Drie oud-ADO-speelsters in selectie Oranje-Leeuwinnen

Bondscoach Sarina Wiegman (foto) heeft 23 speelsters geselecteerd voor de aankomende oefeninterlands van de OranjeLeeuwinnen tegen buurlanden België en Duitsland. Tot die groep behoren ook drie speelsters die een verleden hebben bij ADO Den Haag Vrouwen: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Renate Jansen (FC Twente) en Victoria Pelova (Ajax).

Wiegman kan voor de aankomende wedstrijden ook weer een beroep doen op Anouk Dekker (HSC Montpellier) en Loes Geurts (BK Häcken). Beiden keren terug na langdurige blessures; Dekker had een bovenbeenkwetsuur, terwijl Geurts kampte met de naweeën van een hersenschudding. Tegenover de rentree van Dekker en Geurts staat de absentie van het Wolfsburg-duo Dominique Janssen en Shanice van de Sanden. Janssen is niet beschikbaar vanwege rugklachten. Van de Sanden is er niet bij omdat ze naar Suriname afreist om daar afscheid te nemen van haar vader, die afgelopen weekend overleed.

Oefenduels

De selectie van bondscoach Sarina Wiegman speelt donderdag 18 februari om 20.00 uur eerst in Leuven tegen de Red Flames, terwijl Duitsland op woensdag 24 februari in Venlo de tegenstander is. De aftrap in De Koel is om 18.30 uur. België en Duitsland ontmoeten elkaar nog op zondag 21 februari in Aken.

WK 2027

Vorig jaar nam Nederland in het eerste interlandblok van 2020 deel aan het Tournoi de France, dat de Franse voetbalbond organiseerde ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in het land. In de jaren daarvoor nam Oranje in deze periode vaak deel aan de Algarve Cup. Gezien de huidige coronapandemie hebben de drie buurbonden er voor deze interlandperiode bewust voor gekozen de reisbewegingen zoveel als mogelijk te beperken. Vanwege de uitstekende verstandhouding tussen de KBVB, de DFB en de KNVB – die onder meer tot uiting komt in de ambitie van de drie landen om de organisatie van het WK voetbal in 2027 binnen te halen – werd het plan opgevat om gezamenlijk iets te organiseren.

Bevoorrecht

Bondscoach Sarina Wiegman: ,,Ik blijf het zeggen en wil het hier nogmaals herhalen: we beseffen goed hoe bevoorrecht we zijn dat we in deze tijden ‘gewoon’ mogen voetballen. En dit drieluik is wat mij betreft ook nog eens een prachtig voorbeeld hoe je samen, met de nodige creativiteit en flexibiliteit, tot iets moois kunt komen. Zowel sportief gezien, maar ook met oog voor de actuele toestand in de wereld. We spelen nu allemaal dichtbij huis en op rij-afstand, interlands tegen twee sterke en aansprekende tegenstanders. Duitsland is de nummer twee op de FIFA-ranking en echt een topland. België is altijd een stugge sterke ploeg, heeft zich al geplaatst voor het EK en is voor ons traditioneel altijd een lastige ploeg om tegen te spelen. Alles bij elkaar dus een heel goede aftrap van ons Olympisch jaar.”

Selectie

De selectie bestaat uit: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Anouk Dekker (HSC Montpellier), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion), Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova     (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Joëlle Smits (PSV), Katja Snoeijs (FC Girondins de Bordeaux), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Hieronder een (digitaal) gesprek met bondscoach Sarina Wiegman

Bron: KNVB

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder