De Vierde Helft (60)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (60) 210

Ook in de vierde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Reglementen

Ik kom even terug op de zaak vv Wilhelmus. U weet wel, de Voorburgse zondag tweedeklasser die degradeerde nadat een beslissende wedstrijd tegen PVC uit Utrecht niet werd uitgespeeld. Volgens de KNVB-reglementen had dat duel hoe dan ook het einde moeten halen omdat het een wedstrijd betrof waar het nog ergens om ging.

De ‘eigen’ tuchtcommissie negeerde de regels van de ‘eigen’ bond, net als de commissie van beroep; instanties waar de vv Wilhelmus tevergeefs protesteerde tegen de gedwongen afdaling naar de derde klasse.

Het was de Haagse rechter die ‘de Wespen’ wel in het gelijk stelde. De KNVB weigerde echter het vonnis uit te voeren en dus was er een nieuwe gang naar de rechter nodig, ditmaal in Arnhem. Tot grote ontsteltenis oordeelde de magistraat daar dat de vv Wilhelmus een terechte straf had gekregen. Het duel tegen PVC was immers door toedoen van de Voorburgers gestaakt. Dat het helemaal niet ging over een straf, maar om het correct hanteren van de eigen regels ‘vergat’ de Arnhemse rechtspreker even.

Het gevolg: de vv Wilhelmus speelt in de derde klasse en kan hoogstens nog via een langlopende ‘bodemprocedure’ juridisch gelijk zien te krijgen. Dat verandert echter niets aan het speelniveau.

Hoogstens kan er bij een gewonnen bodemzaak een schadeclaim bij de KNVB worden ingediend. De bond zal die echter juridisch bestrijden. En dus ben je als amateurclub weer jaren bezig met een strijd in rechtbanken in plaats van een strijd op een groen veld.

Fan van de vv Wilhelmus of niet, feit is dat de KNVB de eigen regels negeert als het de bond uit komt. En dat de organisatie in Zeist daar nog mee weg komt ook. KNVB-functionarissen zijn persoonlijk niet aan te pakken. Daar is in het tuchtrecht voor gezorgd. De strijd moet dus altijd worden aangegaan met ‘de KNVB’: een groot en machtig orgaan met veel geld en mogelijkheden.

De moet dan als amateurvereniging al heel sterk staan om van die grote bond te winnen. Of tenminste je gelijk te krijgen. Maar aan dat laatste heb je soms ook niets; zie het geval vv Wilhelmus.

In mijn tijd bij de VSV Tonegido heb ik het diverse malen meegemaakt dat de KNVB de eigen reglementen met voeten trad. Als de bond daarop werd gewezen waren de reacties altijd afwachtend en afhoudend. Of men beliep de weg van de minste weerstand. Zo weigerde een club waar de finale om de districtsbeker werd gespeeld om keurig af te rekenen met beide deelnemers: vv Scheveningen en VSV Tonegido. Na eindeloos zeuren hebben we de KNVB ingeschakeld. Die dwong de vereniging echter niet tot het nakomen van de financiële verplichtingen (reglementair vastgelegd), maar betaalde uit de eigen kas aan de twee finalisten elk 2000 euro.

Enkele jaren later, weer de finale om de districtsbeker, nu bij UDO. Nadat er geen cent richting VSV Tonegido kwam navraag gedaan. Er bleek geen entreegeld te zijn geïnd ook al moest dat volgens de reglementen wel. De KNVB had daar stilzwijgend mee ingestemd. Gewezen op de eigen reglementen maakte de voetbalbond 5000 euro uit eigen kas over aan de VSV Tonegido.

Nog een voorbeeld: clubs mogen reglementair maximaal drie wedstrijden in acht dagen spelen. De VSV Tonegido speelde op zondag en zondag competitie. Door de week moest er nog een eerder gestaakt duel afgewerkt worden (twintig minuten of zoiets). En er kwam een wedstrijd om de HC-Cup bij HBS bij.

HBS wilde niet meewerken aan een verplaatsing. En wat deed de KNVB? Niets. De VSV Tonegido moest het maar uitzoeken waarbij wel gemeld werd, dat niet opkomen tuchtrechtelijk zou worden aangepakt. Het duel om de HC-Cup hebben we dus maar afgezegd. Formeel trok de VSV Tonegido zich terug. Vanwege de belabberde houding van de KNVB.

Ik heb al vele maken betoogd, dat de bond er voor de clubs moet zijn. In de praktijk is het echter eerder andersom. De clubs zijn er voor de bond. Zolang ze keurig doen wat de KNVB wil is er niets aan de hand. Meegaan met alle grillen en grollen uit de districtskantoren en Zeist. Braaf zijn en vooral niet lastig doen. Instemmen met elk voorstel en besluit, hoe vreemd het ook lijkt.

En, het belangrijkste van alles, keurig betalen. Dat het product waarvoor betaald wordt steeds slechter wordt doet niet ter zake. Daar mag je niets over zeggen. Doe je dat toch dan wordt je gestraft. Waarbij de KNVB ook nog een misbruik maakt van de eigen machtspositie. Een alternatief is er immers niet.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top