De Vierde Helft (65)

Achtergrond, De vierde helft, Nieuws, Voetbalnieuws Geen reacties op De Vierde Helft (65) 196

Ook in de vierde jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Verwend

Het voetbalseizoen is enkele maanden onderweg en de eerste ploegen hebben zich her en der al afgemeld. Niet opkomen om vervolgens uit competitie te worden gehaald. Opvallend dat het soms dezelfde verenigingen betreft. En dat zij, noch de KNVB, daar iets van leren.
Bij de voetbalbond zou de historie van elke club bekend moeten zijn. Dan zou diezelfde KNVB toch ook argwanend moeten worden als een vereniging die in het ene seizoen een team uit de competitie haalt (laat halen), het seizoen daarop zich weer aanmeldt.

Oké, je kunt altijd hopen dat het nu wel goed zal gaan. Van de andere kant heeft de bond ook een verantwoordelijkheid jegens de competitiegenoten. Die zitten er niet op te wachten na tig weken geconfronteerd te worden met een verdwijnend elftal, inclusief de reeds behaalde punten, laat staan een competitie met een oneven aantal clubs waardoor er elk weekeinde een ploeg vrij is.
De KNVB zou best eisen kunnen stellen, zoals voor alle andere zaken eisen worden gesteld. Soms tot in het belachelijke aan toe. Nu volstaat alleen een bepaald aantal leden en een rekening courant bij de bond waar zij geld vanaf kan halen. De rest interesseert de voetbalbonzen kennelijk niet. Als de bal maar rolt.

Laatst las ik een interview met Ryan Thomas. U weet wel, de speler van PEC Zwolle. Nieuw-Zeelander, international, wekelijks uitblinker bij zijn club. Hij vertoeft al de nodige jaren in Nederland en heeft derhalve een aardig inzicht hoe het hier toegaat in de voetballerij. Ten eerste iets over de mentaliteit van Nieuw-Zeelanders. ,,Wij geven nooit op. Karakter is ons grootste wapen. Op het voetbalveld weten we ook dat mentaliteit het verschil voor ons moet maken. We zeggen nooit dat we dood zijn of dat het over is. Je gaat kapot, kan niet meer rennen, of voelt je stervende op het veld. Dan is er altijd een moment in je hoofd dat je voor de keuze staat: doe ik het of niet? Die sprint, of die tackle. Wij Nieuw-Zeelanders sluiten ‘het niet kunnen’ uit.”

Die houding komt volgens Ryan uit de ‘arbeidersmentaliteit’ van Nieuw-Zeelanders. ,,Vrijwel iedereen in Nieuw-Zeeland groeit op met de gedachte: ‘het maakt niet uit wat ik doe, maar ik moet werken om te overleven’. Dat doet ook iedereen. En dan maakt het niet uit of je tonnen verdient of de toiletten ergens schoonmaakt. Iedereen werkt om de familie te onderhouden. Zo ben ik opgevoed en opgeleid.”

Over die opvoeding zegt hij: ,,Je moet dingen verdienen. Mijn ouders waren niet rijk. Als ik een Playstation vroeg was het niet zo dat ze die de volgende dag voor me kochten. Als ik iets wilde, moest ik er hard voor werken.” Dat gebeurde al op jonge leeftijd, 11, 12 jaar, via klusjes als gras maaien, auto’s wassen, garages schoonmaken. ,,Mijn ouders wilden me leren dat niets in dit leven je komt aanwaaien. Zo kweek je mentaliteit. En dat neem je ook mee op het veld.”

Het is die mentaliteit die hij in Nederland mist. ,,Ik zie kinderen lopen met kleding van honderden euro’s. Dat krijgen ze van hun ouders. Ze hoeven nergens voor te werken. En als je dan eenmaal moet werken, denk je: ‘Shit, wat moet ik nu doen?’ En uiteindelijk geef je op. Dat is een probleem. Er zijn weinig jongeren in Nederland die dat niet hebben. Zelfs als ik op mijn verjaardag nieuwe schoenen nodig had, mocht ik bijvoorbeeld bij de H&M schoenen van vijftig euro kopen. Hier zie je ze al met Louis Vuittons lopen ter waarde van misschien wel 400 euro. Mijn ouders zouden dat nooit betalen, alleen al omdat je er gemakzuchtig van wordt.”

,,Volgens mij is dat ook een reden waarom het Nederlandse voetbal achterop raakt. Er komt genoeg talent door. Je mist de mentaliteit alleen. Dat zullen oudere spelers als Seedorf en Bergkamp ook zeggen. Dat is vaak ook het verschil tussen topspelers en de rest. Spelers als Messi en Ronaldo zijn relatief arm geweest en hebben daardoor veel op straat geleefd. Ze hadden weinig en kregen weinig, maar weten daardoor wel wat er nodig is om aan de top te geraken.”
Waarom haal ik dit alles aan? Omdat Ryan Thomas volgens mij de spijker op z’n kop slaat. En direct aangeeft waarom het er zo beroerd voor staat met het Nederlandse voetbal. Pikkies van twintig die beweren dat ze aan een ‘volgende stap’ toe zijn en naar het buitenland vertrekken. Om vervolgens grandioos op hun bek te vallen.

Anwar al Ghazi, ooit opgehemeld bij Sparta, Ajax en Oranje, liet zich onlangs ontvallen dat hij in Nederland eigenlijk nog een kind was. Met andere woorden: hij heeft nu pas door waar het in het voetbal echt om draait. Beter laat dan nooit, dat inzicht!
Van de andere kant maakt zijn uitspraak ook duidelijk hoe verwrongen het Nederlandse voetbal is. Kennelijk was niemand in staat dat hem in Nederland bij te brengen. Omdat hij daar te veel in de watten werd gelegd? Of omdat iedereen hem bewierookte vanwege zijn ‘geweldige’ talenten? Zo zeer dat alle betrokkenen de realiteit uit het oog verloren. Hoe zou het toch met de Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé van Memphis Depay zijn?

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top