De Vierde Helft (51)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (51) 202

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Verval

Nederland staat 21ste op de FIFA wereldranglijst. Nog achter landen als Egypte, Costa Rica, Peru, Mexico en Kroatië. Meer zal ik er maar niet noemen om te voorkomen dat mijn kop nog roder wordt. En dan hebben we het dus over onze nationale voetbaltrots: het Nederlands elftal bijgenaamd Oranje. U weet wel met die vervaarlijke leeuw op de borst.

Kijken we naar de UEFA en het clubvoetbal, dan is de situatie even beroerd. Op grond van de door Nederlandse clubs binnen de Champions League en de Europa League verzamelde punten (gebaseerd op bereikte resultaten in die bekercompetities) staat Nederland nu dertiende. Achter landen als Rusland, Oekraïne, Turkije, Tsjechië en Zwitserland.

Op grond van deze rangschikking zullen Nederlandse clubs met ingang van het seizoen 2018-2019 voorronden moeten gaan spelen om het hoofdtoernooi van de Champions League (CL) en de Europa League (EL) te bereiken. De nationale kampioen moet naar de derde voorronde CL, de nummer twee nog een ronde eerder. Nu nummers drie en vier starten beide in de tweede voorronde EL. De bekerwinnaar een ronde later.

Dan hebben we het dus in concreto over bijvoorbeeld als Ajax, Feyenoord en PSV; clubs met een grote naam in Europa. Verenigingen die ook de nodige Europese bekers hebben gewonnen. Gedegradeerd tot het spelen van voorronden voor Europese competities tezamen met nobody’s uit landen waar het echte voetbal nog moet worden uitgevonden.

En wat doen wij? Niets. Helemaal niets. Het is in voetballand niet tot een opstand gekomen. Geen revolutie. Niemand op de barricaden met leuzen als ‘stop het verval’ of ‘verdedig onze voetbaleer’.

Er was ooit een bekend voetballied dat nu heel belegen klinkt maar waarvan de kerngedachte nog prima bruikbaar is, ook voor clubs. ‘Hup Holland hup. Laat de leeuw niet in z’n hempie staan. Hup Holland hup. Trek het beestje geen pantoffels aan. Hup Holland hup. Laat je uit ‘t veld niet slaan. Want de leeuw op voetbalschoenen Durft de hele wereld aan’. Maar ‘we’ durven niemand meer aan. We zijn kennelijk al blij als we mee mogen doen en af en toe een bemoedigend resultaat halen. Omdat de tegenstander niet voluit gaat.

Ondertussen zijn we in Zeist, waar de KNVB zetelt, bezig met de ‘voetbalpiramide’. Een tweede- en derde divisie. Al dan niet met tweede teams van clubs uit het betaalde voetbal. We praten over aantallen contractspelers voor amateurclubs, gekoppeld aan de status van hun jeugdopleiding. Over landelijke- dan wel regionale indelingen.

Allemaal gerommel in de marge. Nederlandse trainers in het buitenland weten het al lang. Daar wordt veel harder getraind, wordt veel fysieker gewerkt en ligt het tempo in wedstrijden veel hoger. Daar stellen spelers niet voortdurend vragen en als ze dwars gaan liggen kunnen ze zonder pardon ophoepelen.

Elders worden Eisen gesteld. Eisen met een hoofdletter. Daaraan moet door iedereen voldaan worden. Waarbij de lat ook steeds hoger wordt gelegd. Je kunt mee of je haakt af. Niks geen pappen en nathouden, meehobbelen op halve kracht, huilebalken of zeuren over respect en opgebouwd krediet.

Duitsland lag ooit qua jeugdopleiding mijlenver achter bij de Nederlandse clubs. Men kwam hier kijken hoe wij het deden. Pikten de goede dingen er uit en paste die zelf toe. Nu is de jeugdopleiding bij Duitse voetbalclubs de Nederlandse ontstegen. En niet zo’n klein beetje ook. Een goede Duitse jeugdspeler verdient 10.000 euro per maand!

Ik hoor het u al zeggen ‘ja, maar zoveel geld hebben wij in Nederland niet’. Natuurlijk is de markt in Nederland kleiner. Dus ook het aantal sponsoren die geld, veel geld, willen steken in het betaalde voetbal. Van de andere kant is er ook zoiets als boerenslimheid. En er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Wordt eens inventief!

Vooralsnog gebeurt er niets. Probeert niemand iets. Leggen wij ons bij de situatie neer. Het grote voetballand Nederland is een klein voetballand geworden dat alleen nog een beetje serieus wordt genomen omdat er af en toe een talent ontdekt wordt dat voor veel geld naar het buitenland gaat (om daar vervolgens te mislukken).

Is het dan gek dat de belangstelling voor het voetbal afneemt? In mijn omgeving hoor ik alleen maar mensen die de wedstrijden op t.v. van Oranje, CL of EL niet meer bekijken. Die zelfs Studio Sport op zondagavond laten lopen. ‘Voetbal? Het interesseert mij niet meer’. Dat is de nieuwe trend.

Het verval is ingezet. En nog veel harder dan de cijfers van FIFA en UEFA suggereren. Want de fans die afhaken krijg je niet meer terug. En die toeschouwersaantallen? Window dressing: het meetellen van seizoenkaarthouders en skyboxbezitters die er niet zijn, net zoals onder sponsoren afgezette kaartjes die ongebruikt blijven.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top