Vierde Divisie (zo): Verdediging SJC maakt scoren voor HBS erg lastig

Op een drukbezocht sportpark Craeyenhout werd de topper gepeeld tussen koploper HBS en het op de derde plaats staande SJC uit Noordwijk. Op basis van een zeer verdedigende speelwijze van SJC kwam HBS niet tot scoren. De wedstrijd eindigde voor HBS in een teleurstellende 0-0.

Tekst: John Carlier           |       Foto’s: Aad van der Knaap

Hoewel in de beginfase al direct zichtbaar was, dat SJC met een vijfmans verdediging het HBS erg lastig ging maken en blijkbaar niet tegen een nederlaag wilde oplopen, had het toch in de derde minuut al 1-0 voor HBS kunnen staan. De verdediging van SJC was waarschijnlijk verrast door de aanvallende acties van HBS, waardoor Ilias Kariouh al snel de kans kreeg om te scoren. Doordat hij vanuit een scrimmage de bal ontving, kon hij alleen op de keeper afgaan en had hij de hoek voor het uitzoeken. Maar op het laatste moment werd zijn schot nog net tot corner getikt door een verdediger.

Vanaf dat moment dicteerde HBS het spel en was het wachten op de openingstreffer. Maar door stug verdedigen van SJC kwam het team van trainer Ekrem Kahya niet tot scoren. De mogelijkheden waren er wel, want in de zevende minuut kreeg Ian Baggerman de kans om te scoren. Vanuit een corner werd de bal door de keeper afgeslagen en kwam het speeltuig voor de voeten van Baggerman, maar zijn schot ging hoog over. Een paar minuten later was het weer Ilias Karouh die het met een afstandsschot probeerde, maar dit keer ging de bal weer hoog over. Het was wachten op de 1-0 en die kwam er in de negentiende minuut, maar de treffer werd afgekeurd op basis van buitenspel. Vanuit een voorzet van Fabian Hilpert tikte de keeper de bal tegen de lat en kwam vervolgens bij Brayen Bröcker, die zowat bij de doellijn stond en de bal voor het intikken had. Een discutabele beslissing, maar die zeker niet de aanvallende impulsen van HBS wegnam.

Pas na een half uur kreeg SJC vanuit een counter een eerste mogelijkheid via een schot van Chris Hoogervorst, maar zijn inzet werd op de doellijn gekeerd door Ian Baggerman. Het zou voor SJC op basis van het verdedigende spel een onverdiende voorsprong zijn geweest. Na deze aanval keerden de bezoekers terug naar de verdedigende stelling en dat gaf HBS weer mogelijkheden. Twee kansen kwamen er nog voor de rust. De eerste was in de 42e minuut waarbij een vrije trap op de rand van het strafschopgebied in de muur werd geschoten en in de extra tijd kreeg Niels van Pelt een niet te missen kans, maar zijn schot ging net naast. Met een ruststand van 0-0 mocht SJC niet klagen.

Blijkbaar is er in de rust toch wel iets door trainer Marcel IJzendoorn van SJC gezegd, want er werd onmiddellijk bij aanvang van de tweede helft een corner geforceerd die overigens niet direct gevaar opleverde. Hierna pakte HBS de draad weer op zoals het begonnen was. Tot aan de 72e minuut kregen de gastheren vier corners te nemen, maar elke keer was het de keeper of een verdediger die goed ingreep en HBS belette om te scoren.

Hoe meer de wedstrijd naar het einde liep des te meer gaf SJC het beeld dat ze genoegen namen met een gelijkspel. Die indruk gaf HBS zeker niet, want zowel in de 74e als 78e minuut was het dicht bij een doelpunt. Eerst schoot Marco Mos de bal net naast en vervolgens mocht invaller Luca van Leeuwen alleen op de keeper afgaan, maar op het laatst werd zijn schot geblokt door een verdediger en tot corner verwerkt. Ook Brayen Bröcker kreeg nog een kans, maar ook zijn schot ging net naast.

Ondanks het feit dat SJC een uitermate verdedigende stelling innam, ging het toch nog bijna met de drie punten aan de haal. In de 87e minuut schoot invaller Aaron Koeman een bal tegen de lat. Vanaf dat moment werd de wedstrijd uitgespeeld zonder kansen voor beide teams. HBS moest genoegen nemen met de 0-0 eindstand. Door deze uitslag en de winst van RKAVV bij Heino is RKAVV nu weer de lijstaanvoerder, met HBS op plek twee.