NSC presenteert vandaag twee nieuwe (ADO-)boeken

ADO Nieuws, Nieuws Geen reacties op NSC presenteert vandaag twee nieuwe (ADO-)boeken 390

De Nederlandse Sportboeken Club presenteert vandaag (tussen 17.00 en 19.00 uur) in het Sir Winston Leisure Center twee nieuwe boeken met een hoog ADO-gehalte. U bent van harte welkom om bij de presentatie van de eerste exemplaren aanwezig te zijn.

‘Zwikken met Happel’

Verrukkelijke verhalen uit de oude ADO-tijd, door René Pas en Theo van den Burch (‘Oh oh Den Haag’), verteld aan en opgetekend door Chris Willemsen

Voetbalverhalen van vroeger kunnen prachtig zijn. Vooral als ze uit Den Haag komen. En helemaal als ze worden uitgeserveerd door mannen die zelf veel hebben meegemaakt, alles in hun hoofden en plakboeken hebben opgeslagen en er jaren later nog steeds smeuïg over kunnen vertellen. Zoals René Pas (1945) en Theo van der Burch (1943), twee pure ADO’ers sinds het begin van de jaren ’60. De twee roodgroene vrienden behoren tot een select gezelschap spelers die 10 seizoenen of langer onder contract van de mooiste club van Nederland stonden. Over hun voetbaljaren raken ze nooit uitgesproken. En terecht: die ADO-tijd van toen wás ook onvergetelijk.

Openhartig

In Zwikken met Happel praten Pas en Van der Burch openhartig over hun avonturen met Ernst Happel, Vaclav Jezek, Eddy Hartmann, Aad Mansveld, Dick Advocaat en vele andere legendarische ADO’ers. Niet chronologisch of thematisch opgebouwd, maar lekker uit de losse pols en vaak van de hak op de tak. Op die manier, en dankzij veel unieke foto’s en documenten, kon een heerlijk bewaarboek ontstaan met elementen die in het hedendaagse voetbal nog wel eens willen ontbreken: enthousiasme, kameraadschap en humor.

Anekdotes

Anekdotes, herinneringen en meningen wisselen elkaar af. Foto’s en knipsels uit de plakboeken van René en Theo doen de rest. De slagroom op de taart komt van Rob Baan, die uit zijn prille trainerstijd bij ADO een uitzonderlijk aantekeningenschriftje van Ernst Happel bewaarde waarvan delen in dit boek zijn afgedrukt. Toegegeven, de tijden van toen in het Zuiderpark zullen nooit meer terugkomen. Maar erover praten met legendarische voetballers die erbij waren, is en blijft een feest.

Wie eens ons shirt mocht dragen

De titel van dit boek is ontleend aan het clublied van ADO, dat in de jaren ’50 geschreven werd door secretaris Nico de Doelder en voorzitter Toon Martens. Het refrein gaat zo:
ADO, zet in uw krachten, eendrachtig aan het werk.
Houdt steeds in uw gedachten: tezamen zijn wij sterk!
Wie eens ons shirt mocht dragen, vergeet dat maar niet zo.
Die hoeft men niets te vragen, die vecht voor ons ADO.

Schrijver/Journalist Frans Leermakers (Den Haag, 1950), bijgenaamd ‘De wandelende ADOclopedie’, zag duizenden ADO’ers in roodgroen, roodgeelgroen en geelgroen. Een flink aantal van hen portretteerde hij op geheel eigen wijze voor dit boek.

Verhaal

Leermakers koos bewust voor ADO’ers met een verhaal. Daar zitten bekende namen tussen – zoals Aad Mansveld, Aad Kila, Wim Tap, Tscheu-la Ling, Ton Thie, Rinus Loof, Piet Oostrum, Martin van Vianen, Martin Jol, Joop Korevaar, Johnny Dusbaba, Jan Villerius, Frans Kok, Ernst Happel, Boudewijn de Geer, Theo Timmermans, Karel Jansen, Carol Schuurman, Mick Clavan, Lex Rijnvis, Huub Scherpenisse, Herman Choufoer, Eddy Hartmann, Dé Stoop, Rob Baan, Pieter den Dulk, Cor Lems, Lex Schoenmaker, Heini Otto, Hans Galjé, Dido Havenaar, Dick Advocaat – maar ook minder bekende. Bijvoorbeeld politicus Ronald Plasterk, die voetbalde bij de ADO-pupillen. Of Heiko Hildebeutel, een uit de Bodensee opgeviste Torjäger die op proef was, schitterende goals maakte, maar door trainer Boskov niet goed genoeg werd bevonden en weer werd weggestuurd.

Jazeker, ‘Wie eens ons shirt mocht dragen’, van de Beren en de Leeuwen in ADO’s destijds befaamde jeugdopleiding tot en met de ADO Den Haag-profs van vandaag, het waren en zijn er veel. In dit boek de eerste reeks door Frans Leermakers uitverkorenen, waarover hij deskundig en bevlogen maar ook luchtig en herkenbaar verhaalt.

Presentatie eerste exemplaren: vandaag tussen 17.00 en 19.00 uur in het Sir Winston Leisure Center in Rijswijk (parkeren aan de achterzijde, Lange Kleiweg).

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top