Zaterdag 2 E: HVC’10 blijft met tien man overeind tegen HMSH

De wedstrijd HMSH- HVC’10 werd geleid door de slechts 21-jarige Manon Plandsoen (foto) en het dient gezegd te worden dat ze een (te) groot stempel op de wedstrijd drukte en dat kwam vooral HVC’10 slecht uit. Er vielen nogal wat beslissingen in het nadeel van de Hoekenaren uit.

Tekst: Cees van der Pol

De gasten waren sterk van start gegaan op een vervelend tijdstip in verband met de uitzending van Nederland-VS. Er stond bijna geen kip langs de lijn, maar sommige supporters uit Hoek van Holland, een stuk of tien, gaven toch de voorkeur aan de wedstrijd van het eigen team boven dat van Nederland. Dan ben je pas een echte supporter.

Vrije trappen van Boon

Al in de tweede minuut knalde Glenn Boon een vrije trap van de rand van het strafschopgebied hard over, maar een paar minuten later was het al 0-1, toen na weer een (teruggelegde) vrije trap (deze keer op Wessel Vijverberg) een HMSH-verdediger zijn schot blokkeerde. Dylan Bogaards maakte daarna misschien wel zijn eerste HVC-doelpunt. Hij passeerde met een droge knal doelman Ismail Orüc.

HMSH probeerde daarna wel wat terug te doen, maar Ömer Karadag en Üfuk Bayraktar kwamen weliswaar dicht bij Khalid el Menkouzi, maar het vizier was slordig afgesteld en de boel kwam over of naast het doel terecht. Bayraktar moest zich trouwens al in de 23e minuut laten vervangen door Hamza el Massoudi.

Orüc op dreef

In de tussentijd probeerde HVC’10 met snelle uitvallen via rechterspits Rico Sterrenberg en vooral Kirill Slutskyy het traag ogende centrum Okan Celik- Emre Polat te verrassen. Dat lukte een paar keer goed, maar Ismail Orüc plukte enkele keren de bal van de schoen van de voorwaartsen. Eigenlijk was de Haagse keeper de beste man van de thuisploeg. Ook door attent uitlopen voorkwam hij vaak verder onheil.

Vreemde minuten

Direct na het vervangen van Bayraktar onderbrak Emre Polat een snelle aanval. Hij werd met geel beloond en bestraft met een tegendoelpunt. Specialist Glenn Boon deponeerde de bal hard op de lat en Kirill Slutskyy schoot daarna 0-2 onberispelijk langs Orüc. Eigenlijk leek op dat moment de wedstrijd al beslist, maar daar dacht Manon Plandsoen een minuut later heel anders over. Na een weggegeven corner riep Kay van den Bos tegen zijn eigen spelers: ,,Jongens, loop niet zo te kankeren op elkaar.” Prompt kreeg hij direct rood aan zijn neus. Niemand kon zijn ogen geloven.

Privé-opvatting

Plandsoen was voor de wedstrijd in de kleedkamers geweest en had gezegd dat ze bij het horen van het K-woord meteen rood zou trekken. Op zich een eerwaardig streven. Goed, k… -en is een lelijk woord, maar betekent gewoon mopperen, schelden. En als je dat ook nog eens zegt om je eigen team scherp te houden, lijkt het uitdelen van een rode kaart veel op een Don Quichotte-opvatting van fatsoenlijk taalgebruik.

HVC’10 gedupeerd

Het bracht een ommekeer in de wedstrijd te weeg. Middenvelder Jorn Groothuizen nam zijn plaats in het centrum in en vóór moesten Rico Sterrenberg en Kirill Slutskyy het maar uitzoeken. De laatste kreeg in de 34e minuut na een schitterende pass van Boon weer een mogelijkheid om alleen op Orüc af te gaan, maar de Haagse doelman won het duel weer. Het waren bovendien moeilijke minuten voor de scheidsrechter die het overwicht dat ze in het begin van de wedstrijd had helemaal kwijt was. Je kunt dan beter geel geven voor aan beide kanten soms te harde overtredingen.

