Vierde Divisie (za): FC ’s-Gravenzande speelt Goes ‘van de mat’

Deze zaterdag reisde FC ’s-Gravenzande af naar het Zeeuwse Goes, een onbekende tegenstander voor de Westlanders. Goes doet het goed tot nu toe en stond op de derde plaats. FC ’s-Gravenzande stond gedeeld zesde. Het zou dus zeker geen makkelijke wedstrijd worden voor de mannen van Richard Middelkoop, maar na twee overwinningen was het vertrouwen in elk geval groot.

Tekst: Jan Hoogenraad           |         Foto’s: Pieter Vermeer

Goes werd opgericht in 1895 onder de naam Zeelandia, dat werd in 1910 Zeeland Vooruit en in 1917, na de fusie met Hollandia, GVV om uiteindelijk in 1937 onder de naam vv Goes verder te gaan. In 2012 promoveerde Goes naar de hoofdklasse om vervolgens via de nacompetitie in 2018 te promoveren naar de Derde Divisie. Vorig seizoen moest het een stapje terugdoen en komt dus nu uit in de Vierde Divisie op zaterdag.

Trainer Middelkoop moest het in Zeeland doen zonder Yuri Westhoff, die moest vanwege privéomstandigheden op het laatste moment afhaken.

Bij sommige wedstrijden moet je erbij geweest zijn om het te geloven en FC ’s-Gravenzande tegen Goes was er zo eentje. Als FC ’s-Gravenzande binnen vijf minuten tegen een 2-0 achterstand had aangekeken had niemand wat te zeggen. Een schot van Daniël Wissel van afstand kwam via de onderkant van de lat weer het veld in. Doelman Jurrian Jouvenaar stond wel erg ver voor zijn doel en kort hierna schoot dezelfde speler de bal rakelings over de kruising. In de achtste minuut was het echter Twan van Meerten die de score opende. Op aangeven van Frank Broos sneed hij door de Goes-defensie en liet doelman Matthew Lentink kansloos: 0-1. Twee minuten later ging Rick Boers aan de rechterkant goed door, kwam tot een goed schot dat de doelman niet goed wist te stoppen en stond Twan van Meerten in de rebound klaar om zijn tweede treffer binnen te schieten: 0-2.

Na een poging van Goes om wat terug te doen van Tim de Winter – zijn inzet werd tot hoekschop verwerkt – bracht na een kwartier de paal redding na een goed lopende aanval van Joseph Goncalves en Twan van Meerten. Via een verdediger leverde dat nog wel een hoekschop op, maar die bleef zonder succes. Na dik een kwartier wist de thuisploeg wat terug te doen met dank aan doelman Jurrian Jouvenaar, die een uitglijder maakte en kon Daniël Wissel met een boogballetje de bal over hem in het doel schieten: 1-2. Hierna had FC ’s-Gravenzande het even moeilijk. Waar Jouvenaar even daarvoor nog in de fout ging, redde hij knap op een inzet van Claude de Smit door de bal tot hoekschop te verwerken. Uit die hoekschop kopte Wout den Engelsman de bal rakelings naast. Ook Steven Mulder was gevaarlijk, maar weer stond Jouvenaar een treffer in de weg. Nadat Joseph Goncalves de bal rakelings over had geschoten aan de andere kant, speelde in de 36e minuut Frank Broos zich op aangeven van Nick Ruigrok tussen drie man vrij en bracht de ruststand op 1-3.

De verwachting was dat Goes na rust alle registers zou opentrekken om de achterstand in te lopen, maar het liep allemaal anders. Een bij vlagen uitstekend spelend FC ’s-Gravenzande liet Goes alle hoeken van het veld zien. De Zeeuwse ploeg kwam er nog maar zelden aan te pas. Een inzet van Nick Ruigrok werd nog door de Goes-doelman gepakt, maar in de 48e minuut was het op aangeven van Nick Ruigrok vanaf de linkerkant Twan van Meerten die voor de derde keer het net wist te vinden: 1-4. Twee minuten later een fantastisch uithaal van Nick Ruigrok op aangeven van Twan van Meerten en weer was Matthew Lentink kansloos: 1-5. Roy van Beek had hierna twee mogelijkheden om de stand verder op te voeren. De eerste keer raakte hij de bal niet goed en vervolgens pakte de Goes-doelman zijn inzet. Met drie wissels probeerde de thuisploeg nog wat terug te doen, maar dat lukte niet.

Met nog ruim een kwartier op de klok kon Angelo Zwiers uit een moeilijke hoek de bal op aangeven van Patrick Fonseca alsnog binnentikken: 1-6. De 17-jarige Jouke Kok, een jeugdspeler uit de eigen opleiding van FC ‘s-Gravenzande, mocht met nog een kleine tien minuten op de klok zijn debuut maken in het eerste elftal en ook Jorik Koppers maakte weer wat minuten. Nadat voor de thuisploeg Renzo Roemeratoe de bal voorlangs had geschoten, kwam FC ’s-Gravenzande in de tegenaanval op een 1-7 voorsprong. Op aangeven van Nick Ruigrok kopte Frank Broos de bal binnen. In de slotfase liet de gastploeg de teugels wat vieren en was er nog een schot van invaller Jesse Kalwij, dat op de lat kwam en een inzet van Timo Lijbers, maar die werd door Jurrian Jouvenaar gestopt.

Zo kan voetbal soms raar lopen. Je rekent op een heel moeilijke wedstrijd en dan stap je met een 1-7 overwinning weer de bus in terug naar ’s-Gravenzande en werd er nog lang over het duel nagepraat.