‘Zes degradanten in één klas is bezopen’

Onze redacteur Cees van der Pol laat zijn licht schijnen op de leegloop van de zondag, de piramide, vooral het feit van zes degradanten, de nacompetitie, de datum van sluiting van de overschrijvingstermijn en het kaartenfestival bij aanvang van deze competitie.

Tekst: Cees van der Pol

Stabiele tweedeklasser

Je bent al jaren een stabiele tweedeklasser, zoals dat heet in je door een kundige clubcommissie destijds opgesteld beleidsplan. Je probeert dat te bereiken met zoveel mogelijk jongens uit je eigen jeugd en als het niet anders kan wat afgevallen selectiespelers van een hogere club uit je omgeving. Vaak heeft diezelfde  club je al jaren geleden van die potentiële eerste-elftalspelers beroofd of gelokt met een beetje meer of minder geld. Maar spelen in FC Westland, SC Waterweg, of FC Hofstad 2 of 3 is toch heel wat  minder aantrekkelijk dan in het eerste van die club waar je ooit bent opgegroeid en je opa en oma langs de lijn stonden.

Zondag loopt leeg

Dan gaat ineens in een wild KNVB-plan de competitie op zijn kop. De zondag is als speeldag  niet meer aantrekkelijk voor jongens uit de Randstad, want muziekfestivals worden meestal gehouden in het weekend, de stapavond begint na twaalven en ze eindigt zondags vroeg desnoods met een pilletje. Dan heb je geen zin om  een balletje te gaan trappen. De westelijke zondag loopt leeg. Maar daardoor komen er toch ineens te veel clubs in de tweede klas zaterdag.

Piramide lost alles op

Iemand bij de KNVB heeft een geschiedenisboek over piramides gelezen. Die heilige vorm wordt zalig verklaard. Saneren dus. Er is zogezegd inspraak, maar wie gaat er afgevaardigd naar de vergaderingen?  Hebben de vertegenwoordigers gezwaaid met een groene kaart bij het half afgemaakte voorstel dat op tafel kwam. In ieder geval is er blijkbaar nooit door clubmensen gevraagd hoe dat in de praktijk er uit zou zien.

Sterker nog, de KNVB wist het zelf nog niet eens, want acht dagen voordat de officiële competitie startte, kwam de promotie-degradatieregeling op het internet. Wie van de trainers en bestuursleden schrok zich niet rot? Ik beperk me tot de regeling voor de tweedeklassers West II, omdat ik me daar het meeste in thuis voel. Maar het geldt mutatis mutandis ook voor de eerste en de derdeklassers.

Zes degradanten

Wie de regeling echt goed leest, snapt dat er in de klassen 2D, 2E en 2F ongeveer zes ploegen zullen degraderen. De nummers 12, 13 en 14 gaan namelijk meteen een kelder lager spelen  en de nummers 9, 10 en 11 zijn zo mooi eufemistisch gezegd ‘herkansers.’ Met de twaalf periodekampioenen uit de vier derde klassen is het totaal aantal deelnemers 21 teams. Die gaan een interessante competitie tegemoet en kunnen binnen twee of drie weken het  bovengenoemde beleidsplan in de kliko donderen. Want van die 21 clubs kunnen er maar twee ploegen in de tweede klas terechtkomen. Dat is een kans van 9,5 %. De Staatsloterij is lucratiever. Of wel, als je nacompetitie speelt, degradeer je normaal gesproken gewoon.

Bezopen

En als je toch nog slaagt voor je herkansing, dan weet je dat volgend jaar nog een keer  hetzelfde staat te gebeuren. Ik heb diverse trainers al het woord ‘bezopen’ horen zeggen. Wie heeft er zitten slapen bij de communicatie hoorzittingen? Het lijkt de Tweede Kamer wel.

Nacompetitie

Wie bedenkt een mooi schema voor de nacompetitie met 21 clubs?  Dat zou bijvoorbeeld kunnen met zeven poules van drie, die evenwichtig samengesteld zijn, waarna de zeven poulewinnaars verder gaan, maar zo’n schema kan niemand bij de KNVB bedenken, laat staan uitwerken. Het is mij gelukt in zestig minuten. Poulewedstrijden zonder verlengingen, waarbij de tweede wedstrijd altijd gespeeld wordt door de verliezer. Hierdoor  blijft in elke poule de spanning tot de derde wedstrijd gehandhaafd. Ik leg het graag een keer uit. Ook aan een vertegenwoordiger van de KNVB. Een reiskostenvergoeding is genoeg.

Vrijstellingen

Maar als je kijkt naar de al gepubliceerde regeling voor de nacompetitie bij de vierde divisie en de eerste klas, dan kun je al zien wat de KNVB gaat doen. Die wil altijd zestien ploegen overhouden, want dat deelt zo lekker door twee. Dat betekent dat er in de eerste ronde maar liefst elf clubs worden vrijgesteld. De overige tien spelen tegen elkaar om vijf plaatsen in de tweede ronde. Kom je precies aan zestien teams en kun je uiteindelijk vier ploegen voor de halve finales overhouden, waarvan ten slotte slechts de twee winnaars van die twee wedstrijden zullen promoveren naar de tweede klas.

De elf vrijgestelde teams in de eerste ronde zullen de negen clubs uit de tweede klas zijn en de twee hoogst geplaatste periodekampioenen uit de derde klas, wat natuurlijk nergens op slaat, want die laatste clubs hebben nooit in dezelfde afdeling gespeeld.

Overladen schema

De competitie eindigt zonder coronaproblemen op 27 mei. Wedden dat meteen op de dinsdag erna op 30 mei de eerste (voorronde) wordt gespeeld. Leuk voor de lagere amateurclubs. Om acht uur beginnen en mogelijk verlengen. Win je, dan mag  je zaterdag weer spelen. Uitlooptraining is er niet bij.  Want alles moet worden afgeraffeld. Op 17 juni moet alles klaar zijn. Want de overschrijvingstermijn is in Zeist heilig en eindigt altijd op 15 juni. Dat laten we gewoon staan.

Stel je degradeert toch nog in de laatste finalewedstrijden en de helft van je team vertikt het om in de derde klas te gaan spelen, dan kun je niet meer weg en je kunt niemand meer halen. Bij dezen pleit ik er dan ook voor dat de KNVB voor alle voetballers een andere datum voor overschrijvingen vastlegt, namelijk 1 juli 2023 om 00.00 uur. Als ik bestuurder van een club was, zou ik dat meteen gaan aankaarten.

Ruw spel

​Ik wil ten slotte nog wijzen op een ander uitvloeisel van die versterkte degradatie. Ploegen die in de  eerste wedstrijden al een paar keer verloren hebben, zullen zich gaan bewapenen. De wedstrijden zullen harder en harder worden en zeker in de laatste duels waar het er straks echt om gaat.

Kaartenfestival

We zijn nu pas twee wedstrijden op weg. Ik heb twee wedstrijden gezien, die bepaald niet overliepen van vriendelijkheid. Ik heb op dit medium ook gelezen  dat er al diverse wedstrijden in de regio het einde niet gehaald hebben. De stress lijkt nu al bij spelers, trainers en supporters op te spelen. Op voetbal.nl kun je de gele en rode kaarten tellen. In klas 2E, waarin de hele regio Den Haag en Delft en HVC’10 speelt, zijn er na twee wedstrijdronden  58 gele kaarten en 7 rode kaarten uitgedeeld. Over bezopen gesproken.

.

Lees verder