Zaterdag 1B: Voorschoten’97 laat zich ringeloren door Valken’68

Voorschoten’97 liet zich zaterdagmiddag ringeloren door Valken’68. In Valkenburg (ZH) ging de ploeg van Jonathan Jonk, na een 2-1 ruststand, uiteindelijk met 3-1 onderuit. Volgens de twitteraar van de bezoekers kon niet alleen Voorschoten’97, maar óók scheidsrechter Van Hees terugkijken op een ‘rampzalige’ middag.

Tekst: Hans Kulk

Het duel in het Zuid-Hollandse Valkenburg begon desastreus voor Voorschoten’97. Binnen tien minuten hadden de gastheren namelijk al een 2-0 voorsprong genomen door doelpunten van Lars Wietsma en Marc Langeveld (strafschop).

‘Buitenspel’

In de ogen van de meegereisde twitteraar van de Voorschotense eersteklasser eiste scheidsrechter Van Hees bij beide doelpunten een negatieve hoofdrol voor zichzelf op. De 1-0 had niet goedgekeurd mogen worden aangezien de gastheren buitenspel stonden, zelf de vrije trap namen en daaruit scoorden. De lezing van Valken’68 gaf echter een ander beeld. Volgens de thuisclub dacht Voorschoten’97 dat er buitenspel was geconstateerd. De scheidsrechter floot echter voor een overtreding van Voorschoten, waarna de vrije trap vliegensvlug door de gastheren werd genomen en doeltreffend werd afgerond, de naar voren gelopen verdediging van Voorschoten’97 gedesillusioneerd achterlatend. Wie in deze kwestie het gelijk aan zijn of haar zijde had, zal waarschijnlijk als een gevalletje ‘onoplosbaar’ worden bestempeld, tenzij er natuurlijk beelden van deze wedstrijd zijn.

Strafschop

Maar daar bleef het voor de groen-gelen niet bij. Een overtreding op Valken’68-speler Samet Arikan werd even later met een vrije trap bestraft, maar kort daarna, op advies van de neutrale grensrechter, ‘geüpgraded’ tot strafschop omdat de overtreding binnen de beruchte lijnen plaatsvond. In hoeverre Van Hees hier een negatieve hoofdrol voor zichzelf opeiste is in dit geval niet helemaal helder, aangezien in het betaalde voetbal regelmatig een beslissing van een scheidsrechter wordt herzien na het inschakelen van de VAR. Maar aangezien er ook in dit geval waarschijnlijk geen beelden zijn, ligt de waarheid bij deze kwestie eveneens in het midden.

Guy Smith

Desondanks vocht Voorschoten’97 zichzelf, door een doelpunt van Guy Smith, twee minuten voor rust, weer terug in de wedstrijd. Helaas voor de bezoekers bleef het bij die ene treffer voor de groen-gelen. Het slotakkoord was namelijk voor de gastheren. Marc Langeveld schoot in de 64ste minuut de 3-1 eindstand op het scorebord.

Een ‘rampzalige’ middag derhalve voor Jonk en consorten. Een nederlaag met een bijsmaak? Wellicht, maar daar valt nu niets meer aan te doen. Komend weekend wacht Voorschoten’97 alweer een nieuwe uitdaging. Nummer twee Wippolder komt dan op sportpark Adegeest op bezoek. Een mooi duel om die ‘vieze’ smaak weg te spoelen.