De Vierde Helft (61)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (61) 450

Ook in de vierde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Double Header

Ik heb onlangs in één weekeinde twee duels in de ‘vierde divisie’ van Nederland bekeken: sv Nootdorp – Swift A. in de hoofdklasse zaterdag, en RKAVV – De Bataven in de hoofdklasse zondag. Gewoon om eens een vergelijking te kunnen trekken over het voetbal op dit niveau.

Ik moet zeggen, het viel niet mee. Het was dat de zon lekker scheen en ik beide wedstrijden moest afkijken vanwege deze rubriek, anders was ik al voortijdig vertrokken. Op beide complexen.

sv Nootdorp – Swift A. om te beginnen. Zo’n 300 toeschouwers. Sfeer 0,0. Geen muziek, geen speaker. Niets. De geluidinstallatie kan net zo goed worden weggehaald. Ook in de rust en na afloop doodse stilte. De grasmat is nog even slecht als in voorgaande jaren. Niets aan gedaan.

De thuisploeg speelt het bekende spel: gesloten verdediging, laat de tegenstander komen, met een lange bal gokken op een snelle counter. Pardon, dat heet tegenwoordig ‘in de omschakeling’. Plus, maar dat zijn we van de SV gewend, de nodige agressiviteit. Over mijn lijk-mentaliteit.

Swift A. is technisch stukken beter. Combinatievoetbal, snel, strak, over de grond, veel positiewisselingen met het gebruikmaken van beide vleugels. Alleen stokt het bij de rand zestienmeter.

De thuisploeg komt, geheel tegen de verhouding in, via een frommelgoal nog op 1-0, maar rent voor de rest alleen achter de bezoekers aan. Dat heeft kennelijk zo veel energie gekost dat de thuisploeg halverwege de tweede helft wegzakt. Met als gevolg: twee snelle doelpunten voor de bezoekers. Een slotoffensief tegen het zich terugtrekkende Swift A. heeft nog bijna succes. Het is dat de doelman van de bezoekers nog een bal uit de winkelhaak haalt en een andere van onder de lat wegtikt. Het was ook niet verdiend geweest.

RKAVV – De Bataven dan. Dreunende muziek al een half uur voor aanvang. Een speaker ook, maar die weet niets. Geen opstellingen of wat dan ook. Maar hij hoort zichzelf kennelijk graag praten. Rook bij de entree van de gladiatoren, plus een partij slingers en confetti. Kunstgras dit keer. En nog geen 150 belangstellenden langs de lijn, waarvan de helft na rust is verdwenen.

Het combinatievoetbal zit er bij beide wel in, al komen talloze passes niet aan en zijn de onderlinge misverstanden niet te tellen. Bij de thuisploeg bestaat de rechterkant als men aanvalt, niet. Bij de bezoekers is dat de linkerflank. Kansen zijn er niet of nauwelijks al zijn de bezoekers wel iets dreigender dan de heren van de Kastelenring. Na rust – in de rust is er in tegenstelling tot bij de sv Nootdorp wél een programma voor een jeugd – eenzelfde beeld, met een nog meer aandringend De Bataven. De 0-1 is dan ook terecht.

In het laatste kwartier stuurt RKAVV-trainer Maurizio Ceccucci zijn twee centrale verdedigers naar de frontlinie voor het betere breekwerk. De fans langs de lijn voorspelden het al. Het werkt. Het duo is koppen groter dan haar opponenten in de achterhoede van De Bataven. In de laatste vijf minuten gaat de stand van 0-1 naar 2-1. Niet echt verdiend maar goed.

De balans van een weekeindje voetbal. Om bij het spel zelf te beginnen: Swift A. de beste, gevolgd voor de Bataven, RKAVV en sv Nootdorp. Gras of kunstgras? Het maakt geen bal uit. Entertainment: bedroevend bij sv Nootdorp, beter bij RKAVV, maar daar komen dan weer veel minder mensen op af. Die kunnen bij RKAVV wel hun auto’s kwijt want er is genoeg parkeerruimte. Bij sv Nootdorp is dat een crime. In beide gevallen moet een bezoeker een handvol euro’s neertellen om het spektakel te kunnen gadeslaan. Heb ik niet gedaan overigens. Ik had het er ook niet voor over gehad, het gebodene nog eens beschouwend. De vierde divisie van Nederland. Geen wonder dat het er met het Nederlandse voetbal zo beroerd voor staat. Toch nog een positief punt: bij beide wedstrijden was de arbitrage prima. Mag ook wel eens gemeld worden.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top