De Vierde Helft (62)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (62) 260

Ook in de vierde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Kelder

‘Zo, kom je eens kijken in de kelder van het zaterdagvoetbal?’ Hij glimlacht erbij. Zelfspot, want hij is zelf in deze contreien werkzaam. Het zijn de voetbalklassen waaruit je niet kunt degraderen. Hoe beroerd je het ook doet, met hoeveel nul je ook wekelijks verliest, het seizoen erop kun je gewoon weer meedoen. Tenzij de club tussentijds overlijdt natuurlijk.

Degraderen: het gebeurt dit seizoen zelfs niet vanuit de Jupiler League. En dat wordt dan doodleuk besloten terwijl de competitie al twee maanden loopt. En is er iemand die protesteert? Die zich afvraagt wat voor onzin dit is in een prestatieve sporttak waar het alleen maar gaat om winnen en verliezen. Om prijzen pakken. Om titels.

Dat een club in de Jupiler League blij is aan het einde van het seizoen niet nog verder weg te moeten zakken, is nog te begrijpen. Maar zelfs in de tweede divisie bleef het stil. De divisie waar de kampioen straks geen echte kampioen is (want geen promotie), hoogste titelhouder.
Overigens: uit zondag 1B degradeert ook niemand nu Kocatepe niet meer bestaat. Dat heeft de KNVB vorige week besloten terwijl al een maand bekend was dat de Rotterdamse vereniging het loodje had gelegd.

Hoe dan ook, degraderen is kennelijk ‘uit’. Dat terwijl de KNVB een paar seizoenen terug kwam met de ‘voetbalpiramide’ als oplossing voor de neergang in het Nederlandse voetbal. De scheiding tussen betaald- en amateurvoetbal moest weg. Overal diende promotie en degradatie mogelijk te zijn. We weten allemaal hoe het ging: er was ‘gedoe’ over de indelingen (zaterdag/zondag, welke districten bij elkaar) en het invoegen van belofteteams van clubs uit het betaalde voetbal in de competities der ‘amateurs’.

Ondanks soms felle protesten zette de voetbalbond de eigen zin door. Om nu plots weer bij te draaien. De piramide wordt herbouwd. De bond heeft dat zelf via een publicatie bekend gemaakt. Nu heb ik altijd geleerd dat voetbal een volkssport is. Wie echter de tekst van de KNVB tot zich wil nemen, dient een universitaire opleiding te hebben genoten.
‘Traject naar vernieuwing voetbalpiramide van start’ heet het document. Gesproken wordt over het ontwikkelen en verkennen van nieuwe scenario’s. KNVB-voorzitter Michael van Praag wordt opgevoerd: ,,We moeten er samen uitkomen en daarom samen terug naar de tekentafel. Daar zullen we ons gemeenschappelijke doel moeten herbevestigen en samen moeten kijken hoe en waarmee we dat gaan realiseren. Dat vraagt van iedereen een open en coöperatieve opstelling.’’

En de historie wordt nog even aangehaald door de KNVB. ‘Het voorstel om tot een geoptimaliseerde voetbalpiramide te komen, werd in december 2014 genomen als sluitstuk van uitvoerige besluitvorming. De reden daarvoor was te komen tot één voetbalpiramide, waarin elke club en iedere speler op zijn of haar eigen niveau uitkomt en waarbinnen talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen, waardoor op termijn de kwaliteit van het Nederlandse voetbal verbetert. De voetbalpiramide is ook ontwikkeld om sportieve dromen alle kans te geven. In een echte piramide is het voor iedere voetballer en iedere club mogelijk om vanaf welk niveau dan ook het hoogste podium te bereiken’.

Het hoogste podium. Laten we met Oranje beginnen. WK 2010 tweede, EK 2012 aanwezig maar driemaal verlies in de poule. WK 2014 derde. EK 2016 afwezig. WK 2018 afwezig.
Champions League, vanaf het seizoen 2010-2011. Toen twee ploegen in het hoofdtoernooi (Ajax en FC Twente). Is sindsdien nooit meer gelukt. Telkens ging er maar één Nederlandse club door in het hoofdtoernooi die er dan ook meteen na de eerste ronde uit ging.

Europa League, sinds seizoen 2010-2011. Toen traden er zes Nederlandse clubs in dit toernooi aan. Twee (PSV en FC Twente) bereikten de kwartfinale. De seizoenen daarna ging het – op de finaleplaats van Ajax in het seizoen 2016–2017 na – geleidelijk steeds minder.
2011–2012: vijf clubs waarvan er drie de kwartfinale halen (AZ, FC Twente en PSV); 2012–2013: zeven clubs waarvan er één (Ajax) de tweede ronde haalt; 2013–2014: zes clubs, één kwartfinale (AZ); 2014–2015: zes clubs, één kwartfinale (Ajax); 2015-2016: vijf clubs, driemaal eerste ronde (Ajax, AZ, FC Groningen); 2016–2017: vier clubs, eenmaal finale (Ajax); 2017–2018: vier clubs, één in de eerste ronde (Vitesse).

Het verval is duidelijk. Het Nederlandse voetbal is de laatste jaren stil blijven staan, daar waar andere landen en clubs zich zijn blijven doorontwikkelen. We staan op de keldertrap en lopen naar beneden.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top