Pesentatie eerste boeken van de Nederlandse Sportboeken Club

Nieuws Geen reacties op Pesentatie eerste boeken van de Nederlandse Sportboeken Club 177

Vandaag (vrijdag) vindt in de Sir Winston Entertainment Club de presentatie plaats van de eerste vier boeken van de Nederlandse Sportboeken Club. Wil je er bij zijn? Dat kan, het begint om 18.00 uur.

Sir Winston Leisure is te vinden op de hoek van het Kessler Park en de lange Kleiweg. Aan de Lange Kleiweg kan gratis geparkeerd worden. Welke boeken worden er gepresenteerd?

De leeuw brult mooie verhalen (van Martin van Zaanen)

HVV is al sinds 1883 een koning onder de voetbalclubs. De Leeuw van Wassenaar of de Groote Haagsche, zoals de vereniging al sedert jaar en dag wordt genoemd, heeft veel betekend voor het Nederlandse én mondiale voetbal. Zo staat HVV – na Ajax, PSV en Feyenoord – met tien titels nog altijd op de vierde plaats van de eeuwige ranglijst van Landskampioenen, HVV was de eerste Nederlandse club met een Engelse trainer en met een tribune en kleedkamers, de eerste aanvoerder van het Nederlands elftal was een HVV’er, op HVV’s thuisbasis de Diepput werden twee interlands gespeeld, HVV bracht 23 internationals en 1 locoburgemeester voort, het was de eerste Nederlandse club met een jeugdafdeling en niet-onbelangrijk: een HVV’er was medeoprichter van de FIFA.
Deze en meer historische feiten inspireerden voetbalchroniqueur Martin van Zaanen tot het schrijven van dit unieke document. In met smeuïge anekdotes doorspekte verhalen geeft hij u een rondleiding door een club die in leeftijd dan weliswaar hoogbejaard mag zijn, maar die tot op de dag van vandaag nog altijd brult van het jonge leven.

Vertel mij wat (van Jan Linkerhof)

Een globetrotter of jobhopper mag je hem niet noemen, maar Jan Linkerhof (1955) heeft in zijn carrière toch heel wat clubs versleten. Hij begon bij Laakkwartier en verkaste al snel naar Wilhelmus waar hij als veelbelovend linksbuitentje van 17 in het eerste debuteerde. Daarna belandde hij bij een reeks mooie clubs in en buiten Den Haag, als speler en later als trainer, zoals VUC, VCS, Voorburg, de Valkeniers, DSO, RVC, BTC, Kranenburg, DUNO, Houtwijk, Rijswijk, JAC, Duinoord en RAS. Hij was zelfs als oefenmeester actief in Noord-Amerika en Zuid-Afrika. En als Zier Tebbenhoff zijn zin gekregen had, was hij zelfs trainer van de fameuze Antwerpse profclub Beerschot geworden.
Nog altijd staat Jan Linkerhof vrijwel dagelijks op het malse voetbalgras om jong talent te vertellen hoe het moet. Dat kan hij namelijk als de beste: vertellen hoe het moet. In deze autobiografie doet hij dat ook. In geuren en kleuren. Soms lekker plat Haags en recht voor z’n raap. Maar ook ingetogen en geëmotioneerd. Want Jan Linkerhof is heel veel. Maar toch vooral ook een mens.

Voetbalplaatjes maar niet van Panini (van Jimmy Tigges)

Wie was vóór Abe Lenstra de eerste zingende voetballer in Nederland? Wat hebben die Toten Hosen tegen ‘scheissverein’ Bayern München? Welke voetballers slaagden erin nóg beroerder te zingen dan Johan Cruijff? Welke Britse groep maakte zich op vinyl sterk voor het uitreiken van de wereldbeker door de Italiaanse pornoster Cicciolina? Waarom kreeg Lenny Kuhr een zoen van Rinus Michels? Hoe kwam ‘Rudy Koelit’ op de voorpagina van Muziekkrant Oor terecht? Wie joeg de FC Den Haag-spelers de studio in voor het opnemen van de single ‘Jagen jagen’? Welke voor het leven geschorste Haagse scheidsrechter annex mede-eigenaar van Swansea City nam ooit een plaatje op tegen voetbalgeweld?
In dit van veel originele hoesjes voorziene voetbalgrammofoonplaatjesboek geeft muziek- en voetbalfanaat Jimmy Tigges antwoord op deze en meer prangende vragen en vertelt hij boeiende, luchtige maar vooral zeer wetenswaardige achtergrondverhalen over Hup Holland Hup, De Voetbalmatch, Koning Voetbal, We Gaan Naar Rome, Maradona’s warming-up op de tonen van Live Is Life, de Sparta Marsch, Stille Willem, You’ll Never Walk Alone en nog veel meer.

Van Malieveld tot Melis Stokelaan, De Haagse Voetbal Historie, deel 1 (van Rob Pronk)

In de zomer van 2006 kreeg Rob Pronk (1964), fietsend in de driehoek Buurtweg-Waalsdorperlaan-Landscheidingsweg, een hevige aanval van nostalgie. Hij dacht terug aan de mooie voetbaljaren van weleer, aan dat schitterende gebied op de grens van Den Haag en Wassenaar dat ooit onderdak bood aan legendarische clubs als OSC, SV’35, Postalia, Oranjeplein, VDS, ESDO, Paraat, Profclub Den Haag ’54, JAC, Marathon, Maasstraat, Archipel en vele andere. En opeens wist hij het: die gevoelens van weemoed, die gepassioneerde gedachten aan voorbije tijden, die zijn universeel en dus moeten ze worden vereeuwigd.
Aldus bedacht Rob de website De Haagse Voetbal Historie waarop hij zichtbaar maakte wat voor honderdduizenden liefhebbers veelal slechts vage herinneringen waren. De geschiedenis van het Haagse voetbal van de 20ste eeuw is sindsdien een schilderachtig digitaal lees- en plaatjesboek, bomvol foto’s, verhalen, anekdotes, data en tal van andere wetenswaardigheden.
Het is logisch dat er nu ook een boek verschijnt van De Haagse Voetbal Historie. Een eerste deel, wel te verstaan, met heel veel juweeltjes van historische foto’s. Want er valt veel, héél veel te melden over de geschiedenis van de mooiste voetbalstad van Nederland..

Kom ook vandaag om 18.00 uur naar Sir Winston Leisure voor de presentatie van de eerste exemplaren.

Een boek aanschaffen? Mooi cadeau voor Sinterklaas of de Kerst! Heel simpel, ga naar onze webshop en binnen enkele dagen wordt het boek (of de boeken) thuis afgeleverd.

 

Zoeken

Back to Top