Zaterdag 2E: SVC’08 pakt eerste punt ooit in ‘De Hoek’

Het heeft negen seizoenen geduurd, maar eindelijk pakte SVC’08 haar eerste punt uit bij fusieclub HVC’10. Dat is op zich al een opmerkelijk resultaat, want thuis in Wassenaar heeft de ploeg aanmerkelijk minder problemen.

Tekst: Cees van der Pol         |      Foto’s: Jaap Lolkema

Hoewel SVC’08 kort na rust de leiding nam, was het lange tijd niet zeker of de eerste overwinning binnengehaald kon worden. In de eerste helft had de thuisploeg (voor het eerst weer thuisspelend op gewoon gras) verreweg de beste kansen. Het liet op momenten zien dat er toch weer wat geloof in eigen kunnen terugkwam, zonder dat er groots gespeeld werd.

Rommelig

In de eerste vijftien minuten viel er namelijk niet zo veel te genieten, kreeg Wesley Storm zelfs geen enkele bal, maar liet ook SVC’08 vrijwel niets zien. Het had door een protestactie in de Haagse tunnel onderweg te laat het Hoekse terrein kunnen bereiken en misschien lag daar wel een oorzaak van het rommelige begin. Het duel werd ongeveer een kwartier later dan gepland aangevangen.

Het was in de eerste helft lange tijd de vraag of er bij SVC’08 4-4-2 of 4-3-3 werd gespeeld, want Ilias Daoudi liep wat verloren op het middenveld, waardoor de thuisback Dylan Bogaards alle vrijheid kreeg mee op te komen. Omdat HVC’08 het veld achterin vrij compact hield, konden de gasten niet de snelheid van bijvoorbeeld Norvin Mercera en Thomas Hughes benutten. Koppend bleef het centrale Hoekse duo simpel overeind.

Beide ploegen speelden trouwens met invallers door schorsingen en blessures. Bij de Wassenaarse ploeg ontbrak bijvoorbeeld de zieke Jordy de Bruin en dat scheelt een slok op een borrelfles. Bij HVC’10 mocht de jonge spits Levi Dieduksman zijn debuut maken. Hij speelde vorig seizoen nog in het achtste van de thuisclub, kwam min of meer door toeval dit jaar bij de selectie en kon spelen door de blessure van  spits Jari Wagemakers. Zijn middag zou nog leuk eindigen.

Kans

In de vijftiende minuut kreeg Wessel Vijverberg (ex- FC ’s-Gravenzande) een enorme kans, toen hij van een meter of acht vrij kon schieten op het doel van Wesley Storm. Hij schoot over het doel. Dat had een doelpunt moeten zijn, maar dat kon SVC’08 een minuut later ook zeggen, want bij de eerste de beste corner kopte Patrick Bos hard in, de bal werd gestopt door een medespeler en de rebound werd door Len van Ooijen van de lijn getrapt. Van Ooijen speelde trouwens in het centrum een foutloze partij als invaller voor de geschorste Kay van den Bos.

Feitelijk was het de enige kans voor SVC’08 voor rust en de ploeg had het vooral aan Wesley Storm te danken dat het tot aan de rust 0-0 bleef. Hij keerde in stijl een schot van Mitchell Bouwhuis, een afstandsschot van rechtsachter Bogaards, een schot van Jorno Reurink en een door een verdediger van richting veranderde knal van weer Bouwhuis. Een kleine voorsprong voor de thuisploeg zou verdiend zijn geweest.

Steenhard

Maar het liep na rust even anders. In de 47e minuut mocht SVC’08 opnieuw een corner nemen en die werd nu steenhard in de kruising gekopt. Ja, Patrick Bos kan aardig koppen: 0-1. Een deel van het publiek zat meteen bij de pakken neer, want het was de zoveel vijandige corner die dit seizoen doel treft. Maar HVC’10 rechtte de rug: de jonkies Bouwhuis, Vijverberg en vooral Badr ben Mohammed vonden elkaar beter en beter, terwijl SVC’08 een onzekere indruk bleef maken. Opnieuw leek de ploeg te twijfelen hoe het nu verder moest.

Debuutgoal

Een kwartier later werd het twijfelen afgestraft. Een misschien wat gemakkelijk gegeven vrije trap net buiten het strafschopgebied werd door Glenn Boon bij wijze van uitzondering met een variant neergelegd voor Jorno Reurink die hard op doel schoot. Wesley Storm liet de enige keer in de wedstrijd een bal los en debutant Levi Dieduksman scoorde zijn eerste doelpunt in het eerste van de Hoekse ploeg: 1-1. Hij kon zijn geluk na afloop niet op. Frijters greep meteen in en wisselde de onopvallend spelende Daoudi voor de lange Robert Kuijper. Het baatte niet.

In de 32e minuut mocht Wesley Storm in zijn handen knijpen toen hij bij het uitschieten niet ver kwam en middenvelder Badr ben Mohammed van veertig meter op het verlaten doel schoot. De bal hobbelde tot Storms grote opluchting naast. Toen mocht ook nog de boomlange Yannick Willems een poosje meevoetballen en bij HVC’10 kwam acht minuten voor tijd Beau van der Toorn voor de doelpuntenmaker Dieduksman in het veld. In de 45e minuut had Van der Toorn zijn ploeg glorie en drie punten kunnen bezorgen, want hij werd vlak voor de neus van Storm vrijgespeeld door Mitchell Bouwhuis, maar zijn kopballetje ging naast.

Paal

Zo greep de thuisploeg naast de negende overwinning op SVC’08, maar in de allerlaatste minuut had het partijtje ook nog een nederlaag kunnen betekenen. De voortreffelijk leidende Rotterdamse, piepjonge arbiter Pepijn van der Hulst die met deze wedstrijd zijn debuut in de tweede klas maakte, zag een handsbal van Wessel Vijverberg op de rand van het strafschopgebied. Norvin Mercera ging achter de bal staan en zag zijn strak genomen vrije trap buiten bereik van Khalid el Menkouzi op de paal afketsen. Een Hoekse nederlaag zou onterecht zijn geweest.

Na afloop

Direct na afloop in de coulissen discussieerden Vijverberg en Van der Hulst op een volwassen manier op het geven van een gevaarlijke vrije trap in blessuretijd. Vijverberg beweerde dat de bal op zijn borst kwam en de scheids reageerde dat hij dat niet gezien had. Beiden hadden vrede met de conclusie dat het dan maar goed was dat het geen doelpunt was geworden.

Scheidsrechter Van der Hulst na de wedstrijd: ,,Ik had vooraf wel wat gehoord van de clash tussen HVC’10 en SVC’08, maar ik vond het weliswaar een lastige en toch heerlijke wedstrijd. Ik hoefde geen kaarten te trekken, afgezien van het ene moment voor de speler (Badr ben Mohammed) die een onterechte opmerking maakte.”

,,Van der Hulst zorgde ervoor dat het tempo in de (overigens sportieve) partij bleef door vooral de voordeelregel toe te passen waar het kon. Hij was benieuwd naar het gesprek met zijn begeleider maandag, want hij zit in een ontwikkeltraject van de KNVB. Een reactie van de Hoekse middenvelder Jorn Groothuizen: ,,Ik heb heel wat slechtere scheidsrechters meegemaakt.” Zo’n opmerking van een speler direct na de wedstrijd kun je als een compliment beschouwen.