De Vierde Helft (64)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (64) 195

Ook in de vierde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Stil

En weer ligt de competitie stil. Een maand geleden ook al toen het Nederlands elftal dacht zich nog te kunnen gaan plaatsen voor het WK in Rusland. Niet dus. Nu wordt er niet gespeeld omdat Oranje twee oefenpotjes speelt. Tegen Schotland en Roemenië. Beide uit, dus het is kassa voor de KNVB. Tegelijk is het de afscheidstournee van Dick Advocaat, Ruud Gullit en Fred Grim.

Eric Gudde, de nieuwe KNVB-baas betaald voetbal, heeft al laten weten dat hij niet zo’n haast maakt met het benoemen van een nieuwe bondscoach. Hij trekt daar zo’n drie maanden voor uit.
Eerst wil Gudde een opvolger vinden voor technisch directeur Hans van Breukelen die notabene al per 1 augustus bij de voetbalbond vertrok. Een besluit dat hij eind juni al bekend maakte. Er is dus al een half jaar verprutst.

Dat Oranje de oefenpotjes speelt komt door de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft dit weekeinde aangewezen als periode waarin de play-offs voor een WK-ticket gespeeld moeten worden. Het gaat om Kroatië-Griekenland, Noord Ierland-Zwitserland, Zweden-Italië en Denemarken-Ierland. Waarom de competitie in Nederland, of ik welk ander niet betrokken Europees land dan ook, daarvoor stilgelegd moet worden, is mij een raadsel.

Hoeveel spelers uit de Nederlandse competitie zouden bij de acht betrokken landen in actie komen? En wat dan nog? Clubtrainers beweren toch altijd dat zij alle posities minstens dubbel bezet hebben? En dat ‘de tweede man’ even goed is als de eerste omdat concurrentie tot betere prestaties leidt. Het zal wel hogere voetballogica zijn. Het adagium dat clubs en spelers ‘in hun ritme’ dan wel ‘in een flow’ moeten komen telt nu ineens niet meer. Een maand terug werd de competitie al onderbroken, nu weer. En over een maand start de winterstop.

Het begint iets te krijgen van de toestand in het onderwijs: elke zes weken hebben de kinderen minstens een week vrij. Om ze niet te veel te belasten. Over belasten gesproken, nog niet zo lang geleden klaagden de bazen bij de grotere clubs, en de trainers, over de belasting van hun spelers die als maar groter werd. Drie wedstrijden in een week werd normaal door competitie, nacompetitie, nationale beker, Champions League, Europa League en interlands. Nu hoor je daar plots niemand meer over. Er kwam ook geen protest toen de UEFA kwam met de Nations League: een competitie voor nationale elftallen. Het wordt elke twee jaar gehouden. Alle 55 UEFA-lidstaten doen er aan mee. De start is komend jaar.

Formeel moet de Nations League de oefenpotjes en vriendschappelijke interlands gaan vervangen. Eerst zien, dan geloven. Datzelfde geldt voor de verwachting dat opgeroepen spelers dan wel zullen opkomen, daar waar ze nu bij oefenpotjes en vriendschappelijke duels in grote getalen afzeggen.
Terug naar de competitie. Zelfs het amateurvoetbal, dat niets met het ‘grote’ Oranje te maken heeft, ligt plat. Inhaal- en bekerduels worden er gespeeld. Hoe belachelijk wil je het hebben. Zonder betaald voetbal zouden de amateurs wat meer volk kunnen trekken en dus extra inkomsten kunnen boeken. Maar dat mag dus niet van de KNVB. Terwijl de vrouwencompetitie op het hoogste niveau weer wél doordraait. Kunt u het nog volgen?

In mei werd Dick Advocaat voor de derde keer bondscoach. Van de vijf wedstrijden die het Nederlands elftal sindsdien speelde werden er vier gewonnen (doelsaldo 13-2), en één verloren. Van Frankrijk met 4-0. Het was meteen de grootste nederlaag voor Dick in drie perioden bondscoachschap. Hij liet sinds mei één speler debuteren: Timothy Fosu-Mensah.
Als Dicks mannen ook van Schotland en Roemenië winnen heeft de Hagenees een ‘score’ van 86 procent. Niet slecht voor een ‘interim baan’, die nog goed verdient ook.
Wie Dick opvolgt staat in de sterren. Ruud Gullit zeker niet. Die is als trainer overal mislukt. Te weinig inhoud. Ronald Koeman wordt veelvuldig genoemd. Alleen is bondscoach zijn iets heel anders dan een club trainen. Op een club kun je een elftal kneden, vormen. Als bondscoach mag je in een paar dagen wat puntjes en komma’s verschuiven. En vergeet ook niet dat Koeman als clubcoach nou ook niet direct potten kon breken. Kijk daar de geschiedenis maar eens op na. Wie dan wel? Op die vraag volgt meestal een diepe stilte. Zoals op en langs de velden dit weekeinde.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top