Johan Voskamp zwaait af als coach Westlands Elftal

Woensdagavond heeft wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland de WestlandStek, een gemeentelijke onderscheiding, uitgereikt aan Johan Voskamp (foto).  Na ruim 18,5 jaar nam hij afscheid als trainer van het Westlands Elftal.

Tekst: Dick Hartman              |      Foto: Ron Heinen

Dit gebeurde tijdens een gezellig samenzijn met bestuurders van de bij FeVoWest aangesloten zestien verenigingen en onder meer staf en (oud)-spelers van het Westlands elftal, bij de hoofdsponsor van FeVoWest, De Tuinderij in De Lier.

Sfeer

Sinds 2003 speelde de nu 68-jarige Voskamp een belangrijke rol bij dit elftal en heeft diverse Westlandse voetbalspelers en verenigingen op de kaart gezet. Hij organiseerde met zijn assistenten de trainingen, niet te lang, want ook de derde helft was belangrijk voor een goede sfeer en hij gaf leiding op wedstrijddagen. ,,Wij wilden graag presteren, ook tegen de profs, maar minstens zo belangrijk was de goede sfeer. We staan er in het Westland om bekend en wilden met het Westlands Elftal dit ook uitstralen binnen en buiten het veld.”

Afscheid zonder wedstrijd

Het Westlands Elftal speelt al vele jaren jaarlijks een aantal wedstrijden tegen voetbalclubs in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voskamp selecteerde spelers en zorgde ervoor dat er een goed team op het veld stond. Ondanks mooie tegenstanders, zoals ADO Den Haag, Excelsior Rotterdam, Sparta Rotterdam en VVV Venlo, werd er de laatste jaren verlies gedraaid. De kosten werden te hoog en het aantal betalende bezoekers viel tegen. Vanaf 2018 speelde het elftal niet meer tegen betaald voetbalorganisaties, maar tegen topamateurs. Vorig jaar stond 25 juli op sportpark De Hoge Bomen in Naaldwijk de wedstrijd tegen derde divisionist Westlandia op het programma. Drie dagen later zou de laatste wedstrijd zijn in Katwijk, tegen Quick Boys. De uitbraak van corona dwarsboomde deze plannen. Voskamp vond het meer dan jammer. Geen afscheid met een wedstrijd. Nu staat de 4-1 zege op tweede divisionist VV Barendrecht in 2019 bij KMD in Wateringen als laatste wedstrijd onder zijn leiding in de boeken.

Verslaggever

Naast het trainen van de beste spelers van Westland is Voskamp ook clubscheidsrechter bij Lyra en verslaggever bij WOS Sport op de radio en analist op WOS TV.

Voorzitter Nico van der Knaap van de FeVoWest maakte woensdagavond tijdens het afscheid van Voskamp ook bekend dat Barry de Man (47 jaar) de opvolger is van Johan Voskamp als hoofdtrainer van het Westlands Elftal. De Man, oud-speler van het Westlands Elftal en actief geweest als trainer bij Hoek van Holland en HVC’10, nu hoofd Voetbalzaken Jeugd bij HVC’10, is sinds 2008 als assistent-trainer aan de FeVoWest verbonden. Westlandiaan Marko van der Knaap (voormalig aanvoerder van het regioteam) vult de trainersstaf aan. De assistenten Wim Lentz en Dick Bos blijven op hun post. Het is de bedoeling om in juli/augustus 2022 weer twee wedstrijden te spelen met het Westlands elftal tegen een topamateur elftal.

Bron: FeVoWest

Lees verder