Late winst Oranje Leeuwinnen leveren ticket WK op

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam zal volgend jaar van de partij zijn tijdens het WK, dat gehouden wordt in Nieuw-Zeeland en Australië. De Oranje Leeuwinnen pakten dat ticket door winst in blessuretijd in Utrecht op concurrent IJsland: 1-0.

Tekst: Ton Beije           |        Foto’s: Eric de Wit

In Stadion Galgenwaard was de ploeg van coach Andries Jonker duidelijk de betere ploeg, maar leek lang toch naast een directe plaatsing voor het WK te grijpen. Oranje moest winnen, omdat IJsland aan dit laatste duel begon met een punt voorsprong.

De Oranjevrouwen kregen al in de eerste helft de nodige kansen om op voorsprong te komen, al zat het geluk ook niet mee bij schoten op de lat van Daniëlle van de Donk en oud-ADO Den haag-speelster Renate Jansen. Stefanie van der Gragt was ook dicht bij een treffer, maar bij haar kopbal stond de paal in de weg.

In de tweede helft gooiden de Oranje Leeuwinnen op een gegeven moment alles op de aanval en was constant te vinden op de helft van IJsland. Toch moest de ploeg van Jonker alert blijven bij uitvallen van IJsland. In een enthousiast Galgenwaard kreeg Oranje toch nog loon naar werken. Er moesten vier minuten extra gespeeld worden en in die extra tijd zag invalster Esmee Brugts haar voorziet pardoes bij de tweede paal binnenvallen. Aanvankelijk werd nog gedacht, dat Stefanie van der Gragt met het hoofd het laatste zetje gaf, maar zij liet na afloop weten zich daar niet van bewust te zijn geweest.

Een succesje voor de ploeg en de nieuwe coach Andries Jonker nadat afgelopen zomer het EDK in Engeland zo teleurstellend was verlopen.