Vierde Divisie (zo) | RKAVV koploper na overtuigende derbywinst

RKAVV heeft de derby tegen Westlandia overtuigend gewonnen. Op een drukbezochte Kastelenring wonnen de Leidschendammers met 4-2 van Westlandia, waardoor het de nieuwe koploper van de Vierde Divisie is, mede door het verlies van HBS thuis tegen Purmersteijn.

Tekst: Jonas Bloemen       |        Foto’s: Aad van der Knaap

Een prachtig najaarszonnetje, twee regioploegen die tot nu toe allebei tien punten hadden verzameld en gezamenlijk de tweede plaats innamen. Het affiche RKAVV tegen Westlandia was er één om vooraf van te smullen. De ploegen stelden zondagmiddag voor bijna duizend toeschouwers dan ook niet teleur. Het topaffiche werd goed bezocht en na een spectaculaire opkomst der beide elftallen, met veel vuurwerk en confetti, begon de klassieke derby na enkele jaren afwezigheid weer.

Aftastend

Het begin was vrij aftastend, maar al snel nam RKAVV het initiatief. Dat resulteerde na tien minuten al in een openingstreffer. Een voortreffelijke aanval van de Leidschendammmers, die werd opgezet door doelman Mike Ten Kroode, resulteerde in de eerste treffer van de derby. Na een snelle combinatie met Xavier Akinrinbola trok Dion Hooi de bal voor. Hij kreeg de bal bij Tom Plezier. Plezier wist uit de draai op een knappe manier voor de openingstreffer te tekenen: 1-0.

Hoewel RKAVV de wedstrijd controleerde en ook vrij dominant was, kreeg ook Westlandia snel na de treffer van Plezier een goede kans. Jeremy van Uunen schoot na een Westlandse aanval echter hoog over. RKAVV was veel aan de bal en kwam verder nauwelijks in de problemen. De ploeg van trainer Maurizio Ceccucci liet zien waarom het al drie wedstrijden op een rij won, want als een hechte formatie bezorgde het Westlandia geen prettige middag.

Na een klein half uur wisten de rood-witten dan ook de score te verdubbelen. Na een scrimmage op het middenveld mocht Tom Plezier alleen op doelman Jordie van Leeuwen af. Plezier omspeelde de Westlandse goalie en wist de 2-0 binnen te schieten. Assistent-scheidstrechter Maik Schrama gooide al snel zijn vlag omhoog omdat hij buitenspel constateerde. Arbiter Nijdeken wuifde het vlagsignaal echter direct weg omdat een speler van Westlandia de bal richting zijn eigen doel speelde en niet een speler van RKAVV. Voor Plezier al zijn zevende treffer in dienst van RKAVV, in slechts vier wedstrijden.

RKAVV bleef de controle over de wedstrijd houden en waar het defensief amper in de problemen kwam, had het voorin zelfs uit kunnen lopen naar een grotere voorsprong. Uit een fraaie voorzet van Asim Metin volleerde Remco Overdevest de bal fraai op doel. Zijn inzet spatte echter uiteen op de lat. Twee minuten voor de rust kwam Westlandia plots terug in de wedstrijd. Aanvalsleider Jeremy van Uunen passeerde op de achterlijn maar liefst drie RKAVV-verdedigers, waarna hij in de korte hoek doelman Ten Kroode verschalkte: 2-1.

Ook na de pauze was RKAVV de baas op eigen veld. Binnen tien minuten liepen de Leidschendammers dan ook uit naar een grotere voorsprong. Uit een corner van Xavier Akinrinbola kopte Asim Metin perfect raak in de verre hoek: 3-1. Westlandia kwam nauwelijks aan te pas en aan de Westlandse zijde nam de frustratie bij vlagen zichtbaar toe. Eerst onderbrak Mark van der Zalm, met al een gele kaart op zak, een veelbelovende RKAVV-aanval, maar scheidsrechter Nijdeken spaarde de centrale verdediger en liet het bij een tweede waarschuwing. Vervolgens liet de arbiter een grove charge van Westlandia-aanvoerder Desley Bransen op Xavier Akinrinbola bij slechts een gele kaart. De captain van Westlandia, die van met twee benen vooruit van achteren Akinrinbola naar de grond werkte, kwam daarmee erg goed weg.

Het neerhalen van Akinrinbola was één van de weinige manieren om de rappe buitenspeler af te stoppen. De aanvaller deelde meerdere panna’s uit en Westlandia kreeg maar geen grip op Akinrinbola. De vrije trap die volgde leverde voor de thuisploeg wel succes op. Uit de scrimmage probeerde Remco Overdevest een schot te lossen, wat geblokt werd. In de kluts kwam de bal vervolgens voor de voeten van Tristan Croes en hij werkte de bal op fraaie wijze, achter zijn standbeen in het doel: 4-1. Niet veel later kreeg Tom Plezier de uitgelezen mogelijkheid om zijn derde treffer van de middag te maken. Hij leek te profiteren van goed druk zetten. Maar vervolgens stuitte hij op doelman Van Leeuwen. In de tegenaanval was Westlandia dicht bij een treffer. Een hard schot van Jeremy van Uunen leek richting de kruising te zweven, maar Mike Ten Kroode wist de bal stijlvol te keren.

Slotfase

In de slotfase wist Westlandia via een treffer van Desley Bransen (4-2) de eer nog wel te redden. De volwassen ploeg van RKAVV raakte van die tegentreffer echter niet meer in paniek en wist de overtuigende zege veilig te stellen. Dankzij de zege op Westlandia is RKAVV nu de enige ploeg in de Vierde Divisie zonder nederlaag en gaan de Leidschendammers ook aan kop.

 

 

Lees verder