Zondag Hoofdklasse: DHC wint wederom verre uitwedstrijd

Nieuws, Voetbalnieuws, Wedstrijdverslagen Geen reacties op Zondag Hoofdklasse: DHC wint wederom verre uitwedstrijd 657

DHC-trainer Rob de Lange miste in de – wederom erg verre – uitwedstrijd bij EHC in Hoensbroek (Zuid-Limburg) in vergelijking met de voorgaande wedstrijd (twee weken geleden uit bij Blauw Geel) Tidde Tromp vanwege een schorsing. Wel waren nu weer beschikbaar Jeffrey van Roon, Romano Denneboom en Mostava Frederik. De eerstgenoemden startten in de basis, laatstgenoemde begon op de bank.

Tekst: Wicher Schreuders

De groen-zwarten speelden in 1985, dus maar liefst 32 jaar geleden, al eens eerder in Hoensbroek tegen EHC. Toen was dat in het kader van de nacompetitie om de landstitel bij de zondagamateurs en won DHC daar met 1-3. DHC werd toen voor de tweede maal landskampioen bij die zondagamateurs. De huidige DHC-trainer Rob de Lange was toen één van de DHC-spelers.

Afwachtend

De beide teams begonnen – onder het toeziend oog van de technische staf van Quick – wat afwachtend aan de wedstrijd, maar desondanks bleek al snel dat DHC het meeste balbezit had en veelal op de andere speelhelft speelde, maar zonder gevaarlijk te worden. Na dik een kwartier was er een eerste voorzichtige doelpoging van DHC-kant, maar de verre vrije trap van Jeffrey van Roon werd een prooi voor de Limburgse doelman Rik Klyn. Daarna kwam de thuisclub wat meer uit de verdedigingslinie, wat leidde tot een serie hoekschoppen voor EHC, maar zonder het gevaar kon stichten.

Initiatief

Na een klein half uur nam DHC het initiatief weer over. Een hoog afstandsschot van Melvin Vissers kon door EHC-goalie Rik Klyn met de nodige moeite worden gekeerd, terwijl kort daarna een doelpoging van Jordy Brouwer naast het doel eindigde. Even later speelde Joey Emmerink de bal op Roy Speelman, die net binnen het strafschopgebied in schoot, waarna wederom EHC-doelman Klyn redding bracht. Een volgend schot van Jordy Brouwer leverde niet meer op dan een hoekschop, waarna kort voor rust een door dezelfde Jordy Brouwer (foto) goed ingeschoten vrije trap net over het doel ging. Op slag van rust een spaarzame counter van de thuisclub, waarbij DHC-doelman Mark Smith heel goed redding kon brengen op een schot van Ron Starmans. Daarmee kwam de rust met een 0-0 brilstand na een eigenlijk te matte eerste helft.

Actiever

In de rust had DHC-trainer Rob de Lange duidelijk van zijn ontevredenheid over het te gezapige spelletje blijk gegeven, want vanaf de aftrap waren de groen-zwarten veel actiever en doelgerichter dan voor de doelwisseling. Dit leidde al direct tot een goede combinatie tussen diverse DHC-ers, waarna Romano Denneboom via een overtreding werd gevloerd. De door Jeffrey van Roon vervolgens ingeschoten vrije trap belandde via de bovenkant van de lat over het doel. Kort hierna werd Frank de Lange in het strafschopgebied ten val gebracht, maar de goed leidende scheidsrechter Horst (Eindhoven) negeerde de Delftse protesten en liet door spelen. Na 52 minuten bracht een uitstekende voorzet van Romano Denneboom vanaf de rechterkant de bal bij Frank de Lange, die de plaatselijke doelman Klyn op de proef stelde, maar die de bal ternauwernood tot hoekschop tikte.

