Zaterdag 2E: FC Skillz veel te sterk voor gehavend HVC’10

Tegen een sterk gehavende thuisploeg (schorsingen en te veel blessures) had FC Skillz verdraaid weinig moeite om de wedstrijd in Hoek van Holland naar haar hand te zetten. Na de 4-1 overwinning in de bekerwedstrijd in september bij FC Skillz thuis vroeg Oussama Bekkaoui zich af of HVC’10 ook op natuurgras te verslaan zou zijn.

Tekst: Cees van der Pol

Het antwoord van deze middag was simpel. Ook op het Hoekse natuurgras waren de Wateringsevelders heer en meester. Wel vond de jonge oefenmeester dat zijn ploeg een hogere score had moeten neerzetten. Vooral in de tweede helft liet de afwerking te wensen over; sommige spelers gingen voor eigen succes en schoten in kansrijke positie te gehaast en te zelfzuchtig over en naast het doel.

Prachtig doelpunt

Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Ricardo Mulder (Alphen aan den Rijn) vlogen de gasten erin. Een vrije kopkans van Ferrani Florencia ging na zes minuten nog over het doel, maar twee minuten later zette Abdel Tufi van rechts scherp voor en Chadion Melfor (foto) volleerde met de rug naar het doel deze tweede kans naar 0-1. Een prachtig doelpunt. Door hoge druk te zetten waren de gasten voortdurend aan de bal, iets waartegen HVC’10 nauwelijks iets kon uitrichten. Het eerste wapenfeit van de thuisploeg kwam pas in de zestiende minuut, toen Bouwhuis van de assistent-grensrechter Nandkoemarsding mocht doorgaan en doelman Giovanni Spaans met enige moeite het schot kon keren. Vijf minuten later kreeg Samir El Moussaoui het eerste geel na een overtreding op de rand van het strafschopgebied, maar de vrije trap werd door HVC’10 zo knullig verprutst, dat er meteen een gevaarlijke situatie aan de andere kant ontstond.

Penalty

Een paar minuten later kwam HVC’10 toch op gelijke hoogte, toen een schot op doel tegen de arm van Joel Mayala kwam en Mulder er een strafschop in zag. ,,Ik vond het tegen de sfeer van de wedstrijd in om hem ook nog rood te geven, want dat zou mijns inziens een te zware straf voor deze overtreding zijn.” Er was trouwens niemand die om een rode kaart vroeg.

Invaller Len van Ooijen (voor de met de naweeën van een hersenschudding kampende aanvoerder Glenn Boon) stuurde Spaans de verkeerde hoek op. Geheel tegen de verhouding in werd het zo 1-1. FC Skillz leek even de weg kwijt, maar volgens de trainer was dat al even eerder het geval geweest. ,,Na het eerste kwartier verslapten we en lieten we HVC’10 in de wedstrijd komen.”

Onenigheid

In de 35e minuut maakte centrale verdediger Kay van den Bos een stevige overtreding op de uitblinkende linksbuiten Yassin Chentouf en sprong het kruitvaatje van Chadion Melfor open. Met wat duw- en trekwerk leverde het aan beide kanten een gele kaart op. ,,Ik vond dat ik die twee kaarten op dat moment wel moest trekken, want doe je het niet, dan kan zo’n wedstrijd even ontploffen”, aldus de verder bekwaam leidende arbiter. ,,Die andere drie waren misschien wat licht”. De vrije trap, die Melfour vanaf de zijkant nam, zeilde maar net over de lat. Met nog één kans voor FCV Skillz zou de rust aanbreken. De sterk aan Dumpfries doen denkende  Mayala stoomde naar voren en Melfour kopte zijn afgemeten voorzet net naast het doel van El Menkouzi.

Bliksemstart

Piet Boon had in de rust zijn ploeg op het hart gedrukt direct scherp te beginnen. ,,Hoe langer het 1-1 zou blijven, des te moeilijker FC Skillz het zou krijgen.”

Nou de realiteit bleek anders, binnen een halve minuut na de aftrap soleerde Mostava Frederik door de onoplettende defensie en legde de bal achter Khalid el Menkouzi in het doel: 1-2. De scheids hield het trouwens op precies dertien seconden. Vanaf dat moment liep de thuisploeg weer achter de feiten aan. En het haalde de feiten ook nooit meer in. FC Skillz bleef voetballend veel beter aan de bal, op het middenveld deelden Florencia en Adam Bekkaoui de lakens uit en het jonge Hoekse middenveld (Vijverberg, Groothuizen en Reurink) werd overlopen. De voorhoede kreeg tegen de sterke defensie helemaal geen kansen meer, ook niet toen de jonge Dieduksman vervangen werd door Jari Wagemakers.

Slordig

Daar stond tegenover dat de Haagse voorhoede haar tegenstanders steeds de baas was en kans op kans creëerde, maar slordig was in de afwerking. Oussama Bekkaoui na afloop: ,,Dat hadden we echt beter moeten doen en dan was 1-5 of 1-6 een normale uitslag geweest.” Het werd nu slechts 1-3 en de goal kwam weer op naam van Chadion Melfour. In de 78e minuut mocht hij alleen op Khalid el Menkouzi aflopen en weer toonde de Hoekse doelman zich sterk in één-op-één situaties, maar een halve minuut later benutte Melfor een veel moeilijker kans en schoot hij via de paal 1-3 binnen.

Wissels

Op en in het veld begreep iedereen dat de partij gestreden was. Beide trainers wisselden: FC Skillz benutte al haar vijf mogelijkheden. Die luxe had Piet Boon niet op de bank. Jonkie Thomas Zwep mocht zijn thuisdebuut maken voor Dylan Boogaards en Thomas van der Bogt verving de geblesseerde Reurink. Pas in de 89e minuut kwam het eerste schot op doel van Spaans, die net zo goed in de rust in de kleedkamer achter had kunnen blijven. Invaller Jari Wagemakers kwam ‘die schrale eer’ toe.

Sterkste ploeg

De Hoekse supporters (niet al te veel trouwens op deze zonnige middag) legden zich gemakkelijk neer bij de nederlaag. FC Skillz was gewoon te sterk. Ook trainer Piet Boon had slechts lovende woorden voor de tegenstander. ,,Op dit moment hebben we niet de beschikking over een paar sterke basisspelers en FC Skillz is de beste ploeg die we tot nu toe ontmoet hebben. Die gaat meedraaien in de top van 2E.” Voor Boon is het wachten op de terugkeer van spelbepalende spelers, anders kunnen de komende wedstrijden de huidige positie van nummer veertien, een plaats die aan het einde van het seizoen directe degradatie inhoudt, opbreken. De (sub) top waar de ploeg de laatste jaren speelde, is ver uit zicht. Pluspunten was deze middag ook: de sportief vlaggende assistenten die Ricardo Mulder goed hielpen en de sportief verlopen wedstrijd. Juist daarom waren de vijf gele kaarten iets te veel van het goede.