De Vierde Helft (53)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (53) 208

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Aandoenlijk

Ik stond onlangs weer eens langs de lijn bij een wedstrijd in zaterdag 1B. Ik was wat vroeg dus ik kon zelfs de voorbereiding meepikken. Hoofdtrainers die de opwarming van hun spelers overlaten aan de assistenten. Die het belangrijker vinden met ‘bekenden’ aan de andere kant van de reclameborden te converseren. Of een vertegenwoordiger van de media, die zichzelf het belangrijkst van allemaal vindt, te woord te staan. Lachen, handdrukken, armen om de schouders, her en der een tik op het achterwerk. Niet direct de ideale voorbereiding op een duel, lijkt mij.

Tijdens het duel is de ene oefenmeester voortdurend bezig zijn spelers op de juiste posities en loopwegen attent te maken. De ander roept zijn mannen permanent op te blijven opletten. En dat op dit niveau. Alsof er kleuters in het veld staan die voor het eerst een wedstrijd spelen waarbij het erom doet. ‘Hou het breed’ is een kreet die tegenwoordig al bij de pupillen gebruikt wordt.

Het is aandoenlijk, dit geploeter. En dat in een klasse die door menigeen als de hoofdklasse C wordt bestempeld in plaats van eerste klasse.

Opvallend, de wedstrijd wordt er niet beter op. De acteurs in het veld blijken te doen waar men zin in heeft. En de coaches staan machteloos. Verder dan wat gemompel met de assistent komen ze niet. Of een wissel, inclusief aai over de bol, tik op de kont. Wat ook aandoenlijk is, is de publieke belangstelling voor deze confrontatie. Nog geen 150 man langs de lijn. En betalen? Ho maar. Er is wel een kassa bij het toegangshek, maar wie met vastberaden tred doorloopt, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Verder commentaar overbodig.

Hoe aandoenlijk was ook het ‘ trotse’ bericht dat Michael van Praag herkozen is als lid van het uitvoerend comité van de UEFA. ‘Goed nieuws voor het Nederlandse voetbal, dat daarmee zijn invloed op de UEFA-burelen handhaaft’. Welke invloed? Verloor meneer Van Praag niet kansloos bij de verkiezing tot UEFA-voorzitter van de Sloveen Aleksander Ceferin? Dezelfde meneer die alle ideeën en plannen van Van Praag naar de prullenbak verwees.

Van Praag liet weten: ,,Ik ben hier blij mee, natuurlijk. Ik rekende op voldoende steun om mijn werk hier voort te zetten. Ik ben op de eerste plaats blij voor het voetbal, ook voor het Nederlandse voetbal. Onze stem moet op het hoogste niveau gehoord blijven in Europa. Niet om alleen maar voor onze eigen belangen op te komen, maar ook voor het belang van het internationale voetbal.’

Aandoenlijk. Toen de UEFA besluiten nam inzake deelnemers aan Champions League en UEFA-Cup was meneer Van Praag er niet. Dus legden Nederlandse clubs qua toegang tot beide toernooien het loodje. Hoezo opkomen voor Nederlandse belangen? Zielig, en dus aandoenlijk.

Nu we toch bij de KNVB zijn, waarvan ene Van Praag voorzitter is, laten we dan eens de competitieopzet onder de loep nemen. De ‘piramide’ is tegenwoordig een heilig begrip bij de voetbalbond. Clubs die niet con amore meewerken, raken ineens punten kwijt. Dictatoriale maatregelen.

Dat is op zich niet aandoenlijk, maar schandalig! Aandoenlijk is veel eerder de toestand lager in de piramide. De regionen waar de KNVB geen interesse in heeft. En geen belangstelling voor ontwikkelt ook. Als de verenigingsleden maar keurig betalen en er verder geen problemen ontstaan.

Ik doel dan op de klassen waar clubs na twee derde van de competitie moeten constateren dat ze vrijwel nog geen duel hebben gewonnen en circa honderd goals tegen hebben gekregen. Om in deze regio te blijven, praat ik dan over WVC (zaterdag 4A) 2 punten, doelsaldo 17-135, De Ster (zaterdag 4B) 6 punten, doelsaldo 25-137, HPSV (zaterdag 4B) 1 punt, doelsaldo 14-112, DHC (zaterdag 4D) 10 punten, doelsaldo 33-127 en Wanica Star (zaterdag 4D) 0 zeges, doelsaldo 24-128.

Op zondag spreken we dan over Remo (3B) 0 zeges, doelsaldo 17-50, Leidsche Boys (4A) 0 zeges, doelsaldo 19-82 en Wanica Star (4B) 1 zege, -4 punten, doelsaldo 19-65.

Denkt de voetbalbond nu echt dat het voor tegenstanders leuk is om met tien en meer nul te winnen? En wat heeft dat nog met een ‘eerlijk’ competitieverloop te maken? In Spanje verloor Eldense onlangs met 12-0 van van CF Barcelona B. De club besloot zich meteen terug te trekken uit de competitie. De trainer werd opgepakt op verdenking van matchfixing.

Zo kan het dus ook. Oké, profs zijn niet te vergelijken met amateurs. Al verwart de KNVB beide wel voortdurend. En huilt krokodillentranen over diezelfde amateurs. In plaats van in te grijpen op een nuttige en effectieve manier. Het is en blijft aandoenlijk.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top