Tyrese Asante: ,,Niet terugkijken, maar focussen op volgende wedstrijd’’

Je moet wel bewondering hebben voor de 120 supporters, die de moeite hadden genomen om ADO Den Haag na te reizen voor het duel met de koploper PEC Zwolle. De Zwollenaren hadden dit seizoen nog niet verloren en het verhaal van ADO Den Haag is bij iedereen wel duidelijk. Iedereen wil wel, maar het lukte voorlopig nog niet.

De enige overwinning van het seizoen werd geboekt op Jong Ajax. En de laatste twee wedstrijden eindigden op de valreep in een gelijkspel tegen twee andere Jong-teams. Tot grote vreugde van alles wat geel een groen was in Zwolle, werd de wedstrijd tegen de koploper in het hol van de leeuw gewonnen. Wie anders dan Thomas Verheydt was één van de doelpuntenmakers, de andere was een eigen doelpunt.

Strijd

Achterin gooiden de verdedigers alles in de strijd om PEC Zwolle van een punt af te houden. Hieronder natuurlijk ook weer Tyrese Asante. Vorige week sprak Haaglanden Voetbal al met de verdediger. Toen gaf hij aan dat winnen het enige medicijn was voor ADO Den Haag om uit de malaise te komen. In tegenstelling tot vorige week hebben we nu een gesprek met een vrolijke ondertoon.

Je wist het vorige week al te melden, winnen is het medicijn!

,,We gaan nu kijken of het daadwerkelijk werkt, dat medicijn.’’

Nu is er een interland weekend. Je verlangt na zo’n zege natuurlijk gelijk naar de volgende wedstrijd?

,,Ik zou het niet weten. Aan de ene kant wil ik graag doorpakken, maar aan de andere kant kunnen we nu ook onze rust pakken. Ik denk dat we sowieso niet naar achter moeten kijken. Stel dat we deze wedstrijd gelijk hadden gespeeld, dan kijk je er ook niet met een goed gevoel naar terug. We hebben nu gewonnen en moeten dit gevoel vasthouden. Nu door naar de volgende wedstrijd en daar de volledige focus op. We hebben tussendoor een enkele vrije dag, gewoon de standaard week. Alsof we wel een wedstrijd hebben. Dan blijven we in het ritme. We gaan in ieder geval positief die twee weken in.’’

Als na een half uur spelen tegen jou was gezegd, dat ADO den Haag hier zou gaan winnen, wat had jij dan gezegd?

,,Dat zou kunnen. Maar dat is nu makkelijk gezegd, nadat we hebben gewonnen. Maar je moet wel altijd optimistisch blijven. Dat is wel altijd de intentie geweest. We hebben het daarover nog gehad voor de wedstrijd. We wisten dat het lastig zou worden, PEC Zwolle, de koploper uit. We wisten dat we tegenslagen zouden krijgen. En misschien wel een goal zouden moeten incasseren. Maar we wisten ook dat als we het goed zouden oppakken, er vanzelf kansen zouden komen.’’

Je komt eigenlijk vanuit het niets op 1-1, maar na rust hing die 1-2 wel een beetje in de lucht. Waar PEC Zwolle in het eerste half uur heer en meester was, zo moeizaam ging het voor de gastheer na de rust.

,,Het was ook niet verrassend als je ziet hoeveel kansen wij hebben gecreëerd. We kwamen er steeds goed uit met de counter. Hij moest er alleen een keer ingaan en dat gebeurde met dat eigen doelpunt. Natuurlijk heeft PEC Zwolle daarna nog wat kansen gehad, maar na die 1-2 eigenlijk veel minder. We hebben toen onderling afgesproken dat we die 1-2 niet meer zouden weggeven, hoe dan ook. Iedereen bleef met die instelling spelen en zo hebben de overwinning over de streep getrokken. Het was een mentale overwinning. We hadden alleen misschien moeten doorpakken.’’

Je geeft het al aan. Als je kritisch wilt zijn over deze wedstrijd, dan is het dat jullie verzuimen de 1-3 te scoren.

,,Het had zeker 1-3 moeten worden. Maar als we dan toch kritisch kijken, dan had PEC Zwolle ook de 2-2 kunnen scoren.’’

Die mening deel ik niet met je. Na de 1-2 kreeg PEC Zwolle geen echte kansen. Of het moet die corner zijn, die doorschoot.

,,Volgens mij nog een balletje vanaf de rand van het strafschopgebied in de laatste minuten. Ik denk dat die 1-2 niet alleen bij ons mentaal doorwerkte, maar zeker ook PEC Zwolle. Voor ons positief en voor Zwolle negatief. Ze zijn dit seizoen nog niet gewend om achter te staan en zeker niet in een thuiswedstrijd.’’

Wat is nu het medicijn voor de komende twee weken?