd nog terug en gaan we die evalueren. Weer kijken wat er misging en van daaruit moeten we weer verder. Het klinkt simpel, maar we moeten keihard gaan werken richting VVV-Venlo. Maar zo kan het echt niet verder. Ik weet het, dat hebben we al vaker gezegd dit seizoen.”

Als ik daaraan denk, om iedere week weer te gaan evalueren waar het fout ging. Daar moet je toch moedeloos van worden?

,,Dat zit mij dwars en niet alleen bij mij. Dat zit bij iedereen dwars. We komen hiernaartoe met goede moed. Als we zouden winnen, zouden we een stap omhoog maken, maar dan ga je er weer vanaf met een nederlaag. Krijgen we weer een tegenslag, dat ben ik zat. Het moet gewoon anders.”

Je bent een jonge speler, maar doe jij ook je zegje in de kleedkamer of is dat hiërarchisch nog niet zo?

,,Ik doe mijn mond open wanneer dat nodig is. Natuurlijk is er ook hiërarchie in de kleedkamer, maar als ik denk dat ik iets moet zeggen, dan doe ik dat ook. Ik ben geen verlegen jongen. Ik zeg gewoon waarop het staat. Als iemand iets tegen mij zegt, dan respecteer ik dat ook.”

Laten we afsluiten met iets positiefs.

,,Ik wil best wel positief afsluiten, maar ik zit nu in mijn emotie direct na de wedstrijd. Het is dus nu even moeilijk voor mij. Misschien dat we toch kansen hebben gecreëerd of dat Wentges die strafschop stopte. Ik vond Titouan Thomas een goede wedstrijd spelen voor mij. Misschien is dat het positieve van deze wedstrijd.”

Lees verder