De Vierde Helft (58)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (58) 254

In de derde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

KNVB

Deze week publiceerde Haaglanden Voetbal de nodige artikelen over de handel en wandel van de KNVB in de laatste weken. Inclusief de namen van de betroffen, of moet ik zeggen getroffen, clubs.

Het was geen fraai beeld. Gestuntel alom. Waarbij de consequenties van dat wanbeleid gedragen moeten worden door de clubs. De voetbalbond zelf gaat vrijuit.

Natuurlijk, er zijn besluiten teruggedraaid door tuchtcommissies en commissies van beroep. Alleen schijnt daar binnen de voetbalbond niemand iets van te leren. Men blijft gewoon dezelfde fouten maken. Jaar in, jaar uit. En dan maakt het niet eens meer uit of het om wedstrijden of indelingen gaat. Zelfs de eigen reglementen worden met voeten getreden. En er komt nooit een excuus vanuit de bond.

Eind negentiger jaren, begin jaren 21ste eeuw was ik secretaris/manager van de VSV Tonegido. Ook toen was het al zo. Als de bond aantoonbaar fout zat werd de bal bij de club neergelegd: die moest maar beslissen wat ze wilde. Of er werd geld gestort. Als een soort afkoop.

Toen ik mijn functie bij de VSV Tonegido opgaf kreeg ik vanuit diezelfde voetbalbond te horen dat ik wel verdomd lastig was geweest met al mijn weerwerk maar dat ik, dat moesten ze toegeven, het meestal wel aan het juiste eind had. Daar heb je veel aan als je weg bent en de club niet meer kunt helpen.

Het is typisch voor het optreden van de KNVB. Eigen falen nooit erkennen. Tenminste niet in het openbaar. Ik heb me altijd afgevraagd waarom zoveel clubs zich neerleggen bij het ‘gedoe’ van de voetbalbond. Waarschijnlijk uit angst voor ‘maatregelen’ vanuit diezelfde bond.

Denkbeeldig is dat niet. Leden van tucht- en beroepscommissies worden immers door de KNVB aangesteld. Formeel zijn ze onafhankelijk, maar in hoeverre dat echt zo is, valt te betwijfelen.

Bovendien claimt de KNVB, net als alle voetbalbonden inclusief UEFA en FIFA, boven de wet te staan. Men heeft eigen regels en reglementen. Met burgerrechters, zo luidt de stelling, heeft men niets te maken. En een club die het waagt toch naar een burgerrechter te stappen, zal het weten ook. Zo wordt tenminste achter de hand duidelijk gemaakt.

In het bedrijfsleven worden werknemers die acteren zoals de KNVB-werknemers zonder pardon aan de kant geschoven of ontslagen. Binnen de voetbalbond mogen ze gewoon blijven zitten en behouden ze ook hun taakgebied. Hun bazen wassen de handen in onschuld en blijven eveneens gewoon zitten. Tuchtrechtelijk zijn de KNVB-mensen niet aan te pakken. Daar heeft het zelf opgestelde reglement wel voor gezorgd.

Ooit was Den Haag en omstreken een eigen afdeling binnen de KNVB. Daarna viel Den Haag ineens met Leiden onder West III. Vervolgens ging het hele spul naar Rotterdam om in Zeist te eindigen. Kortom: de afstand tussen clubs en KNVB is steeds groter geworden. We kennen elkaar niet meer. Persoonlijke contacten zijn vervangen door de computer. Inleven is er niet meer bij.

Dat het niet alleen een probleem is van ‘ de onderkant’ (lees: de amateurafdeling) is wel duidelijk. In de afdeling betaald voetbal ontbreekt al tijden een directeur. De technische man, Hans van Breukelen, stapt na een jaar dienstverband op. Een puinhoop achterlatend.

Van ‘bondsvoorzitter’ Michael van Praag hoort niemand meer iets na zijn mislukte pogingen FIFA- en UEFA-baas te worden. Hoogmoed komt voor de val. En het ‘zooitje in Zeist’ aanpakken is kennelijk te min voor Van Praag.

ADO Den Haag

Na de KNVB nog even over ADO Den Haag. Ik steun de gemeente Den Haag die de begroting afkeurde. Althans, niet tekende. De begroting is een opgeblazen ballon. Als je moet blijven zweven door een lening van vier miljoen euro, die je wordt aangeboden door een louche onderneming in Hong Kong, zou ik de landing maar vast inzetten.

Dat Hui Wang, of omgekeerd, niet te vertrouwen is, is al eerder gebleken. Zijn vrienden uit Hong Kong zijn dat ook niet. Conclusie: ADO Den Haag is in handen geraakt van de Chinese maffia. Dat dat kon gebeuren valt een drietal partijen aan te rekenen: Mark van der Kallen (die met Wang in zee ging), de gemeente Den Haag (die Wang niet na liet trekken en te weinig garanties afdwong) en de KNVB (die akkoord ging met de overname van ADO door Wang).

Dat Van der Kallen voor zijn geld koos, oké. Maar hij had iets kritischer mogen en moeten zijn. Het ging tenslotte om ‘zijn’ club. Den Haag kleunde gruwelijk mis, de KNVB faalde met zijn financiële experts en licentiecommissie. Die laatste keurde immers telkens alles goed wat uit Den Haag kwam. Ben benieuwd hoe dat nu gaat. En wie er straks op de blaren zag zitten.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top