Zaterdag 2E: Vitesse Delft blijft rustig en neemt volle buit mee bij HMSH

Vanwege een eerder incident in een wedstrijd van HMSH, heeft de KNVB besloten, dat bij deze wedstrijd HMSH-Vitesse Delft geen publiek aanwezig mocht zijn. Dit gold begrijpelijk voor het HMSH-publiek. Merkwaardiger was het dat de KNVB ook toeschouwers van de bezoekende club, in dit geval Vitesse Delft, geen toegang tot de wedstrijd verleende.

Tekst: Arjen van der Heijden         |      Foto’s: Moshe Amsalem

Vitesse Delft begrijpt dit KNVB-besluit niet en betreurt het ten zeerste. De straf was tegen HMSH en Vitesse Delft had niets met het voorval, waarbij HMSH betrokken was, te maken. De Delftse club voelt zich door het besluit ten onrechte mede gestraft. Vitesse Delft vindt dit opvallende besluit van de KNVB vooral vervelend voor de supporters, die het eerste team trouw zijn en de ploeg vaak achternareizen en steunen.

Vitesse Delft won in Den Haag de wedstrijd tegen HMSH met 1-3. Door de gunstige uitslagen in de poule steeg de formatie van trainer Ronald Hes daarmee naar de vierde plaats. Een plek dus in de top van de ranglijst. HMSH zakte naar plaats dertien.

Er was gedurende de wedstrijd veel oponthoud. Veel blessures werden gespeeld. Met name de Hagenaars ageerden verbaal irritant vaak bij de scheidsrechter. Deze wilde liever maatjes blijven met de spelers en trad laconiek op bij tal van overtredingen. Ook waar HMSH-spelers zware overtredingen maakten, werden geen kaarten getrokken. Vitesse Delft werd door velen gecomplimenteerd voor de ingetogen wijze waarop het reageerde op de gebeurtenissen op het veld. Geconcentreerd en geduldig werd er, met name in de tweede helft, gevoetbald, met het mooie en terechte resultaat tot gevolg.

Het was even zoeken naar de speelstijl van beide teams. Ze waren tot vandaag onbekend voor elkaar. HMSH trok zich massaal terug en liet Vitesse Delft rustig opbouwen. Dat lukte goed, tot de pass die naar de aanvaller moest. Hierbij ging het te vaak fout: verkeerde pass of slechte aanname zorgden ervoor dat HMSH kon doen wat het graag wilde: razendsnel uitbreken. Binnen tien minuten moest keeper Van den Hengel enkele keren goed optreden tegen inzetten van HMSH. Vitesse Delft werd niet gevaarlijk, maar moest de hele eerste helft uiterst alert blijven op de razendsnelle uitvallen.

Pas aan het eind van de eerste helft kreeg Vitesse meer vat op het spel en kwam vaker met meerdere spelers in het strafschopgebied van HMSH. Een mooie combinatie eindigde met een geblokt schot van Duncan Sjerp. In de 43e minuut haalde Rick Burgering snoeihard uit. De bal eindigde tegen de onderkant van de lat. Omdat de bezoekers vaker met meerdere spelers in de buurt van de Haagse keeper kwamen, werd hun uitverdedigen onzorgvuldiger. Druk op de verdedigers leidde tot een scrimmage, waarbij een HMSH-verdediger de bal als laatste raakte voordat deze in het doel belandde: 0-1.

Gigi Vermeer was inmiddels geblesseerd vervangen door Richomar Richards. Het tempo van Vitesse Delft ging omhoog. Er kwam meer ruimte omdat HMSH probeerde de opbouw van de Delftenaren vroegtijdig te verstoren. Vitesse Delft voetbalde daar meestal netjes onderuit. Het veld werd vaak wel erg groot, want Delftse verdedigers wilden een stevig slot op de deur houden. Rick Burgering slalomde door de verdediging van HMSH, maar de keeper redde netjes.

De Haagse spelers bleven zeer irritant veelvuldig luidruchtig commentaar leveren op de scheidsrechter. Ook de spelers van Vitesse Delft kregen van alles te horen, maar deze reageerden daar nauwelijks op. Een razendsnelle uitval in minuut 67 bracht Richomar Richards in schotpositie. Hij faalde niet: 2-0. Tien minuten later deed Duncan Sjerp hetzelfde: 0-3. Vitesse Delft had de wedstrijd in handen en HMSH haalde alles uit de kast. Uitvallen van de bezoekers bleven gevaarlijk en HMSH kon eigenlijk geen vuist meer maken. De thuisploeg moest door Vitesse Delft, door zwak ingrijpen, geholpen worden. HMSH kon te eenvoudig tegenscoren: 1-3.