Wisselingen

In de rust gingen beide trainers wisselen en ging ook het kunstlicht aan. Melik Kara van de thuisclub bracht Vitali Krachhowvskyi in het veld voor Ahmet Akbulut. De licht geblesseerde Sterrenberg werd bij HVC’10 vervangen door de even snelle Dave Kram en dus veranderde er bij HVC’10 in de spelopvatting niet veel.

Bij HMSH ging Ahmet Yünguï op het middenveld spelen en probeerde HMSH het met drie verdedigers. Maar die hadden hun handen vol aan Bouwhuis, Reurink en de ongrijpbare en uitblinkende Slutskyy.

Onterecht afgekeurd

In de 52e minuut viel een beslissing van de scheidsrechter weer in het nadeel van de Hoekse club uit. Een fraaie combinatie van Slutskyy en Dave Kram leverde een prima doelpunt van de laatste op. Arbiter Plandsoen volgde de hele wedstrijd het spel veelal snel op de voet (een compliment waard), maar ging in dit geval ten onrechte af op het vlagsignaal van haar assistent, die voor buitenspel vlagde.

Kort daarna volgde weer een herhaling van zetten: een solo van Slutskyy en een redding van de Haagse doelman, die daardoor de mogelijkheden voor de thuisclub om terug te komen schiep.

Houd moedig stand

De thuisclub gooide al zijn invallers in het veld Jaider Pommer en Eren Yilmaz. Het kwam weer in de wedstrijd toen na een vrije trap Okan Celik een terugstuitende bal achter Khalid el Menkouzi tikte: 2-1. Haagse hoop kwam terug. Nederland kwam op dat moment op 2-0 hoorden we uit de kantine.

Zou Houd Moedig Stand Haag nu nog gelijk kunnen komen? Het nam risico’s door voor de overwinning te spelen en daardoor kregen de Hoekse voorwaartsen mooie kansen. In de 79e minuut veroverde Mitchell Bouwhuis (weer energiek spelend) de bal, na een korte combinatie kreeg hij de bal van Slutskyy terug en poneerde die langs de uitlopende doelman schitterend in de hoek: 1-3.  Wedstrijd gespeeld dacht nu iedereen die wel naar huis wilde om Nederland af te kijken. Maar de tijd wilde maar niet opschieten. Emre Polat ontsnapte in die slotfase aan de tweede gele kaart, toen hij kort daarop Slutskyy te lelijk onderuithaalde. Dave Kram liep er daarentegen wel één op na het onderbreken van een Haagse aanval.

Truc

De grappigste truc bewaarde de thuisclub voor het laatst. Bij 86 minuten stopte de wedstrijdklok en het leek dus alsof de stroom plotseling werd afgesneden. Het was zeker niet het geval, want toen Jaider Pommer in de hoeveelste minuut (??) een fraaie voorzet van de rechterkant achter El Menkouzi kopte, bleek het scorebord wel van 1 naar 2 te veranderen. Het werden daardoor nog raadselachtige en angstige minuten voor HVC’10-trainer Piet Boon, die zelfs even voor een Uruquayscenario vreesde. Wie had er nu langs de kant nog een idee hoeveel de blessuretijd was?

Ja, op een zeker moment floot Plandsoen af voor het einde en had de Hoekse ploeg voor de derde achtereenvolgende wedstrijd drie punten binnengehaald. Zij vergrootte daarmee de kloof met HMSH tot negen punten en lijkt aan een herstelrace begonnen.

Talententraject

Er moet toch maar eens worden nagedacht of een opmerking zoals Van den Bos die tegen zijn medespelers maakte een directe rode kaart is. En dan ook nog eens hoeveel wedstrijden zo’n rode kaart schorsing oplevert.