De Vierde Helft (55)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (55) 201

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Duo

Dat de voetbalwereld een wereld op zich is weten we allemaal. Dingen die elders niet mogen, mogen in de voetbalwereld juist wel. En omgekeerd. Neem de keuze voor een nieuwe bondscoach bij het Nederlands elftal. Dat wordt dus Dick Advocaat met Ruud Gullit als assistent.

Volgens de man die het bij de KNVB mocht bepalen, Hans van Breukelen, het beste duo dat er te vinden was. Het tweetal moet er voor gaan zorgen dat ‘Oranje’ toch nog maar het WK voetbal van 2018 in Rusland gaat.

In de eigen groep staat het Nederlands elftal nu vierde: 7 punten uit 5 wedstrijden. Acht goals voor, zes tegen. Er moeten nog vijf wedstrijden gespeeld worden. In volgorde: Luxemburg thuis, Frankrijk uit, Bulgarije thuis, Wit-Rusland uit, Zweden thuis. Dat alles tussen 9 juni en 10 oktober.

De poulewinnaars gaan direct naar het WK, de acht beste nummers twee spelen een play-off om vier plaatsen. Op groepsleider Frankrijk komt Oranje nu al zes punten achter, op nummer twee Zweden drie.

Dick en Ruud boden zichzelf aan. Via de media en ‘derden’. Nu is dat meestal geen teken van sterkte en geloof in eigen kunnen. Heb je dat wel, dan wacht je tot je gevraagd wordt. Dick liet niet al te lang geleden bondscoach Danny Blind in de steek. Die moest hij als ‘senior assistent’ helpen. Een dik salaris in Turkije was Haagse Dickie plots meer waard. Ruud was misschien succesvol als speler, als trainer was hij dat niet. Overal vertrok hij, al dan niet gedwongen, voortijdig. In 2011 was hij voor het laatst als coach actief. Bij Terek Grozny. Voor heel veel geld. Sinds ongeveer een jaar profileert Ruud zich weer overal. Als voetbalcommentator en expert. Zelfs bij Match of the Day zit hij weer af en toe om in steenkolen Engels nietszeggende zinnetjes uit te kramen. ‘You know’. Dick en Ruud zijn nu plots de redders in de nood. Discipline gekoppeld en lang leve de lol. Kan niet goed gaan.

De internationals reageerden ‘verrast’ op de keuze van de KNVB. Geen wonder. Dick Advocaat stond aanvankelijk niet eens op de nominatie. Werd ook door niemand genoemd. Ruud Gullit werd als ‘assistent’ meerdere keren beoordeeld in procedures en te licht bevonden. Als het duo het met Oranje niet redt, mogen ze meteen ophoepelen. Gaan ‘we’ wel naar het WK dan mogen ze dat toernooi nog samen doen. Daarna is het ook biezen pakken. Lekker blijk van vertrouwen. Dat er gedraaid is en wordt, door alle betrokkenen, is de voetbalwereld eigen. Ene Henk ten Cate claimt dat hem de baan van bondscoach is toegezegd door Van Breukelen. Getuigen hebben dat ook gehoord.

Meneer Van Breukelen reageert door te zeggen dat hij dat ‘in mijn perceptie’ nooit heeft gezegd tegen Ten Cate. Net zo min als ‘ik ontken toch alles’ toen Ten Cate dreigde met de toezegging naar buiten te komen. Op de directe vraag of hij liegt zegt Van Breukelen geen keihard ‘nee’. Dat doet hij ook niet bij de vraag ‘vertel je de waarheid?’. Daarop komt geen krachtig ‘ja’. In plaats daarvan komen er alleen fraaie volzinnen. Herhalingen van eerdere uitlatingen of de wedervraag ‘hoor je wel wat ik heb gezegd?’.

Ten Cate mocht het van Van Breukelen alleen worden als Fred Rutten zijn assistent was/werd. Ten Cate zelf wist dat niet (want het werd hem niet gezegd) en Rutten wilde helemaal niet onder Ten Cate werken, zo bleek pas toen het hem écht werd gevraagd. Toen het koppel Ten Cate/Rutten niet haalbaar bleek, kwam de combinatie Advocaat/Gullit bovendrijven. Aldus Van Breukelen. Die eerder had nagelaten over ‘koppels’ te spreken en alle betrokkenen ook in het ongewisse liet dat het over door hem bepaalde duo’s ging. Waarom kon Ten Cate bijvoorbeeld niet met Fred Grim als assistent? Die zit tenslotte al als assistent-bondscoach bij de KNVB en geldt nu als bondscoach ad-interim.

Kortom: wat in de normale wereld zwart is, is in de voetballerij wit. Of grijs. Dan wel nog een heel andere kleur. Alleen ziet niemand dat en als mensen het wel door hebben wordt keihard gezegd dat ze het helemaal verkeerd zien. Of dat dat hun interpretatie is. De KNVB noemt zichzelf een professionele organisatie. Hans van Breukelen zegt dat hij steun heeft van zijn bazen, het beste met het Nederlandse voetbal voor heeft en overigens over een huid als een olifant beschikt. Zijn bazen zijn even onnozel als Hans. Het hele gedoe nu laat zien dat het voetbal al weer beschadigd is. Een olifantshuid hebben betekent zoveel als ‘ik kan veel verdragen’. Prima voor Hans, maar de vraag is hoelang degenen die het echt goed menen met het Nederlandse voetbal ‘het’ nog kunnen verdragen.

Soms heb je een echte harde klap nodig om tot het inzicht te komen dat je het radicaal anders moet gaan doen. Dick en Ruud zijn een noodgreep. Pappen en nathouden. Twee mannen die niets oplossen en alleen maar problemen verdoezelen. Ter meerdere eer en glorie van henzelf en ene Hans van Breukelen. Nu maar hopen op een spelersstaking.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top