Zaterdag 2E: Westlandia loopt verder uit in eerder gestaakt duel tegen HVC’10

De op 1 oktober jl gestaakte streekderby tussen HVC’10 en Westlandia is dinsdagavond uitgespeeld. Arbiter Albert de Jong uit Katwijk liep tijdens de eerder ontmoeting, met nog zo’n 25 minuten te spelen in de tweede helft, een hamstringblessure op. De goed leidende arbiter probeerde het nog wel even, maar kon toch niet verder en was genoodzaakt het duel, dat op dat moment een 1–3 tussenstand kende, te staken.

Tekst: Dirk Vermeulen

Scheidsrechter Jos Straver was door de KNVB aangewezen om de laatste 25 minuten naar een goed einde te brengen. De thuisclub moest met een man minder het duel voortzetten, omdat De Jong vlak na het begin van de tweede helft Rico Sterrenberg met een rode kaart van het veld had gezonden.

HVC’10 koos voor een vrij aanvallend 3–4–2 systeem, teneinde toch nog te trachten wat te forceren. Inderdaad kwamen er zowaar wat kleine kansen voor HVC’10, onder meer voor Beau van der Toorn, maar hij kreeg de bal voor zijn ‘verkeerde voet’. Meteen daarna was er een aanval van Westlandia over links, maar Tim van de Voort zag zijn schot naast en over gaan. Bij een volgende Naaldwijkse aanval drong Stafan Bron, aangespeeld door Thomas van Putten, het Hoekse strafschopgebied binnen. Van Putten probeerde Len van Ooijen te omspelen, maar werd daarbij ten val gebracht. Scheidsrechter Jos Straver zag er een strafschop in. Tim van der Voort liet de Hoekse doelman Menkouzi kansloos: 1-4.

Discussie

Er was nogal wat discussie of de strafschop door Straver niet wat te gemakkelijk was gegeven. Glenn Boon vond van wel, maar die constatering leverde hem een gele kaart op. Wellicht had HVC’10 ook recht op een strafschop bij een handsbal in het Westlandse strafschopgebied, maar dit werd door Straver weggewuifd. Na de 1-4 was de wedstrijd uiteraard gespeeld. Jammer genoeg leidde tijdens dit duel vooral de manier van fluiten van Straver – onnodig – nog tot frustraties aan Hoekse zijde. Straver bleek niet gediend van wat plagerige opmerkingen van enkele Hoekse spelers. Vooraf was al bekend dat de man vrij makkelijk de kaarten uit de borstzak tovert. Badr Ben Mohammed en Jorno Reurink gingen dan ook op de bon. Beau van der Toorn mocht met rood vertrekken, nadat hij reageerde op zijn tegenspeler na een op hem gepleegde overtreding.

Kansloos

Met negen man was HVC’10 uiteraard verder kansloos en Westlandia wist de voorsprong door een doelpunt van Stefan Bron naar een eindstand van 1–5 te tillen. Bij het verlaten van het veld waren er zelfs, na aanmerkingen op de leiding, nog gele kaarten voor assistent-trainer Henk Boon (foto) en teamleider Menno Staal.

Uiteraard is het verre van handig dat HVC’10 een aantal kaarten in zo’n kort vervolg van een gestaakte wedstrijd heeft opgelopen. Anderzijds zou je van een zeer ervaren scheidsrechter als Jos Straver mogen verwachten, dat hij als geen ander weet dat voetbal ook emotie is en dat je als scheidsrechter ook wel eens even wat aan je voorbij moet kunnen laten gaan, zeker als er geen grof taalgebruik aan de orde is. Als je zo gemakkelijk kaarten trekt, breng je geen rust in de wedstrijd, maar lopen de irritaties juist verder op.

Supporters

Enkele supporters dachten in dat verband nog even terug aan de wedstrijd van afgelopen zaterdag, waarbij een 21-jarige scheidsrechter de wedstrijd tussen HVC’10 en SVC’08, waar altijd wat extra spanning op staat, op een perfecte manier in goede banen wist te leiden. Dat valt niet te ontkennen, maar anderzijds kan gesteld worden dat de drie punten uiteindelijk bij de ploeg van de tevreden Westlandia-coach Theo Verbeek terecht zijn gekomen.