Zaterdag Vierde Divisie | Terechte winst FC ’s-Gravenzande in Waardenburg

Nog nooit speelden de Waardenburg Neerijnen Combinatie en FC ’s-Gravenzande tegen elkaar. De thuisploeg wist vorig seizoen via de nacompetitie te promoveren na de 2-0 winst op neutraal terrein van DUNO Doorwerth. WNC is goed gestart en staat na vijf wedstrijden op een tweede plaats met elf punten. FC ’s-Gravenzande behaalde tot nu toe zes punten en staat op de elfde plaats. Na de mooie overwinning vorige week op sc Feyenoord smaakte dit naar meer en reisde de ploeg vol vertrouwen af naar Waardenburg.

Tekst: Jan Hoogenraad        |       Foto’s: Pieter Vermeer

Zeker in de eerste helft had FC ’s-Gravenzande het niet makkelijk tegen WNC. Al viel de mogelijkheid de score te openen al in de tweede minuut toen na een steekpassje van Frank Broos Twan van Meerten een goede kans kreeg, maar zijn schot was veel te zacht en daar had doelman Jamil Kools geen moeite mee. Hoe anders was dat een minuut later aan de andere kant. Na een foutje in de defensie wist Kay van den Boogaard wel te scoren en daarbij doelman Edgar Leerdam kansloos liet: 1-0.

De thuisploeg trok zich vervolgens met veel spelers terug in de defensie en was het voor FC ’s-Gravenzande moeilijk een opening te vinden. Bovendien waren de passes erg onnauwkeurig en ook het tempo lag veel te laag. Voor WNC was Sam van Doremalen gevaarlijk, maar hij kopte naast en een inzet van Gideon Emanuels ging via de paal naast. Michael Soepnel was kort voor rust ook nog kansrijk, maar zijn schot ging voorlangs. FC ’s-Gravenzande probeerde het wel, maar de echte overtuiging ontbrak. Yuri Westhoff werkte hard, maar was niet gelukkig in de afwerking. Een schot ging hoog over en bovendien ver naast. Een poging van Joseph Goncalves had tot tweemaal toe ook geen resultaat. Zijn eerste poging werd door de WNC-verdediging goed geblokt en even later greep die defensie goed in, al was er nog een appèl voor hands, maar daar wilde scheidsrechter Meilink niets van weten. Twan van Meerten probeerde het ook nog een keer, maar net als in het begin van de wedstrijd zat er geen overtuiging in zijn schot.

De tweede helft was aanmerkelijk beter van FC ’s-Gravenzande en dat leverde direct enkele prima kansen op. Twan van Meerten schoot in het zijnet, een als voorzet bedoelde bal van Rick Boers werd door Michael Soepnel tot hoekschop verwerkt en op aangeven van Frank Broos schoot Yuri Westhoff naast. Een inzet van Joseph Goncalves bleef ook zonder resultaat, Jamil Kools stopte zijn inzet. Maar FC ’s-Gravenzande moest alert zijn op de soms snelle uitvallen van WNC. Bijvoorbeeld op aangeven van Kay van den Boogaard ontstond er een prima kans voor Mirel Ibrahimovic, maar hij wist het niet af te maken. In de 58e minuut moest WNC met tien man verder. Een domme actie van Michael Soepnel, toen na het halen van de bal achter het doel door Yuri Westhoff hij hem onderuithaalde vlak onder de ogen van de assistent-scheidsrechter. Hij mocht met een directe rode kaart gaan douchen. FC ’s-Gravenzande was hierna veel in balbezit, alleen de gelijkmaker liet op zich wachten. Tot tweemaal toe was Roy van Beek kansrijk, een vrije trap werd door de verdediging weggewerkt en een schot van afstand ging naast.

Na dik een uur kwam FC ’s-Gravenzande goed weg toen na een snelle uitbraak Gideon Emanuels vrij voor Edgar Leerdam opdook, maar met een fraaie redding voorkwam de sluitposthij een grotere achterstand. Op aangeven van Twan van Meerten verzuimde Joseph Goncalves de gelijkmaker binnen te schieten, maar die kwam er toch. Een hoekschop van Twan van Meerten werd door Frank Broos bij de tweede paal fraai binnengekopt: 1-1. Invaller Sil van Ooijen, ingevallen voor Rick Boers, was dicht bij de voorsprong voor FC ’s-Gravenzande, maar schoot net naast. Dat was ook het geval aan de andere kant toen Kay van den Boogaard verzuimde om WNC weer op voorsprong te zetten en rakelings naast schoot. In de 83e minuut kwam FC ’s-Gravenzande op voorsprong toen Sil van Ooijen met een fraaie uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 1-2 stand zorgde. Nadat in de resterende tijd Sil van Ooijen naast schoot, Yuri Westhoff de bal over de lat lepelde en Frank Broos de paal raakte, was het in de 92e minuut Angelo Zwirs, ingevallen voor Joseph Goncalves, die aan alle onzekerheid een einde maakte en de eindstand op 1-3 bracht.

Op basis van de tweede helft een terechte overwinning waardoor FC ’s-Gravenzande nu op een gedeelde zesde plaats staat op de ranglijst.