Zondag Vierde Divisie: Gretig HBS wint ruim maar geflatteerd van De Zouaven

HBS maakt na de 5-2 overwinning op De Zouaven nog altijd kans op de eerste periodetitel. De ploeg van Ekrem Kahya is daarbij wel afhankelijk van RKAVV, dat ook haar wedstrijd won (3-0 tegen Velsen – red.). RKAVV heeft 23 punten uit 9 duels, HBS 21.

Tekst: Hans Kulk       |       Foto’s: Aad van der Knaap

Komend weekend is de laatste speelronde van de eerste periode. De ‘Kraaien’ gaan op bezoek bij Alcides, terwijl de Leidschendammers naar Westerbork afreizen voor het duel met rode lantaarndrager VKW.

Zonder de geblesseerde Jedsel Markes, maar met de voor het eerst in de basis startende Berend Kaster, vloog HBS zondagmiddag uit de startblokken. Na 45 seconden stonden de ‘Kraaien’ al op een 1-0 voorsprong uit een vrije schop van Martijn Le Congé. Ondanks een veldoverwicht van de thuisclub kwamen De Zouaven, afkomstig uit Grootebroek (West-Friesland), gelegen aan het IJsselmeer, na twintig minuten op gelijke hoogte. Jurre Duijn scoorde namens de bezoekers: 1-1.

Het duel op sportpark Craeyenhout leek daarmee ook in het voordeel van de Grootebroekers te gaan kantelen, ware het niet dat Ian Baggerman koppend een voorzet van Martijn Le Congé afrondde en daarmee HBS op een 2-1 voorsprong bracht.

De koek was overigens nog niet op in de eerste helft. Vlak voor het rustsignaal werd Berend Kaster gevloerd binnen de beruchte lijnen en wees leidsman Rampersad gedecideerd naar de strafschopstip. Klusje voor Niels van Pelt? Normaliter wel, maar hij liet het dit keer over aan de goed in de wedstrijd zittende Le Congé. De middenvelder van de ‘Kraaien’ faalde niet: 3-1.

Was het terecht? De twitteraar van de thuisclub vond van niet. De 3-1 voorsprong voor HBS gaf een enigszins vertekend beeld. Dit bewijst maar weer eens dat er niet altijd met een gekleurde bril naar een eigen wedstrijd wordt gekeken. Hulde daarvoor.

Na een paar grote kansen voor HBS, Luca van Leeuwen (schot naast) en Bryan Bröcker (alleen voor de keeper), kregen ook de bezoekers de nodige mogelijkheden op de aansluitingstreffer, maar in alle gevallen stond HBS-doelman Delano Kortstam zijn mannetje.

Even leek het duel op sportpark Craeyenhout te ontsporen nadat Niels van Pelt hardhandig en onreglementair naar de grond werd gewerkt. Er ontstond zelfs een opstootje, maar dat werd al snel in de kiem gesmoord. Met een gele kaart voor een De Zouaven-speler werd de wedstrijd voortgezet.

Tien minuten voor tijd maakte de even daarvoor ingevallen Manuel Fransisco aan alle onzekerheid een einde. Met een verfijnde hakbal rondde hij een voorzet van Fabian Hilpert doeltreffend af: 4-1. In de laatste speelminuten van het vermakelijke duel vielen er nog twee doelpunten. Jerry Olivier scoorde voor De Zouaven (4-2), maar het slotakkoord was voor HBS-er Leroy Klootwijk weggelegd. Met zijn treffer schoot hij de zwarthemden naar een geflatteerde 5-2 overwinning.

Komend weekend wordt de strijd om de eerste periodetitel beslist. Pakt koploper RKAVV de eerste ‘prijs’ van het seizoen of ‘vliegen’ toch de ‘Kraaien’ ermee weg?