SV Leidschenveen: in stilte ontstane groeiparel

Interviews, Nieuws Geen reacties op SV Leidschenveen: in stilte ontstane groeiparel 2135

Michael Mols loopt er rond. Regie Blinker ook. En nog zo wat oud-Feijenoorders en ex-profs. Eigenlijk geen wonder dat deze oud-profs hier tegen een bal aan trappen. Het complex is er naar. Een ruim bemeten hoofdveld met een prima grasmat en tribune; twee kunstgrasvelden met licht; een modern clubgebouw met tien kleedkamers, een bar en buitenterras. En dan vergeten we nog de voetbalmuur, de vier tennisbanen, de drie mini-tennisbanen voor de jeugd, de speelhoek, de petanquebaan en een parkeerplaats voor tachtig auto’s.

Tekst: Carel Goseling

Welkom bij de sv Leidschenveen; op 1 maart 2012 ontstaan uit de ‘puinhopen’ van SVLY (Sport Verbroedert Leidschenveen Ypenburg). In veel opzichten een unieke vereniging binnen het KNVB-landschap. Ga maar na, de club heeft geen standaardteam bij de senioren. Er wordt uitsluitend met vrijwilligers (100) gewerkt. Niemand wordt betaald, ook de trainers niet. En de vereniging kent een mini-F-team bestaande uit meisjes, dat meedoet aan een experimentele competitie van de KNVB.

Fusie

Ronald Hendriks is vanaf de oprichting bij de sv Leidschenveen betrokken. Eerst als wedstrijdsecretaris, de laatste twee jaar als voorzitter. Hij herinnert zich de SVLY-tijd nog goed. ,,Dat was een fusie tussen Duinoord en De Jagers, gestart in 2007. Mijn zoontje was vijf en wilde in de buurt gaan voetballen. Ik heb geen voetbalachtergrond dus zo kwamen we hier terecht. Het kader bestond helemaal uit mensen van Duinoord en De Jagers. Veel mensen van buiten, vooral bij de senioren. Alleen de tennisafdeling bestond uit mensen die uit de wijk kwamen. Men was helemaal gericht op prestatievoetbal. De paar jeugdteams deden hun ding en dat was het dan. Het waren gescheiden werelden.’’

Drama

,,Financieel werd het een drama. Begin 2012 zegde de gemeente Den Haag de huur op vanwege de huurachterstand. Een dag later haalde de KNVB alle teams uit de competitie. Het hele kader liep weg. Toen hebben we vanuit de wijk een doorstart gemaakt met de sv Leidschenveen. Als echte wijkvereniging. Het was een zegen voor de buurt. Nu staan alle neuzen dezelfde kant op. Is het echt één vereniging met voetbal en tennis onder één dak.’’

Het motto van de vereniging is ‘iedereen voetbalt naar zijn eigen niveau’; er wordt niet koste wat kost getracht een bepaald niveau te bereiken. Toch wil de club dat niveau wel in stappen verhogen, zodat er over een jaar of vijf wel een standaardseniorenteam is. Dat er nu geen standaard seniorenteam is, is vooral toe te schrijven aan Mols en zijn vrienden. Die deden het zo goed dat ze kampioen werden in de reserve vierde klasse. Dus moesten ze naar de derde klasse. Maar dat liep niet. Het vrijblijvende karakter ging eraf. Fanatieke tegenstanders, slechte arbiters, de noodzaak vaker te gaan trainen, verplicht een oefenmeester aan te stellen. Het werkte niet. Dus ging het team terug naar de reserve vierde klasse. Een stap waar de KNVB mee instemde. sv Leidschenveen is ook geen datum gesteld om wél een standaardteam te hebben.

Doorgroeien

Ronald Hendriks: ,,We hebben nu twee seniorenteams op zondag. We willen wel door gaan groeien maar dan vanuit onszelf. Niet door aanwas van buiten.’’ Dat doorgroeien kan volgens de voorzitter ook. Leidschenveen kent 20.000 inwoners. Er zijn buiten de sv weinig sportfaciliteiten. vv Wilhelmus, sv Nootdorp en RKDEO zijn de dichtstbijzijnde voetbalverenigingen. Als concurrenten ziet sv Leidschenveen die niet: 90 procent van de leden komt nu al uit de wijk. En in Ypenburg is ook al geen voetbalclub actief.

,,Toen de SVLY omviel hadden we een achterstand. Toen keken buurtbewoners naar andere verenigingen. Nu niet meer’’, geeft de voorzitter aan. En de cijfers geven hem gelijk. Medio 2012 waren er tien jeugdteams, nu heeft de vereniging er 40 waarvan 24 in de F- en E-categorieën. Bij de junioren zijn de twee B-teams de hoogst spelende. ,,Vorig seizoen hadden we nog een A-team, maar dat is gestopt’’, verklaart Ronald Hendriks. Met name vanuit de C-lichting denkt de vereniging een toekomstig standaardteam bij de senioren te kunnen vormen.

Historie

Terug naar de historie. Ooit bestond er een sportclub Leidschenveen. De honderd leden daarvan speelden op een veld aan de Oude Middenweg, direct achter het sorteercentrum van KPN (nu PostNL) aan de Loire. De sportclub ging echter ter ziele toen SVLY aangaf dat er voor hen geen plaats was op het complex aan de Poelpolderstraat. Een sportpark dat door de gemeente Den Haag is aangelegd. ,,Het is helemaal van de gemeente, het onderhoud moeten we zelf betalen’’, zegt Ronald Hendriks.

De vereniging leeft van de contributies die de inmiddels 750 leden (500 voetbal, 150 tennis en 100 niet sporters) betalen en enige sponsorbijdragen. Daarnaast ontwikkelt de club allerlei andere activiteiten. Op vrijdag is er een voetbalschool (Balcontrol) actief. Er is een hardloopclub, er zijn fietstrainingen en activiteiten voor ouderen. Het clubgebouw is een buurthuis van de toekomst en er is naschoolse opvang. De trotse Ronald Hendriks: ,,We hebben de vereniging destijds met een paar mensen uit de grond getrokken.’’ En er zijn nog meer plannen, zoals de aanleg van een trainingsveld op het complex. Op de zondag is gestart met voetbal voor 35plussers.

Integratie

Vanaf de muren van de bar kijken Henk van Leeuwen, Aad Mansveld en Tom Okker levensgroot in zwart-wit afgedrukt toe op hummels van een jaar of zes, veel met een niet-blank huidje. ,,Met de integratie hebben wij geen problemen’’, weet Ronald Hendriks. ,,We hebben ook trainers van Turkse en Marokkaanse afkomst.’’ Inmiddels stromen de kunstgrasvelden vol voor de trainingen. ,,Op zaterdag is de parkeerplaats al te klein’’, glimlacht de voorzitter. Intern wordt inmiddels gewerkt aan het opleiden van kader. ,,We moeten het wel aan blijven kunnen als vereniging’’, stelt Hendriks, die nu met vijf anderen het bestuur vormt. ,,Maar gelukkig hebben wij veel commissies die ons steunen.’’

Komend jaar, op 10, 11 en 12 maart, viert de club het eerste jubileum. Het vijfjarig bestaan. Het zal groots gevierd worden. Hoe? Dat blijf nog een verrassing.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top