Snelheid

Het was en bleef gedurende de tweede helft alles DHC dat de klok sloeg. Met veel inzet en snelheid werd de thuisclub volledig overklast. Het wachten was alleen op de Delftse doelpunten. Er waren goede doelpogingen van onder meer Romano Denneboom, Roy Speelman en Jordy Brouwer. Maar zoals zo vaak het geval is, als je dan niet scoort dan valt het doelpunt wel aan de andere kant. Een dik kwartier voor tijd leidde een snelle counter van de kant van de Limburgers tot de vrijkomende Lars Gulpen net binnen het strafschopgebied, waarna DHC-goalie Mark Smith kansloos was op de ingeschoten bal: 1-0. Tegen iedere verhouding in. Trainer Rob de Lange, die al eerder Roy Speelman had vervangen door Mostava Frederik, bracht direct na genoemd doelpunt 1e jaars A-junior en voorhoedespeler Killian van Mil in het veld voor verdediger Joey Emmerink. Dit om te proberen alsnog met minimaal één, maar liever nog met drie punten de terugreis te kunnen gaan maken.

Voordeelregel

De groen-zwarten gingen na die 1-0 door met waar ze al mee bezig waren, namelijk aanvallen richting het andere doel. Al snel na die 1-0, na 79 minuten, leidde dit tot een indrukwekkende solo van Mostava Frederik over de as van het veld, waarbij de pogingen van diverse EHC-spelers om hem op onregelmentaire wijze te stuitten mislukten, waarbij arbiter Horst uitstekend de voordeelregel toepaste (“Daar moet je geluk mee hebben”, aldus het commentaar van scheidsrechter Horst na afloop). Mostava Frederik kon de bal nog net naar Romano Denneboom plaatsen, die vanaf de linkerkant diagonaal het strafschopgebied in ging en uitstekend en hard inschoot: 1-1. De groen-zwarten voelden dat er meer te halen was dan een gelijkspel en zetten hun aanvallende en snelle spel dan ook voort. Dit leidde tot kansen voor Jordy Brouwer en Killian van Mil. De EHC-verdediging bleef aanvankelijk nog op de been, maar na 88 minuten gaf Melvin Vissers vanaf de rechterkant, kort voor de achterlijn, een uitstekende en strakke voorzet, die door de inkomende Jordy Brouwer snoeihard en onhoudbaar werd ingekopt: 1-2. Wederom een prachtig doelpunt, net als die eerdere gelijkmaker van Denneboom.

Terecht

In de nog resterende speelminuten (inclusief enige blessuretijd) kwam Vincent Romeijn nog in het veld voor Frank de Lange. De groen-zwarten hadden geen enkele moeite meer om de zeer verdiende zege binnen te halen. Na afloop was vriend en vijand het er over eens, dat DHC met name vanwege de uitstekende tweede helft meer dan terecht had gewonnen. Met deze zege is DHC sinds de winterstop nog steeds ongeslagen: in die vijf wedstrijden werden dertien punten behaald via vier overwinningen en één gelijkspel. Er werden drie achtereenvolgende uitwedstrijden gewonnen: 2-3 bij Gemert, 0-2 bij Blauw Geel en nu dus 1-2 bij EHC, terwijl thuis werd gewonnen van Chèvremont (1-0) en gelijk werd gespeeld tegen RKAVV (0-0). Inmiddels is DHC sterk opgeklommen in de stand, waarin nu de zesde plaats wordt ingenomen, maar in verliespunten staan de groen-zwarten nu op de met Vlissingen gedeelde vierde plek. Daarmee staat DHC vijf punten achter op de gedeelde nummers twee, Quick en Nuenen.

Laatsgenoemd team is de eerstvolgende tegenstander, komende zondag aan de Brasserskade in Delft. In de tussentijd speelt DHC komende dinsdagavond in de kwartfinale van de districtsbeker thuis tegen zaterdag tweedeklasser Hellevoetsluis. De winnaar plaatst zich voor de halve finale van de districtsbeker, maar tevens voor deelname aan de ‘grote’ KNVB-beker van volgend seizoen. En dat is zeker de moeite waard, voor spelers en toeschouwers.

© Haaglanden Voetbal

Zoeken

Back to Top